Sport vonalú bordert válasszak, vagy ne?
Ha külön költöztem a szüleimtől, szeretnék egy kutyát. Körülbelül hat éve a border jelleme és képességei az ideálok számomra, szeretném magunkat kipróbálni kutyás sportokban is (agility, dog dancing, frisbee). Viszont a kiállítások világa is érdekel, és ha nem is minden hétvégén, de évente párra el szeretném vinni. Ugyanakkor fenntartásaim vannak a show borderekkel, nekem egy nagyon pörgős, labdamániás lelőhetetlen kutya az álmom, a show és hobbikutyák gazdáitól pedig gyakran hallom, hogy egyáltalán nem olyan lelőhetetlen a kutyájuk, van akié még nem is labdázik. Valamint azt is látom, hogy a legtöbb show kennelben nem sportolnak semmit a kutyákkal, ami nekem meg fontos lenne.
Mit gondoltok, keressek olyan show kennelt, ahol sportolnak is a kutyákkal, és kérjek kifejezetten egy aktívabb egyedet, vagy egyből sportvonalban gondolkozzak, és hagyjam a kiállításokat? Azt hozzátenném, hogy nincs tapasztalatom a kutyás sportokkal, a jelenlegi juhászkutya keverékemmel hobbi/itthoni szinten trükközünk és engedelmesezünk.
Vagy a B terv, hogy keresek egy pörgős, sportos fajtát, ahol nem vált így ketté a két vonal.
Amiket én show-vonalon láttam bordereket, azok egyike sem pörgött, inkább egy túl aktív golden retrieverhez hasonlítanám őket. Lehet velük sportolni ugyanúgy meg minden, de nyilván versenyre nem alkalmasak, mert a csontozatuk is erősebb és nekem őszintén szólva az a hatalmas bunda, amit erőltetnek ezen a vonalon nem igazán bejövős, de ha ilyen kennelből veszel, akkor számíts erre is (nem tudom, hogy ez nálad hátrány-e vagy sem).
Ha az igazi border collie jellemet keresed, akkor egyértelműen munka-vonalú kennelt kell keresni. Sokkal tágabb a választék küllemben is, jellemben is. Azzal gondolom tisztában vagy, hogy mire vállalkozol, ha munka-vonal mellett döntesz? :)
Nagyjából :D
Küllemben is sokkal jobban tetszenek a rövidebb/félhosszú szőrű egyedek, a Poseidon kennel kutyái például, de nem ez alapján szeretnék választani.
Ha csak nagyjából vagy tisztában azzal, hogy mivel jár a munka vonal, akkor semmiképpen sem.
A munkavonalas kutyák nem csak egyszerűen lelőhetetlenek, hanem MUNKA kutyák. Ha nem adsz nekik temérdek munkát, akkor lehetetlen velük normálisan együtt élni.
Náluk nem opcionális pár sport kipróbálása. Eleve azok a sportok amiket írtál lófingok egy ilyen kutyának.
Terelés? Engedelmességi? Futás?
Sok embernek fogalma sincs, hogy mibe akar bele vágni, köztük neked sem.
Nem ajánlom számodra a munkavonalas kutyát, főleg nem bordert.
Küllem vonalban is vannak a nem annyira nagy bundájú és lomha egyedek.
Én rengeteg sportoló küllemvonalas bordert ismerek és őket is éppen elég lefárasztani.
Főleg nem ajánlott munkavonalas munkakutya tapasztalatlanoknak.
"Ha nem adsz nekik temérdek munkát, akkor lehetetlen velük normálisan együtt élni."
A titok nyitja annyi, hogy meg kell tanítani nekik a pihenést is, különben egész nap pörögnének. Nálunk egy borderes csaj például beépítette a sziesztát a napi rutinba és utána sokkal kiegyensúlyozottabb lett a kutyája. Ezen kívül dedikált foglalkozás idő van náluk, olyankor pöröghet ahogyan akar. Teljesen élhető a munka-vonalú bc is, csak tudni kell nevelni.
Kérdezőnek azt javaslom, hogy beszéljen több tenyésztővel, írja le nekik, hogy milyen jellemű bordert szeretne és mik a tervei vele, ez alapján már tud segíteni a tenyésztő a választásban (vagy max. megmondja, hogy nem tartja alkalmasnak rá). Van, hogy pont nem születik az alomba a kívánt tulajdonságokkal kölyök, ezért kell egyszerre több kennelnél is érdeklődni és várni.
"Náluk nem opcionális pár sport kipróbálása. Eleve azok a sportok amiket írtál lófingok egy ilyen kutyának.
Terelés? Engedelmességi? Futás?"
Egyébként ezzel sem értek egyet. A kérdező leírta, hogy kipróbálná az agility-t, dog dancinget, frizbit. Bőven jó az a bordernek. Terelésre mifelénk pl. nincs is lehetőség, akkor szerinted mifelénk senki nem tarthatna munka bordert? Egy kicsit túlzónak érzem a kijelentésedet.
Köszönöm a válaszokat!
Én őszinte leszek, a terelés mint rendszeres dolog nem jön be, maximum kipróbálnánk. Az engelemességit alap és létfontosságú dolognak tartom, a futást pedig nem tudom, hogy canicross szinten értetted e. Ezzel is úgy voltam, hogy alap egy ilyen kutyának a sokszínű mozgás és feladat, és nem csak a réten sétálgatós fajta labdázással. Biciklizést, túrázást, bandázást, de a szabadabb szaglászós sétákat is alapnak vettem. Ezek mellé jönne a három említett sport, attól függően, hogy melyik jön be kevésbé, melyik jobban, hobbi és versenyszinten.
Félre ne értsetek, nem érdekel a kutya szőrének hossza, az elsődleges szempont a jelleme. Ha csak foltokban lenne szőrös, az sem hatna meg.
A vizslákat nem érzem annyira közel magamhoz. Ausztrál kelpien gondolkodok még, de az ugye ritkaság itthon, vagy szóba kerültek a mudik. Igazából még van minimum egy évem, de szeretnék kellőképpen felkészülni. Végülis csak hat éve készülök rá. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!