Tudnátok segíteni hogy melyik lenne a legideálisabb kutyus számomra?
Ajánlanak itt neked olyan fajtákat, amik nem hogy nem őrzik a házat, hanem még képen is nyalják a betörőt, meg olyat is, amihez kemény kéz kell, nem való gyerek kezébe (mert gondolom gyerek vagy még).
Ha nem kifejezetten ilyen vagy olyan célra kell a kutya, hanem csak szeretnél egy nagyobb testű társat, akkor én azt javaslom kezdd el nézegetni a különböző fajtákat, és amelyiknek a jelleme hozzád közel áll, azzal kezdj el közelebbről is megismerkedni.
Viszont azt tudnod kell, hogy a fajtatiszta kutyák normális tenyésztőtől, törzskönyvvel 150 ezertől kezdődnek, és aki ennél olcsóbban, facebook csoportban, törzskönyv nélkül hirdeti őket, az szaporító, és magasról tesz a kicsik egészségére, előfordulhat, hogy az ilyen helyről kikerülő kölykök nem érik meg az egyéves kort sem.
Másodsorban a munkakutyák munkakutyák. Foglalkozni kell velük, és ez nem a kertben abajgatást, labdázgatást, fogócskázást jelenti, hanem megfelelő szellemi és fizikai fárasztást. Engedelmes feladatok gyakorlását, ami elfoglalja az agyukat. Máskülönben keresnek maguknak "munkát", ami legtöbb esetben a kert felásása, ház lebontása, meg ilyenek.
Ha leginkább te foglalkoznál vele, de nincsenek komoly terveid a kutyával és nem opció a suli, akkor egy könnyebben kezelhető labrador, golden, bobtail vagy skót juhász szerintem remek társad lenne. De a betörőt nem tartják távol.
21-es, ezt a kérdező írta, nem tudom, olvastad-e:
"nem kifejezetten házörző kutyára gondoltam, hanem ami azt a szerepet is be tudja tölteni"
Valószínűleg olyan környéken élnek, ahol ez fontos, hogy kevesebben merjenek a kutya miatt próbálkozni.
23, olvastam, de mint említették itt nem ketten, a kutya a mai világban nem hatékony, mint őrző-védő rendszer. Nagyszüleimhez háromszor mentek vissza elvinni amit még el akartak, annak ellenére, hogy riasztó és kutya is volt. Az volt a szerencse, hogy a hátsókerten keresztül mentek be, ahova a kutya nem mehetett, így nem tudták megmérgezi, viszont tudott úgy ugatni, hogy felverte nagyapámat. Gyakorlatban nagyon kevés az olyan kutya, aki képzés nélkül megfogja a betörőt, ugatni viszont a palotapincsi is jobban fog, mint a labrador.
Egyébként elég szomorú, hogy ilyen a helyzet az országban, hogy a milyen kutyát ajánlotok kérdésben szinte mindig szerepel, hogy őrizze a házat.
Hát akkor legyen 1-2 óra séta, + 1 óra játék és mellette még agyi fárasztás.
Ha kint tartod esetleg németjuhász.
A többi inkább kinti-benti
Az viszont lehet, hogy sok lesz. Egy show vonalas is igényli a fárasztást, a munkavonalasoknak meg munka kell, pont. Ha az ismerősötök vállalja, hogy mehettek hozzá képzésre, és tényleg komolyan gondolod, akkor jó választás.
(Ugyanitt megírnád kérlek a kennelnevet? Gondolkodok én is munkavonalú njben majd a későbbiekben, még nem aktuális.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!