Körülbelül mennyi eltartani egy kutyát?
hát szeretném jól tartani.
az elején gondolom drágább mert ház, játékok, oltások, stb...
de utána már csak a kaja, néha vennék új játékot neki, meg ugye póráz. :)
persze ez nem azt jelenti hogy nem játszanék vele minden nap minden percében :)
Kajára én is termettől függően mondjuk havi 5-15000 körüli összeget mondanék. Nyilván az első év többe kerül, akkor kell megvenni neki minden felszerelést, többször oltatni, ivartalaníttatni. Aztán az évi egyszeri oltás az fix összeg, 3 havonta féreghajtani nem nagy kiadás, kb. 1 ezres. Ezen kívül kell valamivel gondoskodnod a külső élősködők ellen. Ha cseppeket használsz ez kb havi 2-3 ezer forint, nyakörv esetén 4-5 ezer forint félévre.
Ezekre mind fellehet készülni. Sokan a váratlan betegségeket nem kalkulálják bele a kutyatartásba, az állatorvosnál hagyod majd a legtöbb pénzt (mert bármennyire is vigyáz az ember a kutyára ez elkerülhetetlen)
Dettó elöttem szóló,
plussz nyakörv, póráz, szájkosár sétáltatáshoz,
plussz évente két állatorvosi szűrés nemétől függetlenül,
plussz ivartalanítás (ha nem haragszol...),
plussz alkalmilag betgségek kezelése, ha úgy adódik.
Tényleg nem olcsó, de nem egyszerre jön, hál'Istennek, mert sohasem tudnám úgy kifizetni.
Igazuk van az előttem szólóknak.
Elóször a táplálás:
Igaz vannak nagyon drága tápok, de ha kicsit jobban belepillant az ember a tápok világába olcsóbban is lehet kapni igazán jó minőségű tápokat.
Nekem 32 kg-os collie kan kutyám van. Eleinte Acanával etettem, csak sajnos nem vált be. Nem nyújtotta a táp azt amit elvártam. Aztán rátértem a Chicopee tápcsaládra. Ez is egy kanadai jó minségű prémium táp. 20kg 2 picivel több mint két hónapig elég a kutyusnak, és 12 000 Ft-ba kerül, szóval egy hónapba kijövök 6000 Ft-ból. Mégis kevesebb mintha azokat a rossz minőségű tápokat venné az ember (chapi és társai.). Ezt elhiheted. Emellé a Chicopee mellé nem kell semi kiegészítő. A fogtisztításra meg fogtisztító rudat il. csontot szoktam adni neki.
Oltások: ugye veszettség ellen kötelező. Aztán be szoktam oltatni még a kombinált oltással, lyme-kór ellen, dermatomycosis ellen, kennelköhögés ellen. Így egy évbe az oltások nekem olyan 40 000 be vannak benne. A kennelköhögés ellenit is csak azért kapja, mert kiállításokra is elviszem néha, valamint a faluban ahol lakunk sok kutya van a házaknál, meg állítólag veszéjeztetett terület. Ez a kennelköhögés onnan kapta a nevét, hogy több kutya, ha egy helyen huzamos ideig (kennelben )van, terjedhet ritkán köztük influenza szerű, erős köhögéssel járó, gyakran halálos kimenetelű betegség.
Meg a negyedévenkénti féregtelenítések, meg ha valami gond van, aztán a bolha és kullancs elleni védekezés.
Időnként új játékok, hogy legyen még több :)
Meg ami sok még az a szőrzet ápolása. Éves szinten nekem olyan 30 000 Ft.
Úgyhogy alapjáratba nekem egy évben legalább 150 000 Ft elfogy a kutyusra, de inkább 200 000 Ft, vagy több is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!