Hogy szoktassam le a 9 hetes labrador retriever kutyamat a harapasrol?
Ahogy első is írja, sajnos ez az "átka" annak, ha túl korán van elválasztva az anyjától.
Az én yorkim 6 hetesen került hozzám anno, bár őket az anyjuk elzavarta, azért nem maradhattak mellette. És ő is piszkosul harapott, volt, hogy véresre marta a kezem. Neki ez játék, és minél jobban próbálod fegyelmezni, ő annál jobban beleéli magát. Sajnos azt, amit a kutyamaminak 1 hét alatt megtanított volna neki, Te nehezen fogod tudni.
Én csináltam olyat, hogy amikor harapott, megfogtam az alsó álkapcsát (óvatosan, mert még gyengák a csontjai! de határozottan, hogy ne tudja elhúzni) és kb. 1 percig nem is engedtem el. Aztán határozottan megmondtam neki, hogy nem harapsz!
Na ná, hogy 2 perc múlva már megint harapott.
Azt is csináltam, hogy egy marha nagyot sikítottam, és ott hagytam őt. Egyáltalán nem foglalkoztam vele legalább negyed óráig. Egy kutyának ez a legnagyobb büntetés, ha a gazdi nem akar vele foglalkozni. De ebből megtanulja.
Nem fog menni egyik napról a másikra, de türelem, idővel leszokik róla!
És legyenek játékai, amiket rágcsálhat.
1, Elkapod a tarkójánál a bőrt, és annál fogva rendesen megrázod, mert tényleg így csinálnak az anyafarkasok is a kölyökkel, ha tilalmas dolgot művelnek.
2, Az orra a legérzékenyebb része. Rá kell koppintani, de nem a fekete részre, hanem fölé, és nem akkorát, hogy vérezni kezdjen, csak határozottan, hogy tudja, te vagy a falkavezér.
3, Próbáltad már fülharapással? Állítólag beválik, az enyémnek elég volt az orrakoppintás.
4, HA MÉG MINDIG CSINÁLJA, csak akkor:
a pofi kétoldali nyomásával kinyílik a szája, akkor pedig a kezedet ujjal előre belenyomod a szájába, ameddig megy. Tiltakozik, húzza vissza magát (fogd a tarkóját, nehogy kitolasson), próbál harapni, de te nem húzod vissza, csak pár másodperc után. Akkor krákog, köhécsel, és egy darabig nem harap. Ha újra csinálja, újra benyúlsz a szájába, és ha látod, újra készül, mutatod neki a kezedet, hogy tudja, mi lesz, ha megint harap. Pár alkalom után megtanulja, hogy nem szabad.
De ne vidd túlzásba, nem hánytatni akarod, a torkába ne nyúlj, csak kényelmetlen legyen neki a szájában a kezed, hogy ne tudja becsukni a száját, és ne tudjon nyelni. (Bocs a módszerért, volt már harapós kölyökkutyám, tuti beválik.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!