Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Sheltienek lánc fojtónyakörv?

Sheltienek lánc fojtónyakörv?

Figyelt kérdés

Annak idején a kutyasuliban a kiképző a csoportnak lánc fojtónyakörvet javasolt. Akkor még nem tartottam fontosnak, de mostanában egyre kevésbé érdekli a tiltással egybekötött pórázrántás.

Ha valami van, amit nagyon akar, akkor bármit csinálhatok, nem nyerem el őfelsége figyelmét.

Ezért egy ideje gondolkozok azon, hogy beszerzek egy ilyen nyakörvet, hátha annak segítségével hatékonyabban tudnám tiltani.

Viszont nagyon kis vékony nyaka van, rengeteg szőrrel, és félek, hogy a legkisebb s-es méret is nagy lenne neki, és csupán pénzkidobás. Ezen kívül a hosszú szőre miatt nem lenne problémás egy ilyen fajta nyakörv?

Sheltie gazdik - vagy mások véleménye is érdekelne - nektek milyen nyakörv/egyéb segédeszköz vált be?

Bármilyen hasznos tanácsot szívesen fogadok. :D

2021. jan. 23. 21:53
 1/4 anonim ***** válasza:
88%

A fojtónak az a lényege, hogy ha jól viselkedik a kutya, és laza a póráz, akkor semmit ne érezzen belőle, ezért feszültség mentesen tudjon sétálni.

Kizökkenteni egy adott állapotból nagyjából ugyanúgy lehet fojtóval, mint sima nyakörv+pórázzal. Ha azzal nem megy, fojtóval is kérdéses a hatékonyság, vagy hogy meddig fogja érdekelni az új inger.

A póráz kezelésen, fegyelmezés technikáján, időzítésen kéne finomítani, közel se biztos, hogy egy új eszköz fogja ezt a problémát megoldani.

Fojtóval "fojtani" tehát olyan keményen fegyelmezni, hogy a légzést blokkold, azt nem lehet figyelem elterelésre használni! Szintén nem járható út. Azt a legagresszívabb kutyáknál szokás bevetni, amelyik épp megenni készül egy embert, vagy egy másik kutyát, és olyan állapotban van, hogy sehogy máshogy nem lehet leállítani az agyát.

Figyelem elterelésre, kizökkentésre, a póráz rántás erőssége, és időzítése az egyik legjobb. Ha már hatástalan, akkor előbb kell fegyelmezni, mielőtt abba az állapotba kerül, hogy már ne érdekelje.

Ha ez nem segít, más módszer kell. Pl ott ahol a lovakat sarkantyúzzák, kb ugyanúgy a horpaszánál bökd keményen oldalba. Te is összerándulsz, mikor a borda közti izomba böknek, ez egy reflex mozdulat, ugyanúgy a kutyát is ki lehet zökkenteni.

Vagy bármi mással, amit szeret. Ha nagyon szeret egy játékot, jutalomfalatot, új illatot, stb...

Húzd el az orra előtt, szagoltasd meg vele, kövesse a szagot. Emeld az arcod elé, hogy felvegye veled a szemkontaktust, és így vond magadra a figyelmét.

A jellemtől is függ, melyik mire reagál jól.

De ilyen problémára a fojtó minimum kérdéses. Nem mondom, hogy 100%, hogy nem működne, csak azt, hogy amiben különbözik a nyakörvtől, az a funkciója nem túl alkalmas kizökkentésre.

Ez olyan, mint amikor valaki azért használja, mert hogy húz a kutya, és majd azzal nem fog. Hát, elég sok fuldokolva sétáló kutyát láttam már, de akkor is ugyanúgy húztak, mikor már csak hörögtek, nyálaztak, meg a földön húzták a nyelvüket. Ha rossz a póráz kezelés, az eszköz nem tesz csodát.

2021. jan. 23. 22:19
 2/4 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a hosszü választ, ment a zöld kéz. :D

Lehet igazad van, és tényleg a póráz kezelés és a többi nem tökéletes, erre jobban oda fogok figyelni a sétáknál.

Az a baj, sokáig nem is mertem rendesen fegyelmezni, olyan kis törékenynek tűnt. Valójában meg olyan makacs és akaratos tud lenni, hogy csak bámulok. :D

Suliban jutalomfalatra tökéletesen működött (sajnos a vírus miatt most nem tudunk menni), a mindennapi sétáknál viszont elég akár egyik barátját messziről megéreznie, máris megszüntem létezni, csak az érdekli.

2021. jan. 23. 22:35
 3/4 anonim ***** válasza:

Mi a pórázas sétát úgy tanultuk a suliban, hogy a kutya soha nem mehet előtted. Ezt tiltással értük el, amit úgy kezdtünk, hogy volt nálunk egy vizes palack és abban a pillanatban, ahogy a kutya elhagyja a képzeletbeli vonalat, tehát eléd megy, tiltószó és víz (lefröcskölöd a kutyát). Nálunk ez nagyon szuperul ment, konkrétan három-négy ilyen után meg sem próbált többet előre menni és esetleg húzni, ha pedig később mégis próbálkozik mostmár elég rászólni, hogy nem.

Tudom, tudom itt rengeteg tökéletes kutyás van, akik szerint ez ördögtől való dolog, de ezzel a gyakorlattal annyira megerősítettük a kutyában a tiltószót, hogy innentől kezdve konkrétan bármiről le tudtuk tiltani egy egyszerű nemmel. Lehetséges, hogy nem ez a leghumánusabb módja a kutya nevelésnek (bár egy kutyát sem láttam még igazán szenvedni pár csepp víztől), de szerintem bőven megér a kutyának ennyi szenvedést az, ha más esetben az élete múlik azon, hogy le tudom e tiltani a kutyát a földőn lévő ételről vagy arról, hogy messziről odarohanjon más kutyákhoz a parkban.

2021. jan. 24. 00:36
 4/4 anonim ***** válasza:
Beszerezhetsz akár szöges nyakörvet is, ha nem tudod érvényesíteni az akaratodat, nem tudsz elég következetes lenni, akkor kár az eszközökön változtatnod. Nem az eszközzel kellene a nevelést helyettesíteni.
2021. jan. 25. 22:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!