Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Hamarosan megérkezik életem...

Hamarosan megérkezik életem legelső kutyusa,esetleg valami tipp a kezdéshez?

Figyelt kérdés

Már hónapok óta olvasgatom a könyveket vagy az internetet,minden kutyás ismerősömmel beszéltem,szóval elég sok mindent tudok fejben,aztán az,hogy gyakorlatban hogyan mennek a dolgok majd meglátjuk de biztos vagyok benne,hogy a lehető legjobb gazdi igyekszem majd lenni.

Kislány bichon havaneseünk lesz,tenyésztőtől vásároljuk és 9 hetesen hozhatjuk haza.

Van valami tippetek akkora amikor haza hozzuk,vagy hosszú távra amit esetleg a könyvek nem írthatnak/írtak?

Táplálkozásról nem szükséges,inkább a többi.

2020. aug. 21. 16:39
 1/5 anonim ***** válasza:
65%
szaglásszátok körbe egymást
2020. aug. 21. 16:47
 2/5 anonim ***** válasza:
81%

Szerintem ezt te is tudod, de ahhoz, hogy ne közeledjen agresszívan a többi kutyához, más állatokhoz, emberekhez, már kiskorán szocializálni kell, vagyis kutyaovi, másik kutyák állatok, és emberek közé hordás.

A másik a kutyasuli. Szerintem ha első kutya, akkor érdemes suliba menni, ott megtanítják, hogy hogyan kezeld, segítenek a tanításban.

2020. aug. 21. 16:48
 3/5 anonim ***** válasza:
83%

Hozzád hasonlóan én is rengeteget utánaolvastam (Jan Fennell: Kutyapszichológia volt az egyik kedvencem), néztem egy csomó kutyák viselkedésével foglalkozó műsort (a basic Cesar Millan meg a Póráz két végén sorozat, illetve soksok trükk tanítós videót) mielőtt kutyám, lett, de amit már csak első kutyás gazdiként tapasztalatból tanultam meg:

1. Az, hogy elméletben tudom mi az, hogy következetesség nem jelenti azt, hogy a gyakorlatban is tudom alkalmazni. Az elején minden kutyával történő kommunikációt alaposan, tudatosan végig kell gondolni, hogy ebből a kutya mit fog megérteni, mit fog leszűrni. Utána már belerázódik az ember, ráhangolódik a saját kutyájára, tényleg létezik olyan, amikor a kutya-gazdi tényleg annyira összhangban van, hogy félmozdulatokból is megérti egymást, de ehhez az elején nagyon ott kell lenni fejben, folyamatosan figyelni a kutya reakcióit és ha valami nem úgy alakul, ahogy azt elvárnád, akkor végig kell gondolni, hogy mit érthetett félre. És mindennek az alapja, ha tényleg nagyon következetes vagy, nagyon egyértelműen kommunikálsz a kutyával.

2. Egy jó kutyaiskola csodákra képes, egy rossz viszont instant katasztrófa. Muszáj, hogy legyen annyi elméleti alapod, hogy el tudd dönteni melyik melyik, mert ez sokszor nem árfüggő, a legkóklerebb kiképző is vagyonokat kérhet el. Egyrészről fontos, hogy pozitív megerősítéssel dolgozzanak, de ezt gondolom te is tudod, ne kényszerítsék a kutyát olyan szituációba, ami neki kellemetlen, de szép fokozatosan építsék fel az elvárásokat, hogy ne csak akkor üljön a kutya, amikor neki kedve van hozzá. Ez egyébként valahol egybefügg az 1. ponttal, mivel igazából az az alapja mindennek, a kutyasulik közül is az a jó, ahol egyénileg figyelik, értelmezik a kutya reakcióit és az alapján javasolnak neked módszereket, ne legyen egy mindenek felett álló módszer, amivel meg akarják tanítani a kutyát. Tehát ne a kutyát igazítsák a módszerhez, hanem a módszereiket a kutyához, ami ugye feltételezi azt is, hogy nemcsak egyféle kiképzési módszert ismernek és ahhoz ragaszkodnak foggal-körömmel, sokszor a kutya fejlődését messzemenőkig hátráltatva.

3. Cesar Millan nem kutyasuttogó, hanem egy showman, így is kell kezelni. Ha meg kell operálni a vesédet, akkor sem Hugh Laurie-t kéred meg, hogy gyógyítson meg mint Dr. House, hanem egy sebészt. Na kb. ez a különbség Cesar Millan és egy valódi kutyakiképző között is.

4. A klikker és általánosságban a legtöbb kutyaképzésre használt eszköz, módszer nem csodaszer, nem fogtok úgy haladni a tanításban, mint az 5-8 perces videókban vagy a 101 kutyatrükk c. könyv mondatáról mondatára, sokszor még az egyszerűbb feladatokat is hetekig kell gyakorolni, jól meg kell alapozni, különben semmit sem ér, ha a kutya csak néha tudja, akkor igazából nem is tudja. De nem szabad feladni, rágörcsölni, mert senkinek sem megy úgy egy pillanat alatt, mint ahogyan azt a videók sugallják. Nyilván vannak tehetségesebb, könnyebben tanuló kutyák, de ha a tiéd nem az, az sem baj, mert ez csak annyit jelent, hogy nektek többet kell gyakorolni. Szóval türelem, türelem és türelem, ami így leírva, elméletben megint nagyon egyértelmű, de azért amikor valami feladat nagyon nem megy és úgy érzed, hogy biztos a kutya a hülye, akkor jusson eszedbe ez :)

5. Kicsit az első ponthoz kapcsolódva: minden feladatot alaposan taníts meg neki. Ne érdekeljen, hogy az oviba a másik kutya már tud feküdni, forogni, pacsit adni, mikor te még mindig csak az ült tanítod neki, hidd el, a te kutyád később sokkal stabilabban fogja tudni, ha rászánod a kellő időt a kapkodás helyett.

6. Egy kölyökkutya nemcsak móka és kacagás. Még nem szobatiszták, rongálnak, rombolnak, a szájukkal akarják az egész világot felfedezni, sőt sokszor ezért még harapnak is. De ne ijedj meg, ha nem alakul úgy minden, ahogyan képzelted, ha betartod az alapvető dolgokat, figyelsz a kutyaoviban/suliban és ha elakadsz valamiben, akkor szakszerű segítséget kérsz, utánaolvasol és helyesen kezeled, akkor ezeket a dolgokat egészen biztosan ki fogja nőni.

+1. Ez ugyan nem saját tapasztalat, de szerintem sok kistestű kutya gazdi ott rontja el, hogy nem kezeli kutyaként a kutyáját. Szóval ne féltsd túlzottan, ésszerű keretek között hagyd nagyobb kutyákkal is ismerkedni, soha ne kapd fel ölbe, csak azért, mert úgy könnyebb és ne is legyél engedékenyebb vele csak azért, mert pici és cuki (utóbbit mérettől függetlenül is könnyű elrontani egy kölyökkutyával).

Remélem nem értetted félre ezt a kicsit nyersebb stílust, mert nem bántásból, rosszindulatból vagy egyáltalán indulatból írtam, ugyanezeket mondanám magamnak is, azért írtam le ezeket a dolgokat, mert én ezeket egytől egyig elkövettem, hibáztam benne, szóval tényleg saját tapasztalataim alapján szeretnék segíteni, semmiképp se akarok pálcát törni bárki felett :)

2020. aug. 21. 18:53
 4/5 anonim ***** válasza:
A szobatisztaságra szoktatáshoz jól jöhet egy ketrec, ahova éjszakára elzárhatjátok, vagy esetleg, ha felmostok és nm akarjátok, hogy beleigyon a vegyszerekbe. Hangsúlyozom, hogy csak éjszakára illetve 20-30 percekre legyen elzárva.
2020. aug. 22. 06:50
 5/5 anonim ***** válasza:

4-es vagyok

Találtam egy ketrechez szoktató videót. https://www.youtube.com/watch?v=oUzI-ijtNhY&t

2020. aug. 22. 06:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!