Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Ivartalan kanba kevesbe...

Ivartalan kanba kevesbe kotnek bele az ivaros kanok?

Figyelt kérdés

Sajnos az en kanom ivaros. Viszont nem kezdemenyez. De ha ramorognak vagy belekot egy ivaros kan azt nem tűri.

Egyre tobb a konfliktus, mert enyem ezt mar nem toleralja.

2 eves lesz, nem akartam ivartalanitani,tenyeszto sem . De egyre gazabb kutyakozossegbe menni, mert ivaros kanok nem csippazzak. Pedig tenyleg jo fej kutyam van. De ha vele köcsög a kan azt nem birja.

Arra gondoltam ha ivartalan lesz, talan nem fognak bele kotni es kevesebb lesz a konfliktus.

Mi a tapasztalat? :)

2021. okt. 26. 18:31
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

Többször támadt póráz nélküli (!!!!) kutya az utcán a pórázon sétáltatott kan kutyámra, ivaros és ivartalanított korában is. Tapasztalatból mondom, ha két kutya összeverekedik, egy pillanat alatt tud pörgő-vergődő masszává válni a két kutya, hiába szólsz rájuk nem hallgatnak Rád mert az egyik egy idiótáé aki póráz nélkül vitte és nem tudta visszahívni, a másik meg az életét védi.. Általában odanyúlni -vagy a másik kutyába rúgni- sincs lehetőség, mert egyszerűen a másodpercek tört része alatt teljesen máshol vannak a kutyák ahogy vergődnek egymással.

Egy kutyafuttatónak meg az a lényege, hogy futkározhat póráz nélkül a kutyád, tényleg nem lehetsz folyton egy lépéssel mellette hogy megvédd... Úgyhogy a gazda védje meg a kutyát elv nem mindig lehetséges.

Amúgy meg az a szomorú, hogy a támadó kutyák gazdái nem szoktak bocsánatot kérni :( Tele van idiótákkal az utca, törvény szerint is közterületen pórázon kellene sétáltatni. Sokszor átéltem már, hogy 'nem bánt senkit a kutyám' aztán úgy ráront a másik pórázon sétáltatott kutyára, hogy a gazdája se tudja visszahívni.

Úgy látom az ivartalanítás sajnos nem old meg sok viselkedési anomáliát, amirőkl a gazdi úgy gondolja, hogy ivartalanítás után megoldódik. Szerintem azért nyomatják az ivartalanítást, mert igy akarják lecsökkenteni a nem kivánt és kidobott/kóbor/szenvedő kutyák számát.

2021. okt. 28. 11:48
 12/14 A kérdező kommentje:

Igen, pillanatok alatt meg van a baj!

Futtató én is ugy gondolom azért van,hogy póráz nélkül rohangáljanak a kutyák. MINDIG figyelem a kutyámat és más kutyákat is. Közbe is avatkazok ha látom esetleg baj lesz,de tényleg tized másodpercek alatt meg van a baj. És a ha a futtató másik végében vagyok. Mivel a kutyák rohangálnak körbe körbe képtelenség a nyomukba lenni. Mindig próbálok azért közel lenni,de nyilván nem csak tőlem 3 méteres körben fognak játszani.

Ha az én kutyám sok a másiknak akkor rögtön rászólok behívom. De ebből speciel nem volt verekedés sosem,mivel időben észleltem,hogy pl a másiknak elege van. Mivel minden kutya más habitus. Szerencsére ivartalan kanokkal sosem volt konfliktus és nagyon jól elvan velük. Ivartalan kan pajtijai vannak.Ezért is gondoltam,hogy ivartalanul talán picivel jobb esélyeink vannak. Nyilván ivartalanítás után kell pár hónap,hogy kiürüljenek a hormonok.

Valóban nem szoktak bocsánatot kérni.

Oktatónk is azt mondta,hogy nagyon változó sajnos,hogy ivartalanítás után mi lesz.

Ő tenyésztőtől van, voltak tervek vele,de tavaly a covid betett. Így a kiállítási és fedezési célom sajnos elveszett. Így meg már úgy gondolom,mivel nem lesz vele a továbbiakban semmi terv. Így ivartalanítom.

Hátha jobb lesz a helyzet.

2021. okt. 28. 19:41
 13/14 anonim ***** válasza:

Igen, kevésbé kötnek bele, hiszen nincs "kan szaga", ami azt sugallná a másik kan számára, hogy ő vetélytárs és bunyózni kell.

Van ivaros és ivartalanított kanom is. Az ivartalanított ivartalanítás előtt tipikus paraszt volt más kan kutyákkal, válogatás nélkül. Ő oda is futott volna balhézni. Főként ezért lett herélve, azóta bármilyen kutyával jól kijön, konfliktuskerülő. Belé sem kötött bele ivaros kan azóta.

Az ivaros kanom másfél éves koráig tök jól elvolt ivaros kanokkal, utána kezdett rájuk haragudni. Azóta sem csípi őket, de csak ha a területén vagy közvetlen közelében vannak, tehát nem ront rá a többi kanra, de ha ők jönnek oda, akkor elküldi őket melegebb éghajlatra. Amelyiket kiskora óta ismeri vagy már idős (10+), azokat elfogadta ivarosan is. Van egy 14 éves beagle mellettünk, sétánál is pont hidegen hagyja, hogy ivaros. Van egy 6 éves ivaros kan, akit mióta hozzánk került ismer, vele sincs semmi baja. Érdekes mód az a kutya (6 éves) a többi kant utálja, enyémmel mégis kölcsönösen elfogadták egymást, pedig mindkettő tökös. 4 hónapostól 1 éves koráig sokat vittem kutyák közé, tehát nem szocializáció hiányos vagy ilyesmi. Hormonok, csak az ivaros kanokkal van baja, illetve a vehemens, nyomulós nagykutyákkal, de az már más téma, hogy nem csipázza, ha meglökik :D

Szóval nálunk változó, volt akibe az enyém kötött bele, volt aki meg az enyémbe. Mindig figyelek rá és ivaros kanhoz direktbe nem viszem, ha esetleg többi kutyához megyünk oda, akkor megnézem, megkérdem van-e ivaros kan köztük. Ha van, akkor megnézem mit szólnak egymáshoz, mert ha nem domináns a másik kan, akkor lehet kijönnek. Ha borzolás, morgás van, akkor tovább megyünk, nem csatlakozunk. Múltkor volt egy másfél éves ivaros kan a csapatban, 2x letiltottam róla, utána elfogadta és leszállt róla. Ha viszont a másik kan is jönne kakaskodni, akkor nincs maradás, mert balhé lesz.

Az ivartalanítás segít, enyém is lehet ősszel ivartalanítva lesz. Viszont kb egy hónap mire kiürülnek a hormonok, addig számíts rá, hogy kannak nézik ugyanúgy :D környékbeli ivaros kant nem szerette, aztán ivartalanítva lett 1 évesen, azóta jóba vannak, együtt is szoktunk sétálni

Szóval számít az ivartalanítás, kanoknál mindenképpen :)

2022. jún. 28. 11:38
 14/14 A kérdező kommentje:

Köszönöm a valaszod. Januarban ivartalanitva lett. Ivartalanitas utan 2-3 hettel vettem eszre inkabb, hogy nem kotekednek vele. Azota sem volt konfliktusa.

Sokkal nyugodtabban megyek vele kutyas kornyezetbe. Sot most mar a ledominalasra sem reagal. Igy ez sem okoz konfliktust.

Egy fiatal ivaros kannal volt egy kis konfrontalodas, de inkabb a vizsla tulporgottsegere reagalt,szerintem.

2022. jún. 30. 18:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!