Bolondozó természetű komondorokat egy-egy alomból ki lehet fogni? Amelyek inkább játékosak, mintsem kemény pásztorkutyák? Lehet szocializálni ezt a kevés ebet, hogy gyermekeket kedveljenek?
Osi pasztorkutyak a vilag legjobb kutyafajtai. Legokosabbak, legnagyobbak, legerosebbek, legbatrabbak, legbaratsagosabbak, legjobban csaladszeretok ... leg-leg-leg!
Hogy milyen lesz a lelke, az a nevelesen es a tartason mulik. Nagytestu sok bajjal jar, sokat eszik es sokat kell vele foglalkozni ... de amugy valoban leg-leg-leg.
Ha alombol akarsz valasztani, akkor ket lehetoseged van:
1. Minden kutyaval egyforman foglalkozol es azt valasztod amelyik a legerdeklodobb irantad.
2. Zavaro zajt keltesz (kulccsomo csorgetes) es megfigyeled, hogy ki az aki megijedt, ki az aki a zaj ellenere kivancsiskodik tovabb.
Bolondozó természet nagyon nem egyelő gyerekek kedvelése...
Valójában a "bolondos természetű" kutyák a felelősek a legtöbbb gyerekeket ert balesetekért, mert pl odakap nekik játékból, csak épp a gyerek karjan a kis vékonyka bőr, nem tudja, hogy azok a hatalmas fogak, ep csak játékból rángatták meg...
Sajnos sok ilyet láttam már...
Míg egy kiegyensúlyozott jótermészetű, pásztorkutya, vigyáz a gyerekekre, belemegy a játékba, de nem felejti el, ki az erősebb...
Rám pl 2 kuvasz vigyázott gyerekkoromban, húztam vontam, rángattam mindkettőt össze vissza... ha túlzásba estem, fellöktek (de még azt is óvatosan), aztán otthagytak...
Akkor azonnal módosítom a kiírást:
Gyermekekre (értelemszerűen idegen gyermekekre is) vigyázó, "kedveskedő" természetű komondorokat egy tenyésztő tud majd ajánlani nekem?
A komondor a saját családját fogadja el.
Azt ne várd el , hogy idegen gyerekekre is "vigyáz".
Nem arra való a fajta, hogy gyerekekkel játszadozzon egész nap.
Nem, nem ezt mondtam.
Ne kapjon oda idegen gyermekeknek sem, ha már be lett nekik mutatva. Ne ellenségképet lásson bennük, hiszen nem azok. Ilyen egyedeket egy-egy almon belül tud majd ajánlani tenyésztő? Ismeri ennyire az adott almot, melyik felel meg ennek a legjobban?
Mint ahogy az a kérdésben nagyon jól látható, nem kell kőkemény pásztorkutyának lennie, nem munkavonalas ebekre van szükségem.
Óriás uszkár?
Amúgy persze, vannak ilyen egyedek, majd a tenyésztőnek is mondd, hogy mit szeretnél és kezdd el nagyon korán szocializálni, oviba, forgalmas helyekre járni.
Ezt előre nem lehet megmondani, hogy milyen lesz a kutya. Lehet, hogy 3 éves korában az addig bolondos természetű eb teljesen megkomolyodik és marcona lesz.
Szerintem egyébként pont hogy minél nyugodtabb a kiskutya kölyökként, annál jobb választás. Mármint komondornál, családi kutyának.
Már a múltkori kérdésedre elmondtam, hogy nincs olyan kutya, amilyet keresel. A pásztorkutya a legjobb, ha a családodat, a gyerekedet kell mevédeni. De azért védi meg a családját, mert az idegenekkel szemben bizalmatlan. Ebbòl következően idegeneket nem véd.
Egyébként meg ha nem akarsz kemény kutyát, akkor hogyan várod el tòle a védelmet? A keménységet akkor veszi elő a pásztorkutya, amikor szükség van rá.
Az én első komondorom tán a világ legkeményebb kutyája volt. Ettòl függetlenül tele volt szeretettel. Soha életemben nem kaptam annyi szeretet senkitòl, mint tőle. Mikor elutaztam 4-5 napra és csak hétvégén jöttem haza, minden éjjel ott aludt a kocsikapunál, ha -10 fok, hóesés volt, akkor is. Reggelre befedte a hó, de minden éjjelt ott töltött, amíg meg nem jöttem. Mikor megálltam a kocsival a kapunál, lassan felemelkedett egy fehér fej, ő volt. Minden egyes nap, mikor először találkoztunk, bemászott az ölembe, pár percig simogatni, puszilgatni kellett.
Keménységéròl annyit, hogy 3 és fél hónapos korában már megtámadta az udvarban az idegen munkásokat, akik az ő tudta nélkül lettek beengedve. 4 hónaposan egy sétánál lerendezett egy felnőtt boxert. Soha életében nem találkozott sem emberrel, sem állattal, akit elfogadott volna maga fölött állónak. Soha nem hátrált egy centit se senki elòl. Imádta a harcot, a félemet, fájdalmat nem ismerte. Sétánál a legsötétebb helyekre is bementünk, nagyon rosszul járt volna bármilyen rosszban sántikáló.
Ő volt életem kutyája, a legjobb barátom. Nála aranyosabbat elképzelni se lehet.
Halálakor pár nap alatt 4 kliót fogytam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!