Miért csinálja ezt a kutyám?
Van egy 3 éves yorkim(kan), mostanában elég furcsán viselkedik, ha kimegyünk sétálni megugatja a neki nem szimpatikus embereket.
Egyik nap elvittem sétálni és odajött hozzám köszönni egy ismerősöm.
A kutyám rögtön elkezdett rá ugatni, rászóltam de nem hagyta abba.
Barátnőm felajánlotta hogy elkísér kutyát sétáltatni de félek hogy egész úton őt fogja ugatni meg támadni.
Hozzáteszem, a lakásba sem enged be senkit.
Hogyan szoktassam le erről?
Gondolom úgy van tartva hogy az ágyban alszik veled és ha eszel, adogatod neki a falatokat.
Minden kutyával le kell fektetni a szabályokat, nem kerekedhet föléd.
Ha azt hiszi hogy ő a falkavezér, az neki is rossz. Pl ha a lakásba nem enged be senkit és felülírja a te akaratodat, abból egyértelmű hogy ő a falkavezér. És ez egy hatalmas nyomás rajta, mert azt hiszi hogy az ő feladata megvédeni a falkáját.
"A kutyám rögtön elkezdett rá ugatni, rászóltam de nem hagyta abba.
Hozzáteszem, a lakásba sem enged be senkit."
A rászóláson kívül még mit tettél, amikor ugatott?
Amikor nem akar beengedni senkit, mit csinálsz a kutyával?
Egyenlőre úgy látom, a kutyád azt tesz, amire éppen kedve szottyan. Te meg csak szólongatod.
Itt vannak a sötét téli esték. lehet olvasni a kutya neveléséről bőven.
ma 19:00
Hogy gondolnád a tudatást?
Belemondod a fejébe, --énvagyokafalkavezér-
Itt azért komoly gondok vannak...
Nagy eséllyel, ha a barátnőd legugol és ad neki valami finomat vagy csak megengeded, hogy megszimatolja őt a kutyus, akkor gyorsan abbamarad az ugatás...
Ez amúgy nagyon tüneti kezelés, egy kutyasuliban tudnának segíteni a problémádon, ha attól félsz, hogy a németjuhászok eltapossák játékból a kutyádat, vannak már direkt apró termetű kutyás csoportok sok helyen.
Nem történt mostanában valami kellemetlenség, ami kiválthatta ezt a viselkedést?
Pl egy séta alkalmával kivágódott mögülünk egy bringás úgy, hogy majdnem elütött minket a kutyámmal, pedig a kutya szépen ment előttem, nem voltunk útban. A kutyám úgy megijedt, hogy elkezdte ugatni a bickliseket. Most már nem csinálja, sikerült normalizálni.
A sorrendisegi szabalyok betartasaval kozolheted egyedul,h te vagy a falkavezer.
Olvasd el a Fennel: Kutyaszichologia c konyvet.
Fennel etologus professzor,tudomanyos megfigyeleseken alapulo a konyve!!
Fennel jo tipp de inkabb a megertesben segit, hogy mi tortenik a kutyus fejeben, mar kisse elavultak a nezetei es van par olyan dogmaja amit mar bizonyitottak, hogy nem igaz, viszont nem ertem, hogy miert huztak le a valaszat.
Na de, hogy a kerdesedre is valaszoljak, a kutyaval ala-fole rendeltsegi viszonyodat tobb fele keppen is tudod rendezni. Az elso lepes most legyen az ivartalanitas. Sokan nem szeretnek errol hallani, de az az igazsag, hogy a Te eseted megkoveteli. Persze ha vagy annyira elhivatott es szereted a kihivasokat megprobalhatsz vele igy is mokolni de ket ivartalan kan kutya utan nagy bizonyossaggal tudom allitani, hogy eletem legjobb dontese volt az ivartalanitasuk :)
Barhogy is donts, utana kezdodik a munka. Tobb fele modszer is van, pl „rideg tartas“, ami ma mar inkabb ugy nez ki, hogy ket hetig kb a kutyahoz sem szolsz, ra se nezel. Nincs puszi, simi, pacsi. A lakasba is csak engedellyel engeded be, a nyitott ajtoban ul pl amig levetkozol szep komotosan. A kajat oramu pontosan kapja (1-2*) 10 percig van elotte a foldon ha eszik jo, ha nem eszi meg igy jart. Nem alszik veled az agyban, csak a sajat kis fekhelyen. Ha elmentek setalni nincs jelolgetes, akkor pisilhet ha Te megengeded neki es meg sorolhatnam.
A lenyeg, hogy az O sajat akarata legyen lekorlatozva, nem tehet meg mindent sajat magatol. Par nap alatt altalaban leesik nekik a tantusz hogy mi is van, utana mar lehet magadhoz hivni hogy kapjon egy kis simit.
Na eleg hosszu lett mindent le sem irtam ha erdekel irj ram privatban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!