Mit tanítotok a kutyátoknak, hogyan fárasztjátok le szellemileg?
Minden kérdésnél felmerül ugye hogy a kutyát napi szinten szellemileg és fizikailag is le kell mozgatni. Ezt ugye minden válaszadó minden nap megteszi a saját kutyájával:)
Arra lennék kíváncsi hogy kinek mi esik a "szellemi leterhelés" kategóriába.
Ha szellemileg (vagy szebb szóval: mentálisan/lelkileg) lefárasztod az azt jelenti, hogy már nem fogja bírni a viselkedésed, elege lesz belőled, stb.
Fizikailag a játékokkal lefáraszthatod
Ez megint csak a manapság oly divatos intellektuális túldimenzionálás.
De, hogy választ is kapj, egyszerűen olyan játékot kell vele játszani, ahol a kutyának folyamatosan figyelnie kell, koncentrálni, és tanulhat. Nekik ez jelenti a szellemi terhelést.
Szellemileg farasztast jelenti az, mikor a kutyanak gondolkodnia kell egy parancson, ertelmezni azt, es vegrehajtania.
Ez mind fontos a fizikai farasztas mellett. Mi ugy szoktuk, hogy kifutja magat, labdazunk, ha van a futin akadaly azt hasznaljuk, ergo megvan a fizikai farasztas, utana pedig otthon keresozunk. Ezt lehet ugy is, hogy eldugsz jutifalit, es meg kell keresnie, nekunk van ilyen csapoajtos jatekunk, ahonnan kulonbozo felekeppen kell kiszednie a kaját, minden kis kart mashogy kell kinyitnia. Ebben elegge le szokott faradni. Masik pedig a folyamatos trukktanitas illetve a korabbiak ismetlese.
Nekem pl. ha a kutyával sétálok, nem elég neki a sima séta. Utána, ha hazamegyünk, fél óra múlva megint menne.
Azt szoktam csinálni, hogy vannak "feladatok" séta közben. Pl. kidőlt fatörzsön végigfutni, átugrani, vagy eldugok valamit, megkeresni, ha valaki, pl testvérem jön velem (ez hétvégente van inkább) akkor ő elbújik, s megkeresni. Megtanítottam a kutyát (egy jutalomfalattal vezetve) megkerülni dolgokat. Most nagyon élvezi azt, hogy leültetem láb mellett, és előre küldöm pl egy fát megkerülni, visszajön, leül, dicséret.
Ezek nekik mind szellemi fárasztást jelentenek. Vagyis nemcsak monoton menet az úton, hanem ilyen kis apróságokkal feldobni. Ez a szellemi fárasztás nálunk. Ne sakkor meg másodfokú egyenleteket képzelj el...
Mi trükköket tanítunk, nem igényel nagy fizikális és mentális fárasztást sem, szóval 30 perc séta 30 perc játék 15 perc tanulás és alszik.
A 101 kutya trükkből szoktunk tanulni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!