Kaukázusi-Német juhász keverék szuka, falkavezérség?
Üdv.
2 hete hoztam egy kaukázusi, német juhász keverék kutyát, 2 hónapos. Sokak által ajánlott Jan Fennel - kutyapszichológiát alkalmazom rajta, viszont nem tudom hogy állok, és elakadtam egy bizonyos ponton. Már betanulta az "ül", "gyere ide", "pacsi"-t a könyv által használt módszerrel, de csak 90%-ban hallgat rám. Pl ha sétálunk, és lát valami embert, vagy kutyát, néha megzizzen, és mintha én nem is lennék. A másik problémám az, hogy mikor kimegyek az ajtón, vonyít kb fél óráig. (Pedig itt is alkalmazom a Fennel féle 5 perces szabályt.) Egyébként nagyon aranyos, engem szeret a legjobban (legalábbis úgy néz ki). Néha gyengéden harapdálja a kezemet is, gondolom ezt szeretetből csinálja, közben csóválja a farkát. Egyszer sétánál futott felénk 2 nagy kutya, és elbújt a lábam mögé.
Szerintetek jó úton haladok a vezérség felé, vagy ő a vezér és elrontok valamit? Az biztos, hogy még nem egészen vettem át, ha valamilyen szinten annak is tart.
Basszus, egy két hónapos kutyi még szinte biztos, hogy felnéz rád, tisztel téged, és követendő példának tart, szerintem nem kell ilyen fiatalon a Fennel szabályokkal egrecíroztatni, ezekre ráérsz akkor, amikor először úgy látod, hogy ő akar elkezdeni irányítani. Egy kölyök még követ, neki nincsenek még vezér ambíciói, de az is lehet, hogy alapból omega jellem (jó ennek a két fajtának a keveréke nem valószínű,hogy az lesz) és akkor pláne nem kéne egyelőre ezeket csinálni.
Az, hogy 90%-ban hallgat rád, az sokmindent jelenthet. Először is azt, hogy a kajla szeleburdi kis kölyök, akinek még minden elvonja a figyelmét.
Másodszor pedig azt, hogy a kutyák nagyon rosszul általánosítanak, viszont nagyon jó megfigyelők. Amikor ülni tanítottad, akkor megjegyezte a helyiséget, a pólód színét, a levegő szagát, és még ezer dolgot. Megértette, hogy ezek között a körülmények között mit kell csinálnia. De aztán meg kell neki tanítani másik szobában, kertben, futtatón, utcán, stb. Ne aggódj emiatt, ha valamilyen erősebb ingerkörnyezetben nem megy, kezdd előlről a tanítást ott, és jutalmazd meg újra.
Szuper, hogy utánaolvastál, és rendesen foglalkozol a kutyáddal, öröm ezt hallani! De azért ne tedd túl magasra az elvárásaidat, pláne egy két hónapos kölyökkel szemben ne!
Most még csak alap dolgok menjenek, barátkozzon kutyákkal, emberekkel, ismerkedjen a világgal, szocializálódjon, szokjon le a rágcsálásról, tanuljon szobatisztaságot, és játsszon sokat. Fejleszd a készségeit, a koncentráció képességet, meg ilyesmik. Ne ess át a ló túloldalára szerintem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!