Első kutyának melyik fajta a megfelelő?
Hamarosan szeretnék itthonra egy kutyát, kertesházban élünk. Nagyon tetszenek a huskyk, de ahogy utánaolvastam, letettem róla. Emellett másik kedvenc fajtám a németjuhász. Mindenképp nagyobb kutyát szeretnénk.
Célom a sportolás, mozgás lenne a kutyával, illetve az, hogy legyen egy új családtag a kutya. :)
Egyetértek az előző válaszolókkal, megfelelő utánajárással, iránymutatással (tenyésztő, kutyasuli) egy huskyból is lehet jó kutyát nevelni, csak határozott és kitartó gazdi kell hozzá. Az azért fontos, hogy ne csak küllem alapján válassz, ha csak azért szeretnél huskyt, mert gyönyörű az szerintem kevés, de ha úgy érzed, hogy egy ilyen fáradhatatlan, mindenre kész, határozottabb temperamentumú kutya lenne az igazi társ számodra, akkor az már egy jó kezdés.
A németjuhászoknál is leírták már előttem mire kell figyelni, ezeket a tanácsokat mindenképp érdemes megfogadni, nekem 3 nj-s ismerősöm van, mindegyik tenyésztőtől vásárolt show vonalas kutya, az egyiknek a könyöke rossz, a másiknak a csípője, a harmadik meg borzasztó félős, ugatja a kukákat, az embereket, a bicikliket, pedig jártak vele kutyaoviba, suliba, sok helyre, biztos a gazdi sem nevelte tökéletesen, de azért az idegrendszere sem a legstabilabb. A csípő dp-s 4 éves, már háromszor műtötték, implantátum van a lábában, szóval sajnos tényleg nagyon oda kell figyelni, ismételt párosításból hozni, megnézni az előző almok kutyáit, a törzskönyvbe jobb ha csak teljesen mentes kutyák vannak a felmenők között stb.
Nem leszek túl népszerű ezzel a javaslattal, de ha a nagytestű juhászkutyák tetszenek akkor én javasolnám a svájci fehér juhászt is. Itt a gyk-n elterjedt róluk, hogy "ideggyenge kanapékutyák," de szerintem a válaszolók fele nem is látott még élőben svájcit. Igaz elég kicsi a magyar állomány, de a fajtaklub elnöke, az Ice wine kennel tenyésztője nagyon lelkiismeretes és kiemelkedően jó kutyái vannak. Minden tenyésztésbe vont kutyájával BH vizsgát tett, az almaiban van IPO-s kutya, mentőkutya, kereső kutya, terápiás kutya, szóval közel sem olyan instabil kutyák, ahogy azt sokan beállítják. A kölykökkel személyiségtesztet csinál, az alapján választ nekik gazdit, hogy mindenki a hozzá habitusban is passzoló kiskutyát vigye haza. Az áruk sem olyan vészes, 180-200ezer között mozog. Igaz ez a kennel is elsősorban show kutyákat tenyészt, de azért sokat ki lehet hozni ezekből a kutyákból is. Azért is javaslom, mert mivel még viszonylag új fajta genetikailag nem olyan terheltek, nincsenek fajtára jellemző betegségek és mivel inkább show kutyák nem igényelnek annyi mentális fárasztást, nem kattannak be akkor sem, ha nem dolgozol velük napi szinten. Szóval szerintem első kutyának, családtagnak abszolút ideális, simulékonyabb is, mint egy husky vagy egy nj, könnyebben kezelhető, de még belefér a sportkutya kategóriába.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!