A kutyák honnan tudják, hogy a kezünk nem étel?
Akkor merült fel bennem ez a rendkívül érdekfeszítő kérdés, amikor legutóbb tenyérből etettem a goldinkat mindenféle ebédről maradt húscafattal:D A kezem is zsíros volt, de esze ágában nem volt beleharapni, egyáltalán nem használta a fogait, csak a nyelvét, hiába ugyanúgy hús a kezem is.
Ez vajon egyszerű tanulás eredménye? Vagy valami genetikai hagyaték, esetleg ősi traumák a nyers/élő szövettel kapcsolatban, ami miatt evolúciós előnyt jelent nekik, ha inkább már nem mozgó ételt esznek?:D (Ezeket többnyire most viccből sorolom, de tényleg nagyon foglalkoztat a jelenség háttere.)
Meg tanulja, érzékeli és szagolja.
Amikor pár hetesen adsz neki enni (az első falatok) akkor még egyszer kétszer bele harap, de olyankor az ember is automatikusan tolja el. Így ő is megszokja stb.
Mert látják, hogy az a kezed, a te részed, meg gondolom szokott nyalogatni, tudja az ízedet is.
De amúgy ha egy olyan állatot látsz ami nem potenciális ragadozó és kézből eteted akkor az se fogja leharapni a kezed. Fel bírja fogni hogy az a te testrészed, csak más a felépítésed.
Utolsó, ez érdekes. Mármint nyilván megfordult a fejemben, de nem gondoltam volna, hogy ennyire fejlett lenne az empátiájuk, hiába tudom, hogy intelligens állatok.
A többi választ is köszönöm, különösen az elsőnek, látok benne rációt. :D
Sokkal okosabbak, mint az ember gondolná.
Szomszédom kutyája meghallja, hogy kimegyek a teraszra, pár vakkantással üdvözöl - a többi szomszéddal nem foglalkozik. Ha elmegy egy ismeretlen a kerítésnél, követi és haragosan ugat. Ha becsöngetek hozzájuk a kertkapun, elrohan a házhoz s hangos ugatással figyelmezteti a a gazdit. Néha meg csak magát "szórakoztatja" érdekes kaffogással.
Mem tudom mit gondoltál az állatok inteligenciájáról, de ez nem nagy cucc. Ez egy teljesen alapvető dolog, minden fejlett állat tudja. Te most lényegében azt találod meglepőnek, hogy a kutya tudja, hogy te te vagy, hogy fel tudja ismerni az élőlények körvonalait. Ez az egyik legalapvetőbb evolúciós képesség, ami nélkül nem jutnának messze az állatok. Még a rovarok is képesek felismerni, hogy mi egy másik élőlény része és mi nem az. Például ott vannak a légylárvák, amiket az orvostudományban szoktak sebtisztításra használni, mert csak az elhalt szövetet eszik, az élőhöz meg nem nyúlnak.
De megfordítva a dolgot. A vadonban jól nézne ki, ha a ragadozók nem tudnák, hogy a szarvasláb is az élőlény része, nem pedig egy fadarab.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!