Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Milyen megbízható Border...

ErcY1211 kérdése:

Milyen megbízható Border Collie Kennelt ajánlotok? Illetve mennyibe kerül egy Border Collie tenyésztőtöl (törzskönyvel és nélküle is érdekelne az ár)?

Figyelt kérdés
Éppen kutya vásárlás elött állunk de sajnos semmilyen ismerősünk sincs és az interneten is csak régi Border Collie kenneleket találok amelyek már nem működnek illetve amit találtam is arról sem tudom ,hogy megbízható e.

2021. márc. 15. 13:30
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
100%

Pieces of a dream border collie kennelt javaslom, nagyrészt terápiára szelektálják a kutyáikat, tehát bc-hez képest lassabbak, nyugodtabbak, stabil az idegrendszerűk, alkalmazkodóak, bírják ha nincs napi több órás munka, nem pörögnek úgy a fejükön, mint egy agilitys, terelős vérvonal és nem is olyan kiszámíthatatlanok, mint a kizárólag show border collie-k, bár temperamentumban, küllemben inkább hozzájuk állnak közelebb.

Ha tőlük nyugodt kutyát kérsz, akkor fogsz kapni olyat, amelyik ideális családi kedvencnek, hobbi célra. Ez persze nyilván nem azt jelenti, hogy vele nem kell majd foglalkozni, mert szüksége lesz egyaránt fizikai és mentális foglalkozásra, kutyasulira feltétlenül, de inkább lesz családi kutya, mint egy munkamániás robot.

Az ár náluk is hasonló, mint amit neked írtak, 300.000 körül van tőlük is egy kiskutya, de szinte mindenhol, amit nem a tk dob meg, ugyanis annak kiváltása, ha jól tudom jelenleg a MEOESZ-nél 7.000 forint. Szóval ha bárki százezrekkel olcsóbban ajánl neked tk nélküli kutyát az színtiszta átverés, a tk kiváltásának ára országosan szabályozott és mint írtam, közel sem egy horribilis összeg. A tk-s kutyák árát kizárólag az dobja meg, amit az 5-ös válaszoló is írt, szűrések, munka vagy kiállítási eredmények.

Népszerű, elsősorban munkára szelektált fajtáknál gyakran belefutok abba az érvbe, amit te is írtál, hogy "okos és intelligens kutya" ezért szeretnénk. Ez az érv rendkívül bosszantó, elképesztő tudatlanságra vall, mert emberi értelemben egyetlen kutya sem születik okosnak és intelligensnek. Ez nem azt jelenti, hogy mikor hozzátok kerül érteni fog minden vezényszót, a gondolataidat is érti majd és azonnal végrehajtja, amit csak szeretnél, hanem azt, hogy HA jól tanítod ezeket gyorsabban meg fogja érteni, gyorsabban és több dologra lehet tanítani, de KELL is tanítani. Ezért szokták ezeket a fajtákat tapasztalt gazdiknak javasolni, mert a kezdők sokszor még a legegyszerűbb feladatoknál is megakadnak, nem tudják, hogyan kell egy pörgős kutyával dolgozni, mire jutalmazná a fekvést mondjuk, addigra a kutya már felajánlja az összes létező feladatot, amit csak tud. És ez a legkisebb probléma, az igazi gond akkor van, amit már a többiek is írtak, ha unalmában felvesz pótcselekvéseket. Na azokról leszoktatni nem egy sétagalopp.

A szomszédunknak is van egy border collie-ja, ugyanezzel az indokkal hozták haza, mert "szép, okos, intelligens" kutyát akartak és hát az összes netes "kutyakisokos" szerint a bc a legintelligensebb fajta, persze nekik a tk nem kellett, mert családi kutyát akartak...Tanítani nem tanították soha, elvégre minek, hisz amúgy is intelligens. Tudod mit tud a szomszéd "okos, intelligens" border collie-ja? Azt, hogy hogyan ássa ki magát a kerítés alatt, ez a legnagyobb tudománya. Meg madarakat ölni, abban is egészen tehetséges.

Tehát egy "okos, intelligens" kutya kezdő gazdinak, családi kutyának, "csak úgy" akit el lehet vinni hetente 1-2 alkalommal sétálni kifejezetten átok, nem áldás. Gondoljátok ezt át és nézzetek utána részletesen, beszéljetek gazdikkal, tenyésztőkkel, beszéljétek meg azt is, hogy ki tudjátok e elégíteni egy ilyen kutya igényeit, mert "okosan, intelligensen" bármelyik társasági kutya is tud heverészni a kertben, az alap dolgokat bármelyik kutyának meg lehet tanítani és sokszor jóval könnyebben, mint egy "intelligensnek" titulált fajtának.

2021. márc. 15. 22:34
 12/13 A kérdező kommentje:
Hálásan köszönöm a hozzászólást. Mikor azt írtam hogy okos,inteligens nem arra gondoltam hogy majd 8 hetesen elkezd hozzám beszélni meg behozza a sörömet meg stb... Természetesen tisztában vagyok azzal hogy egy kutyát tanítani kell mert csak úgy magától nem lesz okos. De jogos amit mondasz rosszul fogalmaztam. tanulékony
2021. márc. 15. 23:46
 13/13 anonim ***** válasza:
33%

Nem értem ezeket az elrettentő írásokat. A kutyafajták nagy részére igaz, hogy amelyikkel nem foglalkoznak az kártékony és problémás lesz. Azokat a tenyésztőket kellene hibáztatni, akik mindenkinek eladnak kutyát, aki hajlandó kifizeti a kért árat. Találsz kevésbé felkapott kenneleket, ahol 200-250 körül van kutya. Tapasztalatból mondom, hogy ahol kiállítási kutyák vannak ott magasabb az ár is, mint ahol sport, terelés vagy egyéb a cél. Szűréseket meg lehet nézni, kérdezni, a tenyésztővel meg el kell beszélgetni. Én szeretem az átlátható kenneleket, amelyeknek van honlapja és a kutyákról van infó. Ha megtetszik egy kennel írj bemutatkozó levelet és mond el mire kell a kutya. Lehetőség szerint látogass el a kennelbe is. Ha nem engednek be vagy nem mutatják meg a kutyákat inkább hagyd, mert valószínűleg a tartási körülmények nem megfelelőek vagy valamit titkol. A kölyökkori szocializáció különösen fontos, ezért csekkold a tenyésztőt hogyan foglalkozik a kölykökkel. Íme egy kiindulási pont: [link]

Sok sikert!

2021. márc. 16. 11:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!