Dobermannosok! Mik a tapasztalatok, átlagosan meddig élnek ezek a kutyák? Illetve mennyire elterjedt a magyar kennelekből származó kutyák között a szívbetegség?
Az elkövetkezendő 1-2 évben szeretnénk még egy kutyát a már meglévő mellé. Régóta szimpatikusak a dobermannok, mozgásigény és foglalkozásigény szempontjából is szimpatikusak. Tudom, hogy nem a legegyszerűbb fajta, de jelenleg egy akitám van, ha őt tudom kezelni, szerintem a dobival sem lenne gondom.
Viszont - főleg külföldi kutyás csoportokban - rengeteget olvasni az őket érintő egészségügyi problémákról, főleg a szívbetegségről. Mik a tapasztalatok a magyar kennelekből származó kutyákkal? Tényleg ennyire elterjedt, hogy 4-5 évesen összeesnek és infarktusban meghalnak? Tényleg ritkaságszámba megy a 8-9 év feletti dobi? A szívem szakadna meg, ha egy általam szeretett élőlényt ilyen hamar elveszítenék, így jelenleg ez a legnagyobb aggályom a fajtával kapcsolatban.
Ismerősöm csak győztes, világgyőztes felmenőkkel rendelkező dobbermanokat vesz. Egyszerre persze egyet :).
Egy ilyen kutya 300.000Ft+
Mégis mind szívrohamban halt meg.
Igaz, valamiben meg kell halniuk végül, de feltűnő, hogy 3ból 3 kutyát a szíve vitt el.
A tartásukkal nincs probléma, sokat mozognak és jó kaját kaptak, benti kutyaként éltek.
Világgyőztes... Na ja... De miben?
Ha mindhárom attól a tenyésztőtől van, esetleg máshonnan kellene venni legközelebb...
Lehet jó kutyákat venni 80-150 között, tk-val is akár, de hobbi célra azt is felesleges kiváltatni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!