Szerintetek milyen kutya lenne megfelelő egy elvonultan élő embernek?
Tehát egy olyan környezetre gondolok, ami a természetben van, távolabb a civilizált területektől. Ide úgy gondolom, hogy jó ötlet egy olyan kutya, amely vadászásban kiváló, jó úszó, hűséges, szótfogadó, csendes, de ha kell jó jelző is.
Legyen egy kissé "igénytelen", szóval ne igényeljen sok ápolgatást a szőre pl.
De közepes/nagy termet az nyilván legyen meg. A betegségekkel szemben jól védekezzen.
Egyszer tervezek majd venni egy kisebb földet/házat az természetben. Esetleg egy tanyát. És úgy gondolom, hogy egy kutya nagyszerű választás lenne ilyen helyzetekben. Na meg persze magam mellé pár hasonló beállítottságú emberke :D
Köszönöm a válaszokat, megosztott tapasztalatokat :)
Köszi az eddigi válaszokat. Még gondolkodom, hisz ez elég összetett, és sok mindennek meg kell felelnie a kutyának. Azzal tisztában vagyok, hogy rajtam múlik a dolog nagyrésze, mert betanítás nélkül nem sokat ér ugye...
Pitbull semmiképp sem kell, mert vadászatra teljesen alkalmatlannak találom. Kint és bent is lenne tartva egyébként.
#1, az ilyen csoportokat már végigböngésztem, és nem igazán találtam olyat, akit ez érdekelne hosszabb távon. Nekem olyan emberre van szükségem, akit nagyon érdekel ez az életmód, és elég elszánt, bátor ahhoz, hogy bele is merjen vágni. Nem egy parasztházat képzelek el ebben a helyzetben, hanem egy sokkal elszigeteltebben lévő kis viskót. A civilizációtól távolabb eső helyen. Na, ide kellene nekem egy kutya és egy/több ember.
Esetleg a Mudi?
Szófogadó, okos és jó jelzőkutya.
Nem vadászkutya de kissebb állatokat, pl. nyulat vagy madarakat megfogja.
Nem lehet elveszíteni.
Erősen kötődik a gazdájához.
A szőre öntisztuló és praktikus.
Szeret vigyazni a birtokra.
A hangát is szereti hallatni, de pont ezért jobb egy elszigeteltebb helyen mint mondjuk egy kertvárosi udvarban.
Szeret kint lenni, szeret dolgozni, és a nagyobb haszonállatokkal is könnyen elbír (Régen nem csak birkát, de szarvasmarhát is tereltek vele.)
Nekem is mudim van.
Oda van a vízért.
Szeret úszni és tud a vízben vadászni is.
(Meg is lepődtem hogy megfogja a kissebb halakat.)
Nem nagy termetű, de szívós kis kutyák.
#13 választ rágd meg jól: a mudi nagyon jó választás lenne és mint írod, eszményi elyet tudnál biztosítani neki.
Olyannyira, hogy ha más fajta mellett döntesz, akkor is meggondolhatsz tuti társnak egy mudit! Közepes termetű, az öntisztulós szőre szinte alig igényel gondozást, nem áll a szőnyegbe, mint a fenyőtüske. A szabad terepet, a mozgást imádja, egy tanya eszményi hely számára! Háziállatot, gyereket, a gazdi számára fontos embereket nem bánt, sőt! A hűségéről annyit, hogy "egygazdás", és a gazdi az isten. Vízbe bot vagy frizbi után úgy repül, hogy nem látod, melyik a bot, melyik a frizbi. Alkalmazkodóképessége szinte határtalan: ahogy télen-nyáron megállja a helyét a pásztor mellett, vagy a tanyákban, a gazdaságokban, a jószág mellett, éppolyan hasznos és elégedett tud lenni egy budapesti társasház 7. emeletén.
Idegenekkel szemben fenntartásai vannak, nem az a fajta, aki egy blikkre bárkinek a nyakába ugrik, vagy könnyen megvesztegethető lenne egy-két falatkával. Elsőrangú jelzőkutya, tehát nem kattog feleslegesen, viszont ha csibész jón, nem kerüli el a figyelmét. Tudható, hogy ha "felemeli a hangját", akkor annak valóban ütős oka van, nem azért teszi, hogy a gazdit kiidegelje, vagy mert unatkozik. Ha úgy alakul, akkor viszont órahosszákig szundít a vackában, vagy --amit jobban szeret-- a gazdi lábánál.
Élelmezése könnyen megoldható, mert szinte mindenevő. Az életfontosságú vitaminokat, ásványi anyagokat nem külön tablettákban veszi magához, mint pár harmatgyenge, állandóan beteg ölebecske fajtársa
Magyar pásztorkutya létére szinte ismeretlen fajta.
Mivel nem érte meg "beltenyészteni", jó a génállomány, nem az agyonszaporított divatkutyák közé tartozik. Egészsége vasból és optimális esetben akkor lát orvost, amikor a kötelezőket kapja.
Amit nem tud nélkülözni, az a gazdi szeretete és törődése.
""" A mudi eredeti munkája juhászokhoz, pásztorokhoz kötötte, és feladat nem utolsó sorban a szürkemarhák nagy bátorságot igénylő terelése volt. Szolgálatkész, munkabíró és igénytelen kutyára volt szükség, a mudi pedig tökéletesen megfelel ezeknek a követelményeknek. Ezenkívül hosszú életű, intelligens, tanulékony, akinek a gazdája az istene, és egyetlen szempillantásból ért. A terelőversenyeken ma is kiemelkedő eredményeket ér el, de vaddisznós vadászatokon is használják, mint hajtókutyát.
Ma már nem csak pásztorkodó emberek mellett él, hanem bizonyított, mint házörző: sokkal kevésbé csahos, mint a puli vagy a pumi, de mindenre van szeme.
A dog dancing és agility sport rajongói is felfedezték mozgékonysága, értelmessége és könnyen képezhetősége okán. Kitartásuk, kitűnő szimatuk miatt a katasztrófakutyák között is feltűnt néhány példányuk. Az sem fog csalódni, aki városi kutyának szeretné: nagyfokú alkalmazkodóképessége, kis termete a lakásban tartást is lehetővé teszi. Ha naponta gondoskodunk arról, hogy mozogjon, lerohanja fölös energiáit, tulajdonképpen nagyon könnyű együtt élni vele."""
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!