Kutya nyakán oltás után fájdalmas duzzanat - mi lehet ez?
Az elején leszögezem, hogy egyből látta orvos, vett mintát, az eredményre várunk. Viszont elég érdekes ez a történet, és kíváncsi vagyok másnak volt-e hasonló tapasztalata.
Szóval a kutyám másfél-két hete hányt, hasmenése volt. Visszatérő betegsége volt ez, úgy néz ki előző alkalommal nem lett rendesen kikezelve. Az orvostól kapott szurit hányás ellen, illetve antibiotikumot.
Ebből a szerből kaptunk otthonra is, 8 napos kúrát. Ezt jól viselte, másnapra már sokkal jobban volt.
Csütörtökön fogyott el a gyógyszer.
Tegnap este séta után pár órával bágyadtabb volt, és a nyakát fájlalta. Nem sokkal később elkezdett be is dagadni neki bal oldalt, a válla felett. Éjszaka sem lett jobb, így reggel bevittük az állatkórházba.
A doki szerint a múltkor kapott injekció helyén kialakult (steril?) tályog lehet (én a nyirokcsomóra gyanakodtam, ezért meg is ijedtünk.) Megszúrta de nem jött semmi a duzzanatból, pár csepp vízszerű folyadékon kívül, ezt a mintát tovább vizsgálják.
Kapott tablettában fájdalomcsillapítót, és most hogy nem fáj neki a kedve, étvágya jó, a puklit kivéve nincs panasza. Néha vakarja.
Nekem nagyon fura ez a dolog, mert tényleg 1-2 óra alatt jelent meg a dudor, és elég sokkal az oltás után... Látott már valaki hasonlót?
Igazából nem tudom miért írom ki a kérdést, hiszen úgyis az orvos eredménye lesz a mérvadó, de ki kellett adnom magamból, és hátha valakinek ismerős ez a szitu. Szerintetek milyen hamar megy le a duzzanat? Normális ez a reakció? Olyan rossz, hogy nem egyértelmű és pontosan nem tudom mi a baja :( plusz hétvégén versenyre terveztünk menni, de nem tudom erre mennyi esély lesz így. De persze az egészsége az első.
Ugyan ez van most, az én 12 éves Cavalier King Charls spániel kutyusommal is. Annyi plusz, hogy ő farba is kapott injekciókat.
A nyaka háti részén 2 db., kisebb tyúk tojásnyi duzzanatok keletkeztek, míg a combjában 1 db., normál tyúk tojásnyi csomó jött létre. A nyakán lévőket megpungálták, kb. 40 ml váladékot tudtak leszívni belőlük.
Ő is antibiotikumot kapott otthonra. Tegnap, a már szinte elviselhetetlen fájdalma miatt és a csomók megnagyobbodása miatt meg kellett mutatnom az orvosnak. Megpróbálta tűvel és fecskendővel újra leszívni a tartalmukat, de ez nem volt eredményes.
Újabb antibiotikumot is kapott az előző amoxicillin mellé (amitől a bevétel után 1 órán belül, mindent kihányt).
Az orvosnál tett látogatás után, a duzzanaton ejtett szúrcsatornából pár óra elteltével sűrű enyhén véres nagyon nyúlós genny ürült. Ami azóta is folyamatosan, magától is távozik. Kisebb rásegítéssel, enyhe és nagyon óvatos nyomásra viszonylag bőségesen ürül.
A mai napon, vérvétel miatt, ismét megyünk a rendelőbe. Remélem, hogy a combjában lévő hatalmas csomót is megnyitja a doktor úr, mivel amiatt a kutyusom már járni sem tud. 😭😭😭
Szeretném megkérdezni, hogy mi lett a Te kiskutyáddal? Nagyon remélve, hogy ő már jól van!
Köszönöm szépen a válaszodat előre is!
Amíg megírtam ezt a pár sort, ismét hányt. 😭😭😭
Egy hatalmas tenyérnyi dudor lett belőle, megkeményedett, viszont nem fájlalta. Kb másfél, két hét alatt magától lement, de buktunk miatta egy kiállítást.
Tuti, hogy a szuri okozta, szöveti duzzanat volt, nem pedig tályog, nem volt semmi a "belsejében", csupán a kötőszövet keményedett meg és dagadt be. Valószínűleg rossz pontot találtak el a szurival. A mai napig fura, hogy ilyen későn jött elő, de rá fél évre láttam egy posztot egy boxerről, ugyanilyen dudorral, szintén oltás után.
Az orvos a kérdésben írt mintában nem talált semmit, de azért felírt neki antibiotikumot... elég szkeptikus voltam ezzel, mert ugye előtte pár nappal fejeztünk be egy 8 napos kúrát egy erős szerrel.. ha volt baktérium a szervezetében azt kinyírta volna. Szóval azt hiszem max kettőt adtam be neki, és mint a későbbiek mutatják nem is volt rá szükség. Csak idő kellett neki. Csúnya látvány volt, de nem fájlalta, semmi egyéb tünete nem volt, azóta is egészséges, nyoma se maradt.
Nálatok a leírtak alapján másról van szó. Ha gennyes, gyulladt gócok alakultak ki,akkor jó az antibiotikum. Mellé javaslok mindenképp valami probiotikumot majd, nekünk a probiovet nagyon bevált.
Jobbulást a kutyusnak, az orvosok remélhetőleg gyorsan átsegítik ezen!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!