Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Könnyen lehet a csivavákat...

Sparkle Mercy kérdése:

Könnyen lehet a csivavákat tanítani?

Figyelt kérdés
Lesz egy csivavám és még nemtudom, hogy mennyire lehet őket tanítgatni.

2020. szept. 19. 16:26
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
88%

Aki azt válaszolja erre a kérdésre, hogy szerinte bármilyen kutyát meg lehet tanítani bármire és "csak rajtad múlik" az még sosem képzett komolyabban kutyát, de valószínűleg sehogy se. Fogalma sincs róla milyen egy makacs kutyával dolgozni, akinek jó esetben csak 10 perc után esik szét a figyelme, aki önállóbb jellem, ezért sosem lehetsz 100%-ig biztos benne, hogy éles helyzetben is lesz kedve megcsinálni azt a feladatot, amit már amúgy ezerszer begyakoroltatok. Pont most láttam egy versenyt, ahol egy 9 éves beagle volt, korából adódóan valószínűleg az utolsó versenyén, a gazdája tényleg minden energiát beletett a képzésébe ezalatt a 9 év alatt, rengeteget foglalkozott vele, mégis egy 3 éves border collie röhögve megelőzte a dobogón. Szóval nem, nemcsak rajtad múlik. És azt mondani, hogy a csivava nehezen tanul nem "csivava szidás" hanem egyszerűen tény, a csivava makacs, önálló kutya, soha nem volt arra szelektálva, hogy mennyire tud együtt dolgozni az emberrel, mennyire fejlettek a mentális képességei, ezért igen, sokkal nehezebb képezni, nehezebben tanítható, mint egy munkára tenyésztett fajta. De ez nem azt jelenti, hogy nem is lehet vagy, hogy nem is kell tanítani, csak azt, hogy sokkal nehezebb lesz, mert ha nincs kedve hozzá nem fogja megcsinálni a feladatot, nem fog úgy figyelni rád, nem fogja igényelni a mentális munkát.

A kérdésekből persze számomra is egyértelmű, hogy a kérdezőnek nem komolyabb munkára kell a csivava és igen, az alapokat neki is meg lehet tanítani, meg is kell, de akkor sem lehet azt mondani, hogy persze, könnyen tanítható, mert nem az. Egész mást jelent az, hogy valamelyik fajta könnyen tanítható, mint az, hogy mire lehet megtanítani. Valószínűleg a linkelt videóban szereplő csivava trükkjeiben a gazdájának több munkája, ideje és energiája van, mint egy border collie bh vizsgájában. Ennyit jelent az, hogy könnyen vagy nehezen tanítható, nem többet, nem kevesebbet. Szóval kérdező ne sértődj meg, ha valaki a te elképzeléseiddel ellentétes választ ír, mert ez nem rossz szándék, egyszerűen csak az igazat írja, hogy később te se csalódj. Te is meg fogod tudni tanítani a kutyádnak az alapokat, sőt a videóban látott trükköket is, csak rengeteg türelem, idő és kitartás kell hozzá, nem szabad feladni az első kudarcnál és ezt én is tényleg csak segítő szándékból írom. Nekem volt akitám, az elején nagyon rossz volt látni, hogy a többi kutya mennyivel előttünk jár, mennyivel pontosabban dolgoznak, mennyivel megbízhatóbb a munkájuk, de utána megtanultam örülni az apróbb sikereknek is, a többi kutyát figyelmen kívül hagyva a saját eredményeinket látni, de nekem ez idő volt. Amikor azt írom, hogy a csivava nehezen tanítható, ettől a kudarcélménytől szeretnélek megkímélni. Szóval hajrá, nem rossz kutya a csivava, sőt sok előnye is van, de készülj fel, hogy nem lesz egyszerű a tanítása és már az elejétől fogva örülj a kisebb sikereknek is, az a kutyát is jobban fogja motiválni.

2020. szept. 20. 09:34
 12/14 anonim ***** válasza:
100%

Minden tőled függ. Komoly munkát végezni vele biztos, hogy nehezebb, mint egy erre a célra tenyésztett kutyával.

Én a yorkie kutyámmal foglalkozok komolyan, BH vizsgára készülünk, rengeteg energia és munka van már a hátunk mögött, és még a végét alig látjuk. De minden perce megéri a közös élmények és a fejlődés miatt. A trick dog champion címünkre készülünk. Tehát nem lehetetlen a tréning. Ha szeretnéd, beszélgethetünk mivel a két kutya mérete hasonló,így a tréning is az. :)

2020. szept. 20. 11:00
 13/14 anonim ***** válasza:
35%
Ennyi erővel egy patkányt is veheznel még az is értelmesebb és nagyobb állat mont a csivava.
2020. szept. 20. 22:25
 14/14 anonim ***** válasza:
68%

Na, ez biztos h nem igaz! kellő türelemmel csodákat lehet elérni még a legbutább kutyáknál is. a csivi pedig nem buta, okos, csak sokaknak az a kutya jut az eszükbe ha a csivava szót meghallják, ami folyton ugat, nyafog, ugrál és hisztizik. pedig ha JÓL tréningelik, akkor egy illedelmes, jó kutya válik belőle. Nem értem h miért mondják egyes fajokra, h reménytelen esetek, mert ez olyan, mintha hallottál volna egy embert rosszul zongorázni, és ezután azt állítanád, h te az életbe nem is nyúlsz hozzá, mert biztosan te is besülnél.

Amúgy a patkányokat sem kell buta állatként tartani, mert nagyon NAGYON sokat megtanulhatnak, csak az a baj h rövid ideig élnek...

2020. szept. 20. 22:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!