Milyen fajtát ajánlotok nekem?
A mudi nem kifejezetten családi, hobbi kutya, neki nem elég ha csak az alap dolgokat tanítod neki, nem is a legsimulékonyabb fajta, hajlamos kikövetelni a foglalkozást.
Viszont ezt nem úgy kell elképzelni, hogy akkor naponta órákig csak tréningezel, gyakorolsz vele, nagyon maximum fél-1 óra alatt le lehet fárasztani mentálisan egy pörgősebb kutyát is. A mudi rendkívül sokoldalú, nagyon könnyen, gyorsan tanul, ami egyaránt sikerélmény gazdának, kutyának is, kifejezetten jó érzés velük dolgozni, szerintem nagyon motiváló, így ha ez ember "rákap" erre, akkor már nehéz is kibírni, hogy csak az "alap" dolgokat tanítsd neki. Ha úgy érzed lenne kedved és időd ilyesmihez, akár trükköket tanítani neki, akár engedelmes feladatokat, akkor szerintem nem feltétlen rossz választás. Nem tudom tervezel e vele suliba járni, de az is nagyon hasznos, megmutatják az alapokat, hogy hogyan tudod tanítani, illetve majd ha már van egy alap engedelmes tudása, akkor különböző sportokat is ki tudtok vele próbálni, lehet, hogy valamelyik annyira megtetszik, hogy akár még versenyszinten is megpróbálkoztok vele, a mudiban sok a lehetőség, érdemes kihasználni :)
Emellé nyilván kell még neki fizikai fárasztás is, biztosítani a lehetőséget, hogy kirohangálja magát, hogy kiegyensúlyozott legyen, de terelő kutyákat csak fizikailag amúgy is lehetetlen lefárasztani, ha a gyakorlás mellett ki tudod vinni naponta 1-2 órát rohangálni, akkor az elég lesz neki.
Nekünk Bull terrierünk van (miniatűr) és ő soha a légynek se ártana, ezért szerintem remek ,,szobatárs" lenne egy macskának, és szerintem a tyúkokat se bántaná. Ezek a kutyák nagyon barátságosak, energikusak, játékosak, gyerek- és családbarátok, de egy törékeny lakásba nem raknám őket, mert imádnak a lakásban rohangálni (legalábbis a miénk nagyon). Egyedül annyi a szépséghibája, hogy kutyajátékokkal nem szabad magára hagyni, mert nagyon gyorsan szétrágják, és le is nyelik, még felnőttkorban is !!!
De én ezt a fajtát szívesen ajánlom, részletesebb infókért keress rájuk neten, vagy nyugodtan írj nekem privátban!
Én ezekkel a feltételekkel bármilyet ajánlanék ami felmenői közt sem volt soha vadászkutyának használva.
Meg lehet őket is tanítani,hogy ne bántsák a jószágot,de attól még az ösztön bennük sokkal erősebb az átlag fajtáknál.
Így ami elsőre beugrott nekem az az ausztrál juhászkutya.
Hosszú a szőre,állatok közé tenyésztették,aktív és sportos kutya.
Esetleg ami másodjára felugrik így a kérdésre az a Labrador,vagy a goldi.Ne tévesszen meg a sok kanapéra kényszerített retriever,ezek aktív kutyák.
A dobermann egy őrző-védő,de emellett sportolni,főleg biciklis utakra vinni nagyon jó választás.
A német juhász sem rossz választás.
A husky jó,de sajnos nem tudom hogyan viszonyul alapvetően,minden nevelés nélkül állatokhoz.Szerintem nem problémás,ha van mellette haszonállat vagy macska,de majd egy husky tapasztaltabb erről inkább írjon,engem is érdekel :)
A border collienak kb naponta lenne szüksége a biciklis utakra és a folyamatos fárasztásra így őt csak végső esetben mondanám,mint lehetőség.
Nekem huskym van a macskákat nagyon nem bírja, se a szárnyasokat. Pontosabban mindig játszana velük csak kicsit durván és a macskák ezt nem díjazzák, kapott már néhány pofont a cicáktól. Rengeteg mozgás kell neki és ha unatkozik akkor a cicákat felkergeti a fára. De ez valamilyen szinten egyedfüggő, hogy mennyire bírja a cicákat.
Kérdező, én is labradort ajánlanám vagy a skót juhászt vagy a border colliet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!