A szomszédunk kutyája folyamatosan ugat! Mit tegyek?
Én azonnal mennék a rendőrségre és állatkínzásnak jelenteném be főleg hogy bántja
Hogy a jó isten vegye el az életet az ilyen embereknek!!!
Gondolom, még fennáll a probléma, úgyhogy hozzászólnék én is, mert eléggé tájékozott vagyok a témában.
- El lehet indulni állatkínzás vonalon is, tudniillik egy nagytestű kutyát tilos 20 négyzetméter alatti területen tartósan zárva tartani. Önmagában vitatható, hogy mit jelent a tartósan, de jelen esetben ez nyilvánvalóan megáll. A probléma, hogy az állatvédelmi hatóság a települési jegyző, ha az kilőve, akkor állatvédelmi szervezeteknek is lehet esetleg szólni, bár ők is a jegyzőhöz fordulnak utána.
- Másik lehetőség a birtokvédelmi oldal. A szomszédnak tilos olyan tevékenységet folytatnia, amellyel környezetét tartósan és szükségtelenül zavarja. A sok kutyaugatás ennek tipikus példája, de ha jól értem, itt például még zenélés is van. Az egyik lehetőség a jegyzőnél birtokvédelmi eljárás kezdeményezése, ami nem csak annyi, hogy "írunk neki", hanem egy egy ilyen eljárásra irányuló kérelmet kell beadni, pár ezer forint illeték megfizetése mellett, ekkor egy szabályos eljárást kell lefolytatnia a hivatalnak, mindent dokumentálva, és elutasító vagy helyt adó döntést hozni. Az elmarasztalt fél bíróságon fellebbezheti meg a határozatot. Az utolsó válaszoló javaslata ("a jegyző feletteséhez fordulna"), azaz a kormányhivatalnál panasztételnek akkor van jogalapja, ha - megalapozott gyanúval és/vagy bizonyíthatóan - szabálytalanul folytatta le a jegyző az eljárást.
- Egy éven túli zavarás esetén lehetőség van közvetlenül bírósághoz is fordulni. Ehhez nyilván már egy ügyvéd segítsége is szükséges.
Bármelyik esetben természetesen bizonyítékokat (pl. videofelvételek) kell készíteni.
A jogi eljárás gyakran hosszadalmas, és van, hogy nem vezet eredményre (hülye jegyzők/bírók szerint rendben van az olyan eset, amit felvázoltál.) Vannak természetesen jogellenes megoldások is ("elbeszélgetni" a szomszéddal, "megetetni" a kutyát), vérmérséklettől és a szomszéddal való viszonytól függően. Ha másokat is zavar, közösen is fel lehet lépni. Ha a jogszerű utat akarjátok járni, javaslom, olvassatok utána a fenti lehetőségeknek, illetve beszéljetek egy erre szakosodott ügyvéddel, aki meg tudja ítélni, hogy milyen kilátással kecsegtet egy jogi eljárás a konkrét helyzetben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!