Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Hogyan kéne elkezdeni dog...

Hogyan kéne elkezdeni dog dancingelni? Alap-engedelmességi kötelező hozzá?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Alap engedelmességire készülünk a kutyámmal, a feladatokat kitűnően csinálja, de még nagyon jutalomfalat orientált. A későbbiekben dog dancingelni szeretnék vele, nem egészen versenyszerűen, csak otthon, mert imád tanulni, de már unalmasak az eddigi feladatok.

Ha mégis versenyre mennénk valaha - egyszer - majd, követelmény valamilyen papír? Törzskönyv, BH stb...

Úgy tudom, hogy Mo-n ez még nagyon új, nincsenek is úgy sulik/tanfolyamok. Van mégis valami módja, hogy elkezdjünk tanulni?

Köszönöm a segítséget, bármi jó, ami ezzel kapcsolatos!

2020. febr. 25. 15:25
 1/8 anonim ***** válasza:
78%
Van suli, ahol oktatják, de mivel itt pontosnak kell lenni a kutya-gazdi összhangnak, fontos volna az engedelmességi is.
2020. febr. 25. 15:34
 2/8 anonim ***** válasza:
92%

Szia!

Én lassan 3 éve foglalkozom dogdancinggel, 1 éve versenyszinten, igaz még csak hobbi kategóriába, de szívesen mesélek róla neked :)

Először is, nem kell hozzá semmilyen előzetes követelmény, se BH, se más engedelmes vizsga, a törzskönyv akkor lehet fontos, ha a nemzetközi versenyzés a cél, ugyanis a legtöbb komolyabb versenyt az FCI szervezi és azokon csak FCI törzskönyvvel lehet indulni, de ez a hazai versenyeket nem érinti.

Ettől függetlenül az valóban nem hátrány, ha már van egy alapengedelmes tudásotok, hasznos ha van már távolságkontroll és tökéletes heelwork (lábhoz) pozíciótok, néhány ügyességi feladatot is be lehet építeni (bójához küldést, előreküldést, ugrásokat), de igazából a hagyományos engedelmes feladatokra nem lesz szükségetek, anélkül is fel lehet építeni egy tökéletes dogdancinges kutyát. Ami még fontos, hogy az egész arra épül, hogy kontroll alatt tudd tartani a kutyád, tökéletes legyen a figyelme abban a 2-3 percben, amit a ringbe töltötök, erre még a legprofibbak is éveken át tréningeznek és ezt jól meg tudjátok alapozni az engedelmes gyakorlatokkal.

Fiatal sport, ennek ellenére több iskola is van az országban. A legprofibb Szigethalmon, Kríz Orsolya vezeti, 4x országos bajnok, az idei Európa Bajnokságon 7. lett, szóval magyar viszonylatokban ő a legjobb. Ő indít tanfolyamokat és van magánórája is, mi rengeteg dolgot tanultunk tőle, az egyetlen hátránya, hogy nagyon kicsi a terme, ott egy rendes kűrre nem lehet igazán felkészülni. Hatvanban Juhász Anikónak van dogdancing iskolája, ő is kiemelkedően ügyes, több nemzetközi versenyen volt már kint, emellett kutya fizioterápiával foglalkozik, tehát ő pontosan tudja, hogy milyen trükkre hogyan kell fizikailag is tréningezni a kutyát, hogy ne legyen egészségügyi probléma belőle. Hollókőn Bérczes Christine Elisabeth-nek van iskolája, ő aussie tenyésztő, a saját kutyáival versenyzik, volt olyan verseny Magyarországon, ahol még Kríz Orsit is le tudta győzni, ha rangsorolni kéne hazai viszonylatban ő a 2. legjobb. Miskolcon Dóri Eszter vezet kutyasulit, ő dogdancing bíró is és mivel elég szubjektív sport nem árt ha az edző pontosan tudja, hogy mivel lehet lenyűgözni a bírókat, de ő a többiekhez képest kezdő, a mostani kutyájával még csak szintén kezdő osztályban versenyez. A Városligetbe a kutya guru kutyaiskolában Szajbert Betti indított tanfolyamot, ő Kríz Orsi tanítványa, nincsenek komoly eredményeik, nem tartom túl profinak ahhoz, hogy oktasson. Ezeken felül Egerben hallottam még egy olyan suliról, ahol oktatnak dogdancinget, de az ottani oktató még csak nem is versenyzik, így sok rálátása nincs a dologra. Ha kutyasuli mellett döntesz akkor abszolút Kríz Orsit vagy Bérczes Christine-t ajánlom, de csak akkor ha valaminek a tanításába már nagyon elakadsz, úgy érzed, hogy ahhoz hogy szintet lépjetek már kell a szakmai segítség, addig teljesen jók a youtube videók is, ahhoz szerintem nagyon drágák ezek az iskolák, hogy ott tanítsd meg forogni a kutyád.

Nem tudom mennyire ismered a sportot, két kategória van, a freestyle, ebben minél bonyolultabb trükköket próbálnak bemutatni és a heelwork to music, itt pedig különböző heelwork pozíciókban ( [link] mozognak zenére. Itthon a HTM-nek még nincs nagy múltja, a versenyeken elég kevés az induló, szóval aki csak ebben a kategóriában ért még el eredményt, attól nem igazán kell elájulni.

A kettő különbségére itt van két videó:

freestyle: https://www.youtube.com/watch?v=iaTWW4P-vvI&t=121s

HTM: https://www.youtube.com/watch?v=D_rrP6ByePw

Mint említettem a trükkök tanításához rengeteg youtube videó van, Kríz Orsi csatornáján is van néhány oktatóvideó, ezek magyarok, szóval még angolul se kell tudni hozzá: https://www.youtube.com/user/kashmirahun79 Én kezdésnek ezeket ajánlanám, itt szépen lépésről lépésre több alap trükk tanítása is el van magyarázva.

Komolyabb trükkökhöz az ő videóit ajánlom: https://www.youtube.com/user/zakgeorge21

Ha már elég sok trükköt tud, akkor jön a neheze, össze is kell rakni a kűrt, egy 2-3 perces koreográfiát, aminek minden eleme tökéletesen meg van tervezve és tökéletesen passzol a választott zenéhez is. A legtöbb kezdő dogdancinges versenyző itt szokott elvérezni, először sokan csak egy trükkhalmazt mutatnak be és mivel a pontok felét a művészi értékre adják nem nagyon sikerül beváltani a kűrhöz fűzött reményeket. Ebben nekem nagy segítség volt, hogy rongyosra néztem más dogdancingesek kűrjeit és tőlük lopkodtam ötleteket, átkötő elemeket :D Emellett persze a Kríz Orsi féle tanfolyamok és magánórák is nagy segítségek voltak, nálunk ez volt az a szint, ahol úgy éreztem szükségem van egy profi segítségére.

Hirtelen ennyi jut eszembe, ha van még kérdésed vagy érdekel egy konkrét trükk tanítási folyamata írj rám privátban, illetve ha budapesti vagy környéki lakos vagy és lenne kedved hozzá szívesen megmutatom személyesen is, hogy mi miket tudunk és azt hogyan tanítottam meg a kutyámnak, természetesen teljesen ingyen, valami központibb jó kutyázós helyen, közel sem vagyok egy profi oktató szintjén, de amiket tőlük tanultunk nagyon szívesen továbbadom :)

Ja és még annyit, hogy én mindent klikkerrel tanítottam, ha még nem klikkereztek, akkor azt nagyon ajánlom, hatalmas segítség a tanítási folyamatban, de erre azt hiszem a videók is kitérnek.

2020. febr. 25. 16:30
 3/8 anonim ***** válasza:
2020. febr. 25. 16:35
 4/8 anonim ***** válasza:
79%

"Először is, nem kell hozzá semmilyen előzetes követelmény, se BH, se más engedelmes vizsga, a törzskönyv akkor lehet fontos, ha a nemzetközi versenyzés a cél, ugyanis a legtöbb komolyabb versenyt az FCI szervezi és azokon csak FCI törzskönyvvel lehet indulni, de ez a hazai versenyeket nem érinti.

Ettől függetlenül az valóban nem hátrány, ha már van egy alapengedelmes tudásotok, hasznos ha van már távolságkontroll és tökéletes heelwork (lábhoz) pozíciótok, néhány ügyességi feladatot is be lehet építeni (bójához küldést, előreküldést, ugrásokat), de igazából a hagyományos engedelmes feladatokra nem lesz szükségetek, anélkül is fel lehet építeni egy tökéletes dogdancinges kutyát. Ami még fontos, hogy az egész arra épül, hogy kontroll alatt tudd tartani a kutyád, tökéletes legyen a figyelme abban a 2-3 percben, amit a ringbe töltötök, erre még a legprofibbak is éveken át tréningeznek és ezt jól meg tudjátok alapozni az engedelmes gyakorlatokkal."

Bocs, hogy belekotyogok, de pont ezt segíti az alap engedelmességi, persze, meg lehet tanítani kutyasuli nélkül is, de pont ezekre készítenek fel az alap engedelmességin a kutyasulikban is, legalábbis akárhol olvastam, meg aki már járt, és beszámolt róla, ugyanezt erősítette meg. Ha az alap engedelmesség megvan, akár sulik által akár suli nélkül, onnantól meg már lehet továbblépni különböző sportokra, amik már egy következő szint, például a dog dancing, például az agility...

2020. febr. 25. 16:38
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

#4 Igen, igen én is úgy értettem, hogy tök jó alapnak az engedelmes, csak hogy egy versenyen vagy egy tanfolyamon nem fognak papírt kérni arról, hogy van-e engedelmes vizsgája, soroltam is, hogy van egy csomó konkrét engedelmes feladat, ami kifejezetten hasznos a dogdancinghez is, az alapvető figyelmen túl is, szóval egyáltalán nem az engedelmes képzés ellen akartam érvelni, azt a félmondatot inkább csak úgy értettem, hogy nem azon fog múlni egy dogdancinges kutya kiképzése, hogy tud-e tökéletesen fekszik-ül-áll pozíciót váltani (ami meg nyilván nem is alap engedelmes tananyag, szóval felesleges is volt leírni, tényleg bocs, ha félreérthetően fogalmaztam. Mi is járunk mellette engedelmes tréningre szintentartáshoz, koncentrációépítéshez, szóval tényleg nem tartom én sem haszontalannak.

Főleg, hogy a dogdancing is az obedience-ből alakult ki, szóval tényleg jó hozzá :)

A másik, hogy lusta voltam linkeket keresni, gyorsan összekötöm a #3-as linkjeit az infókkal, amiket írtam:

[link] - Kríz Orsolya iskolája, hazai viszonylatban a legjobb.

[link] - Ez az egri suli, itt nem versenyzik az oktató, úgy gondolom, hogy ha már profi segítségét kérjük, akkor azt olyantól kérjük, aki tényleg tisztában van az adott sporttal.

[link] - Dóri Eszter oktatja a dogdancinget, ő bíró is, ezért tőle is érdemes tanulni.

[link] itt az új honlapjukon ( [link] már nem találtam a dogdancing képzést, viszont az oktató neve nincs feltüntetve, nincsenek versenyeredmények, videók, szerintem nem igazán hiteles.

[link] - Juhász Anikó, a hatvani dogdancing iskola vezetője, ő is igazán profi, HTM kategóriában erősebb, de tényleg nagyon eredményes versenyző is. Minden évben ő szervezi Hatvanban a legnívósabb dogdancing versenyt.

[link] - szintén nem aktív dogdancing versenyzők az oktatók

[link] Innen Nagy Karina aktív versenyző, nagyon fiatal, de nagyon ügyes, facebookon Tri dogs néven lehet megtalálni, érdemes megnézni néhány videóját, tényleg fantasztikus a közös munkájuk. Ő a bemutatócsoportjuk tagja, nem tudom, hogy ő oktat-e, viszont ő is a Dogdance Iskola Magyarország, tehát Kríz Orsi tanítványa.

[link] az a kutyaguru nyílt napja, ez már volt február 2-án, már elindult a tanfolyam, de mint írtam, itt egy olyan oktat, aki még csak fél éve versenyez és nincsenek kiemelkedő eredményei, magas szinten képzett kutyái.

Ha már események, akkor nyáron lesz egy dogdancinges tábor: [link]

És végül egy kis plusz infó az említett hollókői iskoláról, ahhoz az előző válaszban nem volt link: [link] [link]

Félreértés ne essék, nem azt mondom, hogy akik nem voltak még országos bajnokok azok nem ügyesek, de én mindig úgy voltam vele, hogy ha már tanulok, akkor igyekszem a legjobbaktól tanulni. Kutyás sportok oktatásánál alapvetőnek tartom, hogy az oktatónak legyen versenytapasztalata is, anélkül nem tud tökéletesen felkészíteni, nem ismeri úgy a pontozási rendszert, nem ismer versenyszituációkat, ahol se a gazda, se a kutya nem fog úgy dolgozni, mint megszokott környezetben, ezekre tudatosan kell készülni. Mivel itthon elég sok kókler önjelölt kutyakiképző van szerintem nagyon fontos a hozzáértő oktató megválasztása és úgy gondolom ezek azok, akik már az adott sportban elértek valamit, ezért kezdtem a felsorolást olyan dogdancing iskolákkal, ahol ilyen oktatóktól lehet tanulni. Lehet ezzel egyet nem érteni, én is említettem kevésbé profi iskolákat, a kérdező úgyis azt fogja választani, ami neki a legszimpatikusabb, én csak szerettem volna mindezt átláthatóbbá tenni, nemcsak egy netről kikeresgélt adathalmazt iderakni.

Hogy valami új információval is szolgáljak, itt az érvényes dogdancing szabályzat, ezt is érdemes áttanulmányozni: [link]

2020. febr. 25. 17:31
 6/8 anonim ***** válasza:
Van, ahol kérik suliban.
2020. febr. 25. 17:35
 7/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen mindenkinek, főleg a 2-es válaszolónak! :)

Budapest környéki lakos vagyok, ennek a személyes találkának nagyon örülnék, de ezzel még várnék egy picit, hogyha a videókat megunom vagy elakadok, vagy ha már mi is tudunk valamit.

De mindenképp megkereslek ha úgy van.

2020. febr. 25. 20:45
 8/8 A kérdező kommentje:
Ja igen.. örülök hogy megint lepontozgatták itt a válaszokat... Igyekeztem feljavítani a %-okat :)
2020. febr. 25. 20:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!