Miért baj, ha 3szor eszik a kutya?
Van egy 15 hónapos labradorunk. A kutya panziós szerint baj, hogy napi 3szor eszik, de nem indokolta meg, hogy miért.
Minden séta után kap enni is. Nem dagi, 29-30 kgot szokott mérni az állatorvos.
Próbáltuk, hogy nspi egyszer adjuk oda neki az egész adagot, de nagyon éhes volt és felpörgött ettől.
Mit gondoltok?
Nem fog attol elhizni, ha ugyanakkora mennyiseget 1 vagy 6 reszletben adol neki oda. Ha neki jobb a 3, akkor etesd ugy. Az 1 amugy keves, tenyleg megterheli a gyomrat, baja lehet tole, 2 mar okes, de ha ugralos, hiperkativ, jobb a 3, hogy biztosan ne legyen belcsavar.
Nekem ugy hozta a sors, hogy mindig idos kutyat fogadtam orokbe(9-14 ev kozottieket), ezert alapbol mindig 3 reszletben etettem oket, idos korban ez kulonosen jot tesz, nem szabad leterhelni oket, bar nm ugralosak, de igy a jobb nekik, az allatorvosok is megerositettek benne.
Amugy mit eszik? Ha szaraztapot, akkor kulonosen jo, ha nem 1-2x, hanem 3x adod neki oda az adagjat.
Azért, mert a ragadozó gyomor a kevésszer nagy mennyiségű táplálékhoz alkalmazkodott. Ez valamennyit természetesen változott a domesztikáció miatt, de nem alapjaiban.
Gondold végig, egy oroszlán vagy farkas falka elejt egy prédát, mindenki jól belakik. Utána emésztenek (jó sokáig) majd újra vadásznak. Ami nem biztos, h sikeres lesz. Ahoz van alkalmazkodva a szervezetük, hogy a nagy mennyiségű táplálék után a vércukorszintjük meredeken megemelkedik, majd utána hosszú ideig (1-2 napig) éhomi értéken van.
Ennek a civilizáltabb megoldása a napi 1x etetés. Különleges esetekben 2 még elfogadható naponta, ha nagyon kis testű a kutya (sokkal könnyebben esik le a vércukorszintjük veszélyesen) vagy nagyon mély mellkasú a kutya (nagyobb a gyomorcsavarodás esélye a nagy mennyiségű kajánál). De ezek a fajták/egyedek már erősen az emberi beavatkozás termékei, nagyon különleges testalakulással.
Egy labrador se nem mély mellkasú, se nem kicsi...
Így állandóan emészt és nem egészséges.
Napi 1 bőven elég már,nekem 1 éves múlt nem rég a kutyám,pár napja álltunk át a napi 1x-i kajára. Persze reggel még áll a tálja felett,hogy kéri a kaját. De most már csak vacsi van. Úgy vettem észre jobb az emésztése is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!