Tüzelő szuka vs ivaros kan egy környéken? (Bővebben lent)
Helyi csoportban többször olvasom a kan kutyások háborgását, hogy tüzelő szukát sétáltatnak a környéken (az egész egy parkos rész), emiatt ők nem tudnak normálisan sétálni a kutyájukkal. Csak én nem értem a problémát?
Közterület, oda viszi a tüzelő szukát, ahova akarja. Futtatóba persze nem illik, de itt sima sétáról van szó. Nekem is ivaros kanom van, mégse hülyül meg a tüzelő szuka szagától. De ha ígyis lenne és ez engem zavarna, ivartalanítanám. Tüzelő szukák mindig is lesznek, bárhol, bármikor összefuthat velük az ember. Azzal, hogy a tüzelő szukát pórázon sétáltatja a környéken napi többször (mivel itt lakik), senkinek nem árt.
Nektek szokott problémát okozni tüzelő szuka? Túl reagálják az itteniek?
Szerintem ott kéne kezdeni, hogy amelyik kutyával nincsenek céljai a tenyésztőjének, és nincs egészségügyi akadálya, azt ivartalanítani kéne, pláne ha hobbi kutya. Sokan félreérthetik, itt most mindkét nemre gondolok.
Aztán ott kéne folytatni, hogy tüzelő szukát nem viszek futiba, kutyás társaságba (ez a kérdésben megvolt), de megadom neki a kellő mozgást, mivel tüzelés ide vagy oda, arra szüksége van.
És innentől kezdve nincs több íratlan szabály. Ha el kell mennünk a tüzelő szukámmal a kerítésetek előtt, akkor el kell mennem, pont nem érdekel (akár engem is zavar), ahogy örjön a másik kutya. Nem tudunk repülni.
Nem hinném hogy ezt bármelyik gazdi megcsinálná, hogy direkt hecceli a kanokat, de evvan, ha arra kell menni, hát arra kell menni.
Nálunk a környéken az ivartalan, nyugodtan sétáló kutyámra és rázzák a kerítést a kutyák, de mint írtam, nincsenek szárnyaim, hogy kirepüljünk a mezőre meg vissza.
Nyilván kényelmetlen a sétáltatónak is, meg a kanok gazdijainak is, de gazdák vagyunk, tudni kell kezelni ezeket a helyzeteket.
Jön szembe egy kan, látom be van izgulva, átmegyek a túloldalra, vagy szólok a gazdinak, hogy bocsi, tüzel. Akinél meg a kan van, az pedig fogja meg az ebét, mert ő sem dísznek van a pórázon.
Vagy megint ott vagyunk, hogyha nem tetszik a kanos viselkedés, és a tenyésztő nem tart igényt a magjaira, akkor lehet befizetni a dokinál.
Szerintem egyszerű túlreagálás, kényelmetlen mindkét félnek, valódi igazság nincs, csak feszült emberek, akik mindenben is belekötnek.
3-as, de nem is megy kutyák közé a szukával, hanem csak sétálni mennek az utcára :D
Oda se mehet ki, mert mi van ha a közértnél a sarkon ott lesz egy ivaros kan?
A háztömböt egy park veszi körül, ahova sok kutyás jár. Kikerülni nem fogja tudni, mivel a parkra nyílik a kapu, repülni meg nem tud, ahogy a második válaszoló is írta.
Ha zavarja a kutyája viselkedése, ivartalanítsa. Enyém semleges, nem is tudtam, hogy van tüzelő szuka a környéken :D viszont ha pl szukám első tüzelése lenne is le kéne vinnem sétálni, nyilván nem egy falkakutya közé, de kiviszem dolgát végezni és mozogni
"Kikerülni nem fogja tudni, mivel a parkra nyílik a kapu, repülni meg nem tud, ahogy a második válaszoló is írta."
Most én ezt nem értem. A bejárati ajtó egy kutyás parkra nyílik, ahol tömegével vannak ivaros kanok, amik póráz nélkül futkoznak szabadon? Bocs, de akkor kérem, hogy linkeld be a helyszínt, mert én ezt nem tudom elhinni. Egyébként nagyon egyszerű a megoldás, a szukával nem kell bemenni a park közepére, hanem a szélén körbemenni és úgy kimenni az utcára vele.
"Kutyaiskolákba eleve be sem lehet menni tüzelő szukával, de ezt már a legelső napon el szokták mondani."
Dehogynem. Abban a pár napban amíg felvenné a kant a szuka, addig nem ildomos menni. Másképp hogy lehetne kontrollált körülmények között megtanítani a kanoknak, hogy tüzelő szuka mellett is dolgozniuk és viselkedniük kell?
1,5 éves múlt a kan kutyám, a tüzelő csoporttársa mellett ugyanúgy dolgozott amikor utoljára tudtunk menni a covidtól edzésre (annyira, hogy az utolsó 10 percben derült ki nekem hogy tüzel...).
Hogy a kérdésre is válaszoljak, illik nem a legforgalmasabb időpontokban sétálgatni a szukával (már csak a békesség kedvéért is), de tényleg nem tudja senki feltenni a polcra a kutyát amíg tüzel...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!