Két éves bernipásztor kutyank tápot eszik. A napokban csontot kapott.(húsboltban un.fehercsontot vettem, és főve kapta). A széklete világos, száraz és nyomokban véres volt. A foglerakodasok miatt adtam neki rágni. Nem lehet ettől baja?
Ez tipikusan túl sok és nem jól adott csont okozta tünet.
A világos, száraz (porzós) végtermék oka a túl nagy mennyiségű csont az étrendben, ha nem kapott mellé húst vagy mást, akkor szinte borítékolható ez a következmény, de még egy barf étrenden tartott kutyánál is előfordul, ha nem megfelelő a színhús-csontos arány és túl sok a csont. Tehát ez nyers csontnál is előfordulhat, nem függ a hőkezeléstől, az emésztetlen csont így távozik, extrém súlyos esetben ennek is lehet komoly következménye, ami műtéti beavatkozást igényel (pl. bélelzáródás), de enyhébb esetben is nagy valószínűséggel okoz egy kis székrekedést.
A vér valószínűleg annak az oka, hogy a hőkezelt csont szilánkosan törik, így apró, éles darabok mentek végig a kutyád emésztőrendszerén és valahol felsértették a bélfalat.
Én mindenképp konzultálnék orvossal, valószínűleg pár napig speciális étrendre, esetleg koplalónapra lesz szüksége a kutyának, hogy helyre jöjjön.
Fott csontot SOHA nem adunk a kutyanak. Foleg nem szaraz szemetetn tartottnak.
A nyers csont valoban leszedi a fogkovet. De ha taoztok,akkor folyamatosan rakodik a benne levo gabonatol.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!