Ebben az esetben melyik gazda a felelotlen?
az erdoben setalt 2 csalad x es y kutyaval.
- X - collie - kutya baratsagos, mindenkihez odarohano, de mas kutya testbeszedebol nem nagyon erto, es csak unszolasra behivhato.
- Y - maltai feleseges kicsike - tavolsag tarto nagyobb kutyakkal szemben, inkabb emberhez kozelit, ha sarokba szoritjak ahol fenyegetve erzi magat figyelmeztetoen odakap, abszolut behivhato
X kutya poraz nelkul setalt, majd mikor meglatta Y kutyat jatszani hivta. Tobbszor atszaladt rajta, Y kutya fel is borult. Nem akart jatszani vele, a testbeszede ezt jelezte, ez mind 2 csaladnak egyertelmu volt. Y kutya porazon volt, mert ezt irta elo az erdei rendelet. Menekulni, vagy elfutni igy nem tudott a masik kutya elol, es amint a poraz tovabb nem engedett es sarokba szoritotta X Y kutyat, Y oda kapott, de csak figyelmeztetoleg 1x, sebesules nem tortent. X kutya ezt is jateknak ertette, hiszen nem lett serules belole, es tovabb unszolta Y-t.
Ekkozben a ket csalad probalt egymas iranyabol tovabb setalni, X csaladja probalta behivni a kutyat, vegul el kellett huzni kezzel a masik kutyatol. Y csaladja pedig problalt volna tovabb menni de X az utjukat alta.
Szerintetek ki volt itt a hibas?
Y csaladja mert nem elengedte el a behivhato kutyat, aki menekules hianyaban fenyegetve erezte magat es figyelmeztetoleg odakapott?
Vagy
X csaladja, akinek a baratsagos joindulatu kutyaja poraz nelkul setalt es nem ertett mas kutya testbeszedebol, illetve nem teljesen behivhato?
Engedd el jatazani a maltait.
Nem is tortent semmi. Nem hibas senki.
Maskor szolj a masik kutyasnak,h vigyel el a kutyajat.
Amugy biztos,h olyan helyre kell menni a maltaival,ahol szabadon szaladnak a kutyak,ha o nem akar jatszani?
Mas: egy nagyobb kutya nem fogja megharap i komolyan. Ettol nem kell felni. A kutyanak van annyi intelligenciaja,h felmeri,h az o harapasa sulyosabb lenne,mint,amit kapott. Enyem se harapja vissza a kiskutyakat. Ne feltsetek tul. Ha felborul,attol meg nem lesz baja!
Igen a kutya futtatoban szaladgatnak nalunk poraz nelkul, oda jarunk minden nap, nincs is baj soha. De mint irtam ok nem idegen kutyak.
Itt viszont porazon lett volna minden kutyanak a helye, foleg mert nagyon sokan voltak arrafele kirandulni eppen.
Ertem, hogy sokan elengedik mert hat “behivhato” de rengeteg sajnos nem.
Egyértelműen X. Eleve nem engedünk rá pórázon lévő kutyára másik kutyát. Nem engedünk el nem behívható kutyát. Ennyi erővel a collie belerohanhatott volna az én pórázon lévő staffim szájába is, na akkor hogy csodálkoztak volna, ha kettéharapja.
Szóval, teljes mértékben nektek volt igazatok.
Egyértelmű, hogy X-ék voltak felelőtlenek. A póráz alap, az erdészet sem viccből hoz ilyen szabályt. Csak olyan kutyák lehetnének erdőben szabadon, akiknek ehhez megfelelő vizsgájuk van, pl vadászvizsgás kutyák. Az ilyenek szoktak sírni, amikor kilövik a kutyájukat.
Nekem is van kutyám, a póráz szabályt betartom, nem azért, mert szabály, hanem mert felfogtam az értelmét. Az enyém mentett, szóval az előélete miatt is jobb így. Pórázon is tud szépen viselkedni más kutyákkal, ha a másik kutya nem pofátlan vagy agresszív, az enyém nem kezdeményez, de nem hagyja magát. Van 5 és 10 méteres fonott kiképzőpóráz, ha nagyobb tér kell vagy a behívást akarom gyakorolni vele, de erdőben csak derékra köthető rugalmas rövid pórázzal megyünk.
Ezt minden "behívható" kutya gazdájának el kellene olvasni:
"Mas: egy nagyobb kutya nem fogja megharap i komolyan. Ettol nem kell felni. A kutyanak van annyi intelligenciaja,h felmeri,h az o harapasa sulyosabb lenne,mint,amit kapott. Enyem se harapja vissza a kiskutyakat. Ne feltsetek tul. Ha felborul,attol meg nem lesz baja!"
Aha, persze. Az én 5 kilós kutyámat sem harapta meg egy másik, nagyobb, csak képzeltem, hogy hetekig hordhattuk orvoshoz, meg ápolhattuk a gennyedző lyukakat a hasán. Ha a hülye tanácsaid meg az értelmetlen elkézeléseid miatt egy tapasztalatlanabb tulajdonosnak (aki nem tudja kiszűrni, hogy baromságokat beszélsz) megsérül, esetleg elpusztul a kutyája, akkor remélem kicsit átgondolod a dolgokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!