Kutya ellése? Hány éves kortól? Hány éves korig?
Sziasztok.
Az lenne a kérdésem, hogy egy nagytestű szuka kutya (pl. Németjuhász, Bernáthegyi, Kuvasz, stb. ) mennyi idős koráig képes, elleni?
Az ivarérettség alsó határát elolvastam, az ugye nagytestű kutyáknál 9-10 hónapos korban jön el.
Egy kutya átlagosan ugye 11-12 évig él.
Egy szuka kutya legfeljebb hány éves koráig képes kölyköket elleni?
Más kérdés, hogy szervezetileg mennyit bír, és más kérdés, hogy hány almot etikus lehozni.
Első ellést 2-3 éves korban szokták,és a kutya egész életében max 3-4 alom az amit lehoznak tőle. Normális helyen. Tenyésztőnél.
Egy szapi, ahogy a kutya betüzel 8-9 hónaposan már fedeztet, és amíg a kutya testileg bírja.
Az én mentett kutyám 9 évesen már 12 almon volt túl...
A fajta tsz-nél meg van szabva, hogy mikortól ellhet a kutya. Általában ez 2 éves kor. 9-10 hónap? Te a 12 éves kislányodat is megerőszakoltatnád valakivel és kényszerítenéd, hogy szüljön? Mert ugyan ez történik egy kölyökkutyánál is!
A kutyáknál nincs menopauza, de legfeljebb 7 éves korban ellhet utoljára!
Két ellés közt kell a regenerálódás, a normális a 3, de nagyon maximum 4 alom egy szukától.
Persze mindezt úgy, hogy a szülők szűrtek minden örökletes betegségre, tenyészszemlézettek, a kölykök pedig tk-et kapnak!
Sziasztok, köszi hogy írtatok.
Ezt a 9-10 hónapot úgy olvastam, az interneten, hogy akkortól ivarérett egy kutya.
Nem akarok semmiféle almot lehozni ennyi idős kutyánál.
Tehát a felső határ az olyan 7 év akkor?
Egy szuka kutyáról ti 3-4 almot is le szoktatok hozni?
Tehát 4 szer 6-7 kiskutya?
Azzal a rengeteg kiskutyával ti mit csináltok?
Én azt hittem hogy egy szuka kutyáról egész életében, egy almot hoznak le.
Mi semmit. Itt szaporítók nincsenek, tenyésztők is kevesen.
Tenyésztők szerződéssel, garanciával adják el a kölyköket. Jó tenyésztőnél (tehát jó genetikával rendelkező, egészséges, jó standardű, jó adottságú, idegrendszerű és ösztönű kölykök esetében) sorban állás van.
"Ezt a 9-10 hónapot úgy olvastam, az interneten, hogy akkortól ivarérett egy kutya."
Valóban, de a szervezet attól még nem alkalmas a vemhesség kihordására. Túl fiatal hozzá.
A többi kérdésre a válasz: Sehányat, ha valaki nem tenyészt, az ivartalanít. Az tévhit, hogy a kutyának élete során ellenie kell legalább egyszer. Én is hallottam már állatorvosoktól ezt a hülyeséget, de érdekes módon egyikük sem állt jó hírében.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!