Harmadik alkalommal is bolhás lett a kutyám. Mit lehet tenni?
A visszafertőződést kellene megakadályozni valahogy, máskülönben hordhatod a kutyust kezelésre a végtelenségig.
Ne vidd olyan helyre, ahol nagy valószínűséggel elkaphatta a kis dögöket, legalábbis addig ne, amíg a hidegek be nem állnak.
Amennyiben otthon is elszaporodtak a bolhák, érdemes megfontolni egy célzott és átfogó élősködőirtást.
Nem bizalom kérdése. Oltás nem létezik. Spot-on-ból is van hatásos és nem hatásos. Van nyakörv. Én azt használom, nekem bejött. Van tabletta, amit a kutya megeszik és a bolha kevésbé szereti.
Ha a terület erősen fertőzött akkor esetleg egy jó spot-on és egy tabletta együttesen megvédi a kedvencedet.
Kérdező, a bolhákban ugyanúgy rezisztencia tud kialakulni az ellenük való szerekre, ahogy az antibiotikumokra is.
Miután az elmúlt évtizedben boldog-boldogtalan fipronil hatóanyagú spot-onokat használt (frontline, fypryst, és társai még vagy 5 néven), arra már igen nagy a rezisztencia.
A megoldás erre az, hogy más hatóanyag-csoportba tartozó irtószert kell használni mint pl a Frontline COMBO, ami a fipronil mellett egy másik hatóanyagot (S-metoprént) is tartalmaz, pont rezisztencia-törés céljából. Vagy a mostanság agyonreklámozott "köszönjük gazdi az Advantixot:)" cuccot, amiben egy nikotinoid (imidakloprid) és egy piretrin származék kombinációja van.
Egyébként is érdemes ezeket a cuccokat időnként váltogatva használni, elkerülendő a rezisztencia kialakulását.
Ha meg gyorsabb hatás kell, vegyél Neostomosant az állatorvosodnál vagy a webáruházakban (az is vény nélküli) oldj fel 1 ampullát 1 liter vízben, húzz gumikesztyűt, és alaposan mosd le vele a kutyát a fülétől a farka végéig, különös tekintettel a combhajlatokra. Ez azonnal kiirtja a bolhákat, viszont a hatása csak 1 hétig tart, tehát utána 1 héttel mindenképp bolhairtó nyakörv vagy spot-on célszerű.
Az 5. válaszoló tökéletesen leírta a lényeget.
Annyit tennék még hozzá, hogy a kutya szőrtípusa is döntő lehet.
Hosszú szőrű kutyáknál kevésbé szokott működni a nyakörv, mert annak folyamatosan a bőrhöz kell érnie. Dús, két rétegű bundánál a spot-on is nehezen használható, mert a hatóanyag nagy része a bőr helyett a szőrre kerülhet, ami így nem tud felszívódni.
Én ezeket a szempontokat figyelembe véve (rezisztencia és bunda) sokkal jobban szeretem a tablettákat.
Relatív új hatóanyag (rezisztencia hatványozottan ritkább) és belső hatású.
Azt hozzá kell tenni, hogy a tablettáknak (Bravecto, NexGard pl) nincs távoltartó (repellens) hatása, bele tud menni a bolha/kullancs de ahogy érintkezik a hatóanyaggal (vagyis vért szív), gyakorlatilag rögvest megdöglik.
Ilyen problémás esetben és először Neostomosannal fürdetnék, és 1-2 nap múlva adnék valamelyik tablettából. És onnantól hosszú időn át (fél év-1 év) szigorúan tartanám a hatásidőket, hogy nehogy újrafertőződjön. Ráadásnak valamilyen repellens hatású szert is tennék a kutyára, de a tabletta mellett én már inkább csak természeteset, pl geranium olajat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!