Hány hetes kortól érdemes elkezdeni pórázhoz szoktatni a kuytust?
Szerintem akárhány hetes kortól, amikor már nem az anyjával és a testvéreivel kell szocializálódnia. De ha keresi az ember közelségét, akkor meg lehet neki mutatni, hozzáérinteni kezdetben, utána megdícsérni,stb...
Azt nem tudom, hogy kölyökkutyára valóban káros-e a hám, de azt igen, hogy kutya gyógytornász javasolta, hogy főleg húzós kutyáknál teljesen felejtsük el a nyakörvet, az ízületeket sokkal jobban kíméli a hám, hiszen eloszlatja a nyomást a testen, míg ha nyakörvben húz, a nyakcsigolyáknak és a tejes gerincnek nagy megterhelést jelent. Az nettó hülyeség, hogy ha nagytesű, akkor nyakörv kell rá, mert így könnyebben lehet tanítani. Nem erővel, fájdalommal kell tanítani egy kutyát, hanem megfelelő megerősítéssel. Persze vannak olyan kiképzések, ahol átmenetileg hasznosabb lehet egy nyakörv.
Abban viszont biztos vagyok, hogy egy kölyökkutyának fokozottan árt a nyakörv, főleg ha húz, vagy te húzod vagy rángatod a pórázt. Igazából sehol nem találtam infót arra vonatkozóan, hogy egy kölyökkutyának árt a hám, szerintem nem kijelenthető, de az biztos, hogy csak párnázott, állítható hámot szabad rájuk tenni, gagyi vékonyat amit teljesen szorosra húzol, olyat nyilván nem...
Egy tanulmány összegzéseképpen egy számomra hiteles kutyaiskola az alábbiakat foglalta össze:
"Mindent egybevetve a kutatást végző csapat arra a konklúzióra jutott, hogy a nyakövek megfelelőek arra, hogy biléta hordozásra és dekorációs célra használjuk őket, vagy olyan kutyákat vezessünk pórázon, akik folyamatosan laza pórázon sétálnak. Függetlenül a nyakörvek szélességétől vagy párnázottságágtól, egyetlen darab sem fejtett ki olyan alacsony nyomást a nyakra, amely ne vetné fel a sérülés kockázatát, ezáltal egyikről sem mondhatjuk azt, hogy húzáskor vagy a póráz megrántásakor biztonságosak lennének a kutya számára.
Szerencsére a kutya a világ egyik legkooperatívabb faja, ráadásul a legtöbbjük ügyes szabálytanuló is. Bátran hagyatkozhatunk az eszükre és taníthatjuk a laza pórázas sétát hámban is. Abban az esetben pedig, ha a nyakörv mellett döntünk, érdemes kiemelt figyelmet fordítanunk a laza pórázas séta tanítására."
Itt elérhető a teljes iromány: [link]
Sok kutyás kérdésre választ kapsz egyébként a Sci-Dog Facebook oldalán.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!