Hogyan lehet megkülönböztetni a sima megfázást a kennelköhögéstől?
Én úgy tudom a kennel köhögés a kutyák megfázásának másik neve, ill. a vírusos megfázás neve a kennel köhögés, ez ugye terjed könnyebben egyik kutyáról a másikra, a sima meghűlés viszont nem, vagy nem annyira. Tehát a tünetek és a kezelés nagyjából ugyanaz, ezért nem igazán lehet eldönteni labor nélkül, hogy vírus okozta e, vagy meghűlés.
Mindenesetre ne vidd más kutyák közelébe, amíg az antibiotikum kúra nem hatott.
Kb az a különdbség, mint a nátha és az influenza között :) Igazából sehogy nem lehet megkülönböztetni mindegyik kombinációja különböző vírusos és bakteriális fertőzéseknek.
Tavasszal a kutyasaulin végig ment egy járvány, úgyhogy akkor alaposan utánajártam a dolognak. A helyzet az, hogy 3 éves kor fölött (ha egy két ilyet már legyőzött az immunrendszere) már nem szokták el kapni, inkább a fiatalabb kutyákat veszélyezteti, tehát ha a 10 évesnek nincs legyengülve az immunrendszere, akkor talán megússza.
Amik természetes gyógymódként felmerülhetnek: C-vitamin (bármennyi, nyugodtan adagold túl, max kipisili) B-vitamin (itt számítsd ki a mennyiséget, egy felnőtt ember adagja 75 kg-al van számolva a tájékoztatóban, abból ki tudod számolni a kutyáét) ez azért jó, mert gyorsítja, segíti a nyálkahártya regenerálódását. Aztán ha megissza, akkor vöröshagymaleves, mint természetes antibiotikum, ezt én nem próbáltam de soka esküsznek rá. Ha semmilyen virágra nem mutatott korábban allergiát, akkor nyugodtan cseréld a vizét langyos kamilla teára, esetleg egy kiskanál méz is mehet bele.
És ami még fontos, hogy ne adj neki semmit, ammi irritálhatja a torkát. Száraz tápot csak jól beáztatva (mondjuk vöröshagyma levesbe), csontot semmiképp, stb.
Nekünk a doki felírta az Ambroxol nevű humán gyógyszer gyerekeknek való változatát, mint köptetőt. A szirupból 3x1 kanál lett volna az adgja a 25 kg-os kutyának, de én a tablettát választottam, abból 3xfél volt.
De ezt inkább ne próbáld ki orvosi javaslat nélkül, legalábbis én humán gyógyszert csak akkor adok, ha a doki is tud róla.
És ne hagyd futkározni, kicsit most óvd a széltől is, pihenjen, feküdjön a melegben.
Ha nem megy fel a láza, akkor talán megússzátok az antibiotikumos kezelést.
Tényleg, echnaceát én is adtam, meg a lándzsás utifű is mehet.
Suli: ahova mi járunk, ott tanfolyamos rendszer van (szerintem ez jobb) és emiatt nem lehet alkalmanként fizetni, ráadásul elég drága is, de nekem meggyőződésem, hogy a legyjobb: Népszigeti kutyasuli.
Alap fokú tanfolyam 7 hetes, 47 ezer, az első 27-et előre kell fizetni, a másik 20-at 3 hét után, ha tetszett. A végén ilyen vizsgát teszel: http://www.youtube.com/watch?v=UVGkNrFpuXw
A középfokú tanfolyam árban, időben ugyanez, a végén ez a vizsga: http://www.youtube.com/watch?v=uVXpWRN2tlo
A két tanfolyam után klubtga lehetzs, akkor már havi 6000 és munkacsoportokkal dolgozhatsz, ott már van agility is, de azt hiszem abban mostanában nem olyan erős a Népsziget. Ugyanakkor munkacsoportot bárki alapíthat, és minden szakmai segítséget megkapsz hozzá.
De nem kell feltétlenül idejárni, csak annyi, hogy szerintem mindenképp olyan sulit válassz, ahol motivációval tanítanak (ha klikkerrel az még jobb) és póráz nélkül zajlanak a képzések.
Az orvostól kérdezd.
A hajam az égnek áll, hogy betegség esetén fűtől-fától elfogadtok tanácsot/diagnózist, csak ne kelljen fizetni.
Aztán majd még nagyobb baj lesz, amit vagy tudsz fizetni, vagy elkaparhatod a kutyádat.
csakkitti tanácsait ezentúl én is használni fogom!
De amúgy minél inkább szeparálni kéne az öreg kutyustól, igaz nagyon könnyen terjed ez a vírus, valószínű, hogy az öregen is át fog menni, ha kennel köhögés, őt is erősítsd!
Figyelj, ha én orvoshoz viszem a kutyám, akkor rá hallgatok és nem mások tapasztalatára.
Jobban tennéd te is.
Kata:
Vitamintól és gyógynövénytől semmi baja nem lehet. Őszintén szólva én baromira megbántam, hogy egy semmi kis köhögés miatt végig csináltam annó egy antibiotikum kúrát, ami többet árt, mint használ. Csak hasmenése lett tőle, meg kezdődhetett a bélflóra helyreállítás, mert mindent leölt az a szar. Ha nincs láza, nem levert, nincs semmilyen egyéb baja, akkor először szerintem igenis meg kell próbálni a természetes gyógymódot.
Egy kis köhögésből én legalábbis pont annyi idő alatt gyógyuluk teázva vitaminozva, gyógynövénnyel, mint antibiotikummal. Csak az antibiotikumtól még mindenféle gombát meg herpeszt is összeszedek.
Azért a kennel köhögés elég gyakori, és gyors lefolyású betegség, szerintem nem az a műfaj, amivel azonnal orvoshoz kell rohanni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!