Etikus dolog menhely helyett tenyésztőtől vásárolni kutyát?
Szia!
Igen. Amíg nem szaporítótól vásárolsz "jófogáson 50ezerért papír nélkül" addig semmi probléma. Papíros, hivatalos tenyésztőtől vásárolni nem "rossz" dolog.
Csak kérlek ne szaporítótól vásárolj.
Igen.
Ameddig nem szaporítótól vásárolsz, addig etikus.
Én például 1.2 M ft-ért vettem a tenyész szukámat.
En nagy eros ov kutyat akartam es az elvarasaimat es sport szokasaimat felsoroltam es a sinter ,ahol epp voltam ,elkuldott tenyesztohoz. Mert o naluk akkor epp nem volt olyan kutya,aki a felsorolt szitukban tudna ugy viselkedmi,ah en elvarom. De,ha lett volna megfelelo kutya,megkaptam volna.
Szoval a sinteren is ismerik a kutyaikat es meg tudjak mondani,h neked a kinezett kutya tudja-e teljesiteni az elvarasaid (ez a tanitas utanra is vonatkozik) vagy sem.
Ebben az esetben etikus volt a sinteres .
Ha nagyon szeretnél (vagy nagyon speciális igényeid vannak), akkor simán, nincs ezzel baj.
Én személy szerint annyit szoktam mondani a kutyát kereső ismerőseimnek, hogy hacsak nem nagyon naaaagyon fontos nekik, hogy X fajta legyen, akkor gondolják át az örökbefogadást. Ha nagyon nem találnak kutyát, akkor nincs gond, de mint opció, gondolják át és legyenek nyitottak, mert arra, hogy etesd-szeresd-sétájatok egy bármilyen kutya megfelelhet.
Sokan, akik nincsenek benne a témában azt hiszik, hogy a mentett kutya egyértelműen csak öreg, beteg, csúnya és szomorú kutya lehet, szóval az enyém remek "kampány alapanyag", mert ő egy egészen jól sikerült, barátságos, jópofa állat. :)
Nincs baj természetesen a csúnya, öreg, stb. kutyákkal, csak sokan egy téves kép miatt idegenkednek tőlük. Ráadáasul sok csúnyácska, furcsa kutya ki tud virágozni egy kis foglalkozással.
Másrészt a tenyésztőktől vásárlás is mindenképpen kutatás eredménye kell, hogy legyen. Ez a másik dolog, hogy dehát tenyésztőtől venni "egyszerűbb". Nem. Rengeteg a kamus, kókler szaporító, akiknek sokan bedőlnek (ismerősöm majdnem vett kutyát 120-ért, papír, oltás, chip, féreghajtás, MINDEN nélkül). Ha tényleg annyira foglalkoztat a dolog, akkor nem az első Facebookos hirdetőtől veszed meg, mert hopp, gyorsan kell.
Akkor meg igazából kicsit körbenézni menhelyeken vagy ideiglenes gazdiknál nem nagyobb energia befektetés. :)
Már hogyne lenne etikus, nem egy kategória a kettő. Akinek olyan elvárásai vannak azoknak tenyésztőn kívül más nagyon szóba se jöhet meg is fizetik az árát, akinek nincsenek ilyen elvárásai azok pedig megtalálják menhelyen is a megfelelőt.
Ez az agyrém csak itthon megy, hogy már mindenki köcsög aki nem menhelyről visz kutyát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!