Mondjak le kuytus örökbefogadásról, ha?
Sok befogadott cicám van,leginkább utcáról és rossz gazdáktól menekítettem őket. Sajnos az egyik mentvényemnek borzalmas tapasztalata volt vizsla kutyákkal,megölték az egyik kölykét.
Azóta a cicus,ha bárhonnan (értsd akár az utca végéből,úgy,hogy ő a házban van) hall kutyaugatást,rögtön morog és ideges lesz. Így nem biztos,hogy mernék kutyust vállalni. Igaz a kutyusnak lenne külön kenel és fütött-szigetelt kutyaház,szóval nem egy légtérben lenne a macskákkal,de biztosan hallanák és látnák őt. Szerintetek?
"külön kenel és fütött-szigetelt kutyaház,szóval nem egy légtérben lenne a macskákkal"
Itt van ez a kérdés több, mint 24 órája és még senki nem ordította le a hajadat, hogy kutyát nem így tartunk?! Komolyan csalódtam a gyakori népében </3
Kezdjük az elején! A macska tanítható. Azzal tudsz segíteni a saját macskádon, ha elkezded deszenzitizálni a kutyaugatásra. Nem kell puszipajtásnak lenni a kutyákkal, de nem tesz jót a macskának, ha ilyen szinten bestresszel egy gyakorlatilag alapzajtól. Ugyanazzal a logikával pozitív megerősítéses módszerrel lehet őket tanítani, mint a kutyákat, csak lassabban, kisebb lépésekben. Illetve attól is függ, hogy milyen idős a cica, hogy van szoktatva, mennyire rögzültek a szokásai (nyilván egy fiatal, nyitott, kreatív cicával könnyebb az ember dolga).
Folytassuk azzal, hogy ha kicsit össze is tudod kapni a cicát mentálisan, egy ennyire traumatizált macska mellé én nem vinnék kutyát.
Végezetül: nem bacunk ki kutyát a kennelbe. Egy két önálló döntéshozásra nevelt pásztor fajtát leszámítva az összes gazdifüggő, akkor boldog, ha ott van, ahol te. A fűtött-szigetelt kutyaház ló'sz meg esti fény: nem várhatod el, hogy egész télen kis se dugja az orrát onnan.
Továbbá, egy teljesen ÁTLAGOS és maximálisan jól nevelt Buksikának kb. 2 óra aktív foglalkozás biztosan kell egy nap: séta, bandázás, agyi fárasztás. Igény esetén kutyasuli, házhoz járó kiképzés, több mozgás, sport: agility mondjuk. És SZAKTUDÁS, mert mondhatjuk azt, hogy persze, macskához lehet szoktatni, ha neked milkalila gőzöd nincs hogyan.
Azért írom ezt le neked, mert a kutyatartás - amennyiben normálisan akarod csinálni - sokkal több pénzbe, időbe, energiába kerül, mint ahogy a laikus gondolná, vagy amilyen példát látott eddig. És nyilván, annyival kevesebb időd, energiát, pénzed maradna a macsekokra.
Mivel problémás cicád van, én azt mondanám, hogy ameddig ő megvan, addig inkább tanulj a kutyákról, a nevelésükről nagyon sokat (Victoria Stilwell A póráz két végén műsora elég penge, youtube-erek közül Kikopup, könyvből Karen Pryor Ne lődd le a kutyát - ez elmélet, Vámosi-Nagy Nóra: Klikk! - Ahogy a kutyák szeretnek tanulni) aztán döntsd el, hogy kell-e ez neked.
Köszönöm 3-as,de nem azért írtam ki a kérdést,hogy rögtön és most lesz kutya és helye és ecetera. Nem! Távlatokban gondolkodtam és egy szimpla "igen mert xy vagy nem mert xy" választ vártam. Nyilván tájékozódtam volna a dologról és mivel max 3-4 év után tudtam volna kutyust vállalni (persze a kérdésben nem akartam szájbarágós lenni) ezért még bőven lett volna addig mit tanulni.
Valamint igen,persze,nagyon jófejnek tűnik a "lila milkafing" es hasonlo megnyilvánulások,de ne haragudj,nem vagyok rá vevő. Sem a kioktatásra,sem a lenézésre. Azért,mert interneten keresztül kommunikálunk,még nem kell bunkónak lenni. Az első két válaszoló tömören megfogalmazta,hogy miért nem kéne-amit köszönök nekik-ennel többet nem is szerettem volna.
3-as,te meg legyszíves tanulj meg kultúráltan társalogni témától függetlenül. Köszi!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!