Két törzskönyves komondor kölyke, ha nem kérem a törzskönyvet, attól még fajta tiszta lesz a kölyök?
1. Tavaly kapcsoltak le egy szaporítótelepet, az is regisztrált tenyésztőként volt bejegyezve, ráadásul elismert is volt, jó nagy botrány volt az esetből.
2. A törzskönyv jár tenyésztett kölykökhöz, ott valami nem stimmel, ha ezzel a "tenyésztő" sumákolni akar.
3. Ha 10 ezer neked "jóval drágább", akkor még ne tervezz kutyát.
#11: Te tudod, hogy fajtatiszta, legalábbis úgy gondolod. Ha van papírja, akkor ezt bizonyítani is tudod. Ha jó ismerősöd, akkor valószínűleg nem ver át, de egy ismeretlen előadhatja, hogy a kölykök törzskönyves szülők utódai, aztán ez vagy így van, vagy nem. A törzskönyv egy plusz biztosíték. Maga a papír tényleg kb. csak kiállításhoz, tenyésztéshez kell, de a plusz biztosíték, ami a TK-vel jár, jól jöhet (persze TK-es kutyával is rá lehet faragni).
#8: Azzal a kijelentéssel mi a bajod, hogy ilyen esetben genetikailag fajtatiszta lesz a kutya (márha tényleg két fajtatiszta komondor kölyke), de ezt igazolni nem lehet, így hivatalosan nem tekinthető annak? Ez olyan, hogy te kijelentheted, hogy állattenyésztő mérnök vagy, aztán ezt vagy elhiszik neked vagy nem. Egy sima beszélgetésnél nem fontos, de ha szakirányú munkára jelentkezel, ahol fontos a papír, be kell mutatnod nekik a diplomád, ami ezt igazolja.
# 15
A definíciókban nem vélemények (nincs "szerintem"), hanem kötött feltételek vannak rögzítve, hogy pl mit jelent egy fajhoz tartozás.
Pl nagy vonalakban a fajta:
fajon belüli, hasonló külső-belső tulajdonságokkal rendelkező egyedek populációja, ami a faj többi egyedétől eltér, stb.
A feltételek között NEM SZEREPEL az a kitétel "és van törzskönyvezve"...
Egy ismerősnek is csak akkor modndhatod, hogy törzskönyves, ha az adott pillanatban elő tudod csapni a kutya törzskönyvét?
Mit jelent az, hogy diplomás vagyok vagy sem? Írj egy DEFINÍCIÓT!
(A fajta definíciója le van írva pontokba szedve.)
Akkor vagyok diplomás, ha tudok neked diplomát mutatni?
Akkor nem vagyok diplomás, ha nem tudlak azonnal pofánverni a diplomámmal?
A fajta egy tudományos kategória és sem nem bürokráciai, sem személyes véleményi.
Bizonyítható egyszerűen törzskönyvvel, vagy ha a fajtába tartozás feltételeit bizonyítjuk.
Szinte az összes domesztikált állatfajban vannak fajták, de nem mindegyikben vezetnek törzskönyvezési rendszert.
#16: Még egyszer leírom: lehet fajtatiszta a kutya, csak nem tudja igazolni. Innentől kezdve olyan helyen, ahol hú de nagyon számít, hogy fajtatiszta-e a kutya, kiszűrik azzal, hogy nem tudja bizonyítani. Erdélyi kopónál, mudinál ebben az esetben játszana még a régen B törzskönyvnek nevezett papír, de a komondornak zárt a törzskönyve. Innentől kezdve viszont tenyésztésnél nem a tudományos definíció játszik, hanem a papírok! Az más kérdés, hogy jól van-e ez így.
A kutyák és a keverékeik annyira sokfélék lehetnek, hogy egyes esetekben nehéz megmondani, fajtatiszta-e vagy jól sikerült keverék. Saját példa: van a környékünkön egy kutya, aki szinte a megszólalásig hasonlít a kisebbik kutyánkra, a természetük is hasonló és az is, ahogy a tanuláshoz hozzáállnak ;). A mienk fajtatiszta, a másik két másik fajta keveréke. Ha csak őket látnád, de a felmenőiket nem, akkor mit mondanál rájuk? Bármit mondasz, engem túlzottan nem fog felizgatni, mert az emberek 99%-a vagy lekeverékezi a kutyámat vagy más fajtának nézi (eddig 4-en találták el). De ha tenyészteni akarnám, akkor kellene a papír, csak azzal tudnám bizonyítani, hogy fajtatiszta.
Diplomás akkor vagy, ha teljesítetted annak a feltételeit (x kredit, abszolutórium, szakdolgozat, védés, záróvizsga stb.). Viszont ha bekopogtatsz egy munkahelyre, ahol diplomás embert keresnek, akkor ők mondhatják, hogy a - te szavaiddal élve - nem vagy diplomás, ha nem tudod azonnal pofánverni a diplomáddal őket. Engem az nem érdekel, hogy van-e papírod, hanem az, hogy mit mondasz és milyen stílusban. A "mit" a véleményed, a stílus pedig te vagy.
Valószínűleg nem retardált a kérdező és tudja (mint mindenki), hogy továbbtenyésztéshez, kiállításra (ha fajtában indul) kell a törzskönyv is.
Valószínűleg azért kérdezi, hogy mondhassa-e büszkén az utcán a kutyájáról, hogy "igen ez fajtiszta komondor".
A keverék kutyára felmenők ismerete nélkül nem lehet biztosra mondani semmit.
Belső tulajdonságok pár évtizede nem csak a viselkedést, hanem a genotípust, a hordozott géneket is jelenti.
Egy hasonló genetikai tulajdonság (genom), pedig azonos genetikai háttérrel (fajtabeli felmenőkkel) érhető el.
"Diplomás akkor vagy, ha teljesítetted annak a feltételeit (x kredit, abszolutórium, szakdolgozat, védés, záróvizsga stb.). "
Rossz definíció. Ha teljesítettem a diploma feltételeit és visszaadom vagy bevonják a diplomámat, akkor már nem vagyok diplomás, pedig a te leírásodnak megfelelek.
#18: Nekem a kérdésből pont az jött le, hogy a kérdező nem tudja, mivel jár, ha kap/nem kap törzskönyvet a kutyához (tudom, hivatalosan származási lapnak hívják).
"Valószínűleg azért kérdezi, hogy mondhassa-e büszkén az utcán a kutyájáról, hogy "igen ez fajtiszta komondor"." Eddig pont te rugóztál azon, hogy a felmenők számítanak, nem a papír és dorongoltad le azokat, akik azt mondták, hogy ha nincs papír, hivatalosan nem jelentheti ki, hogy fajtatiszta a kutya, de genetikailag az lesz. Erre most kiderül, hogy szerinted azt akarta tudni a kérdező, amire az általad ledorongolt válaszolók válaszoltak.
"A keverék kutyára felmenők ismerete nélkül nem lehet biztosra mondani semmit." Ugyanez áll a fajtatiszta kutyákra is. Csak akkor mondhatsz biztosat, ha biztos lehetsz a felmenőkben és erre a való a törzskönyv. A genetikai kitérőt amúgy kösz (ismétlés a tudás anyja), de ezekre én is emlékszem még az egyetemről, bár az általad felsoroltakból állattenyésztést nem tanultam (de volt populációgenetika és más jóságok).
Ha visszavonják a diplomádat, akkor azt nagy eséllyel azért teszik, mert úgy tűnt, hogy teljesítetted a feltételeket, aztán kiderült, hogy mégsem (pl. hamis nyelvvizsga, plagizált szakdolgozat, más járt be vizsgára).
"Nekem a kérdésből pont az jött le, hogy a kérdező nem tudja, mivel jár, ha kap/nem kap törzskönyvet a kutyához (tudom, hivatalosan származási lapnak hívják)."
Aki ennyire tájékozatlan, annak nem is való kutya. (a tenyésztés meg pláne nem)
"Eddig pont te rugóztál azon, hogy a felmenők számítanak, nem a papír és dorongoltad le azokat, akik azt mondták, hogy ha nincs papír, hivatalosan nem jelentheti ki, hogy fajtatiszta a kutya, de genetikailag az lesz. Erre most kiderül, hogy szerinted azt akarta tudni a kérdező, amire az általad ledorongolt válaszolók válaszoltak."
Én azt mondom, hogy fajtatiszta. Ez tény. Hogy nem tudja igazolni az már részletkérdés.
" Ugyanez áll a fajtatiszta kutyákra is. Csak akkor mondhatsz biztosat, ha biztos lehetsz a felmenőkben és erre a való a törzskönyv. "
Hát végül is a tenyésztő mutathat két törzskönyves komondort, hogy azok a szülők adhat egy uszkárt vagy egy korcsot is, hogy ez a kölyök tőlük van.
De ha így nézzük, akkor elég kevés dologban lehetünk biztosak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!