Milyen kutyafajták tarthatóak Budapest belvárosában, viszonylag nagy lakásban?
Nyílván az adott fajta, illetve egyed sétálási igényeinek kielégítése mellett...
Parkokba látogatnánk, meg néha kocsival erdőbe, tópartra, stb.
De a mindennapokban a városban lenne.
Például egy kuvasznak, vagy egy huskynak, ha ki is elégítem a mozgási igényeit, ez akkor sem megfelelő...
Minek megfelelő akkor?
Agárra gondoltam, na de melyik lenne a legjobb? És mi van még rajta kívül?
Ez egy baromság. Vannak olyan fajták amiket el sem adnak kintre...
Ha a macskád meg ki megy a portádról (ha kint tartod ki fog), az szembe megy állatvédelmi törvénnyel is... 90 ezer forintra birságolhatnak.
Az agarakat meg már tenyésztésük pillanatában is bent tartották a nemesek...
A nemesek bennt tartottak a kutyaikat. Pl az amstaff az arisztokracia kutyaja volt.
A parasztok tartottak kint a nagyszoru terelokutyakat :puli pl.
Egyedül talán a pásztorkutyák nem (annyira)alkalmasak erre, nem pont a lakás miatt, hanem, mert ők kevésbé tolerálják idegen kutyák, emberek társaságát, ami a napi sétánál probléma lehet. (bár már egy csomó fajtát sikerült lerontani erre a szintre, szóval ez sem teljesen igaz.)
Ha megoldott a nyári melegben a lakás hűtése, szerintem a husky is simán mehet, pont ők azok a kutyák, akiket eredetileg pár m-es láncon tartanak, pár naponta pedig "előveszik" őket és fél vagy több napokig futtatják. Ha felkelsz jó korán, a nagy meleg előtt és lefuttatod, nem lesz baj.
Agárból az összes jó lehet, városban a whippet a legelterjedtebb, a magyar, angol, orosz hajlamos más kutyákkal szembeni aggresszióra, ami nagyon szépen kezelhető, de nyílván többlet idő és energia. Afgán, saluki elvan mindenkivel, előbbinek nehéz kezelni a szőrét. A kis olasz pedig csak kinézetében agár, inkább egy társasági kutya, ő is szuper lehet városba.
Ha "nagyon" belvárosban laknék, én arra figyelnék a fajta választáskor, hogy emberekkel és kutyákkal is jól kijöjjön és viszonylag jól viselje a különféle külső ingereket. A konkrét kölyöknél pedig, hogy a felmenői mennyire voltak stabilak, angol cockernél pl a szaporításnak hála, egy rakat ideggyenge, harapós kutya van az országban, pedig nekik pont egy mindenkivel barátkozós, mindenkinek örülős kutyáknak kéne lenniük.
Az ember lakasban el … a kutya az ember tarsa … a kutya ott szeret lenni ahol a gazdi van.
Az, hogy hol lakik/alszik a kutya csak helyrajzi kerdes. Ha barlangban elsz, akkor ott van veled a kutya … ha palotában, akkor meg ott.
Setaltatni kell a kutyát, ertelem szerint nem a lakasban :) Mondjuk az udvarra kivert kutyát is kellene!!!
En lakasban tartom a hatalmas pasztorkutyam (leginkabb csak alszik ha itthon vagyunk … viszont a sok udvaros kutyával ellentétben naponta 3x2orat kirandulunk a budai hegyekben.
Az en kutyam egyaltalan nem cserelne eletet egy udvaros kutyával.
Whippet Kis olasz agár Afgán agár.
Személy szerint én ezeket ajánlom, szerintem nagyon szépek és napi 2-3 futtatással elvannak.
Noverem kertes házban lakik 2 kozepazsiai tulajdonosa es kintiek a kutyak … en tole kaptam az ugyancsak kozepazsiaimat, viszont en a belvarosban lakom.
Noverem kutyai mocskos, elmebeteg es szofogadatlan kutyai lettek … az en belvarosi kutyam meg olyan mint egy angyal, gyonyoru, okos, jolelku es szofogado.
Azt hinne mindenki, hogy de a kozepazsiainak kint a helye, nekik olyannak kell lenniuk … de ha meglatogatjuk oket az en belvarosi kutyámmal, ugy helyreteszi azt a ket bunkot, hogy orom nezni.
Eg es fold a kulonbseg a kint tartott es a szobában lako kutya kozott! Ráadásul az en kutyámat meg lehet simogatni … az udvaron tartottat is, csak elobb letepi a karodat es megsimogatja vele magat :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!