Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mennyire gyakori a veszettség...

Mennyire gyakori a veszettség Magyarországon?

Figyelt kérdés

Sziasztok, egy kutyusos gazdi vagyok:)

Már napok óta hallgatom, h a házunk mellett egy róka ugat meg vonyít esténként. (nagyon közel van, olyan mintha az ablakom alatt lenne!!! valőszínűleg a párját hívja)

Győr-Moson-Sopron megyében lakunk, egy olyan helyen, ahol már így is nagyon sok a rókalyuk a közelünkben, és élő rókát is többször láttunk pár méterre a házunktól. Van egy kiskutyám, akit rendszeresen vinnem kell éjszaka pisilni a kertbe, és még sajnos nincs kerítésünk se, de kb. egy hónap múlva csináltatunk, és így még egy őz is egyszer besétált a portánkra....

Mennyire gyakori itt a megyében, vagy átlagban az országban a kutya/róka/macska veszettség? (egy cicám is van, napközben kint lakik, este behozom a szobánba.)

Féltem magamat is, meg a kutyámat is (bent lakik a kutyus a házban, nem a kertben) mert úgy tudom, h a veszett róka szinte keresi az ember társaságát, és még nappal is randalírozik, bemegy a városokba, falvakba...(faluban lakunk) Van egy pár kóbor kutya a faluban, ami egy kicsit aggasztó a sok róka végettt. Nekem nincs is bajom a rókákkal, szépek is, okosak is, csak a betegségükkel...

Kell e tartanom a körzetben a veszettség esélyétől, vagy nem? Ti hallotattok már megtörtént történeteket a veszettségről?

Köszönöm szépen:)

2020. szept. 28. 00:40
 1/8 anonim ***** válasza:
33%

Semennyire, a vadállatokat vakcinázzák, kb. 15-20 éve volt Magyarországon utoljára veszett állat. A kutyád meg nyilván be van oltva, a veszettség elleni oltás kötelező.

Én Budapesten, erdős részen lakom, utoljára tegnap este láttam rókát, nálunk ez mindennapos.

2020. szept. 28. 01:21
 2/8 anonim ***** válasza:
95%

A kutyákat kötelezően vakcinázzák, a vadállatoknak pedig ilyen felehető ételbe keverve szórják szét az anyagot. Ezeknek köszönhetően nagyon ritka.

Veszett állatot nem kezelnek, egyből elaltatják, vagy kilövik

2020. szept. 28. 05:28
 3/8 anonim ***** válasza:
74%

A rókákat is folyamatosan kezelik veszettség ellen, a kutyáknak pedig kötelező az oltás, így semennyire nem gyakori.

A veszett róka amúgy sem fog vonyítani a házad mellett, szóval nem kell ettől félned.

Az meg a másik fele, hogy a fiatalabbak egyébként sem annyira ijedősek, még kíváncsiak is, szóval ha nem szaladnak el előled, akkor az azért van, nem a veszettség miatt.

2020. szept. 28. 08:49
 4/8 anonim ***** válasza:
63%

Nem kiemelkedően gyakori, de vadállományban és haszonállatok között is akad minden évben eset, sőt 2017-ben kutyás eset is volt regisztrálva. Megijedni nem kell de az óvatosság sohasem árt.

Az rókával kapcsolatos aggodalmadat érdemes megbeszélni a helyi vadász társasággal, ugyanis a vadállomány felügyelete az Ő feladatuk. Ha a rókát veszettnek látják kilövik.

Javaslom mielőbb megcsinálni a kerítést.

2020. szept. 28. 09:51
 5/8 anonim ***** válasza:
66%

Csak tájékoztatás képen: Hazánkban szinte minden éveb találnak legalább 1 veszett vadat vagy haszonállatot. Az átlag évi 2-4 eset között van. 2014-2017 között pl. 2 db házi kedvenc (kutya) eset is volt.

Ukrajna és Románia veszettség szempontjából nem a legjobb. Onnan sok egyed vándorol át sajnos. A vadállomány vakcinázása évente 2x történik, ennek köszönhetően valóban viszonylag kevés az itthoni eset, de a vadállomány vándorlása miatt sajnos DE Volt az elmúlt 15-20 évben veszett róka, denevér, kutya, bárány, marha, stb eset, nem is egy.

2020. szept. 28. 09:58
 6/8 anonim ***** válasza:
100%
Ha van, ha nincs veszettség, a cicádat is évente érdemes oltatni ellene.
2020. szept. 28. 10:36
 7/8 A kérdező kommentje:
Köszönök szépen minden választ!
2020. szept. 28. 11:02
 8/8 anonim ***** válasza:
100%

Veszett nem csak róka lehet.

A vakond, sün és a denevér is gyakori terjesztő.

2020. szept. 28. 16:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!