Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Ti is gyakran úgy látjátok,...

Ti is gyakran úgy látjátok, hogy a kutyasuli sokszor semmit nem ér?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Több olyan ismerősöm van, akik járnak kutyasuliba a kutyáikkal (beagle, labrador, golden, keverékek stb).

Már elmúltak 1 évesek a kutyák és a legalapvetőbb dolgokat nem tudják.

Egy sima behívás nem megy, mert alkalmi süketek, de már van, aki 2.éve jár suliba és az "ül" megy, ha van jutalomfalat vagy ha épp kedve van a kutyának.

Nekem belga juhászom van, soha nem járt suli közelében, és behívható, szófogadó, mindenhova tudom vinni magammal.

Én sem vagyok zseni, meg a kutyám sem rendelkezik álag feletti intelligenciával, ő is makacs, akaratos és nagyon kemény dió. De egy rossz szót nem tudnék rá szólni.

Csak amikor 2 órája azt hallgatom az ismerőseimtől vagy a futtatóban, hogy Buksika milyen okos, mert kiskora óta sulizik, akkor szoktam bután nézni.

Ha én a futtatóban felveszem a kutya pórázát, akkor az szalad hozzám és leül, hogy becsatoljam. Folyamatosan figyel, nem távolodik el annyira stb. A többiek meg fél órán keresztül óbégatnak és könyörögnek a kutyának, hogy egyáltalán rá figyeljenek és elindulhassanak haza.

A vége pedig az, hogy értük kell menni, mert le sem szarják amit a gazda mond.

Idén veszek egy munkavonalas német juhászt és gondoltam újszerű élmény lenne eljárni vele kutyasuliba, de ahogy látom, teljesen felesleges.

Ezzel persze NEM azt mondom, hogy minden kutyasuli egy semmit nem érő, pénzlehúzós marhaság, de én szerintem eddig csak ilyenekkel találkoztam.

Elfogadom, hogy vannak nehezebb esetek a kutyák között, de ennyi tuti nincsen, inkább arra tudok gondolni, hogy a suliban ennyire nem tudnak tanítani.

Nektek mik a tapasztalataitok? Esetleg ismertek jó sulikat?

2019. júl. 28. 16:49
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
87%

ma 21:45

Nem az összes munkavonalas kutya van pályán. Viszont sok ilyen kutya örömet szerez a gazdájának azzal, hogy akár hobbi szinten dolgozik vele. Netán házi versenyeken részt vesznek.Almok között is sok különbség van a kutyák között.

A munkavonal nem azt jelenti, hogy megfelelően kielégítve az adott kutya igényeit, ne lehessen akár kedvencként, vagy családi kutyaként élni vele.

2019. júl. 28. 22:03
 12/19 anonim ***** válasza:
0%
Jó, de úgy munkavonalad nj-t venni, hogy azt sem tudja a gazda, hogy mit akar vele kezdeni... És azért ha kifog egy jobb kutyát, annak nem opcionális, hanem egyszerűen KELL az őv. Azt hogy adja meg kutyasuli nélkül?
2019. júl. 29. 07:07
 13/19 A kérdező kommentje:

Kösz, volt már munkavonalasom és a belga juhász sem egy egyszerű fajta, van némi érzékem a kutyákhoz, nem vagyok teljesen sötét.

Azért kell munkavonalas, mert egyrészt nem tetszenek a show kutyák, másrészt nem szeretnék egy ösztöngyenge kutyát.

Harmadrészt meg baromi nehéz normális tenyésztőt találni, aki valóban jó német juhászkutyát tenyészt és nem egy dán dog méretű, hatalmas fülű, lógó hátú félős kutyát szeretnék.

Azért tettem fel (többek között) a kérdést, mert amit suliban tanítanak neki, annak a nagy részét én is meg tudom neki adni, viszont valami nagyobb kihívást keresek mind agyilag, mind fizikálisan.

De mivel nem találtam ilyesmit, így arra jutottam, hogy jobban járok ha itthon tanítom.

Ha tudtok olyan kiképzőt Budapesten, aki nem a futószalagon gyártott OKJ-s marhaságokat nyomatja, akkor szívesen fogadom az ötleteket.

2019. júl. 29. 07:36
 14/19 anonim ***** válasza:
16%
Budapesten vannak az IGP-s csapatok is. Ugye nj-t eleve erre a sportra tenyésztik már. IGP vizsgát tettél le? Egyest vagy hármast is? (Csak mert olyan nagyon leszólod az iskolákat és kiképzőket.)
2019. júl. 29. 10:14
 15/19 anonim ***** válasza:
87%

Ez sok rétű "problémát" tükrözhet.

Első eset amikor az iskola nem megfelelő. Nem minden kutyának vagy kutya gazdi párosnak jön be az adott módszer. Mert kiképzési módszerekből is van többféle. Ilyenkor mást kell keresni.

Második eset ami a leggyakrabban fordul elő, hogy a gazdi nem megfelelően gondol az egészre. Pl. A kiképzővel ellentétes dolgokat csinál, felülbírálja a tanácsokat, a kutyával nem gyakorol, csak a kiképzésen van fegyelmezve a kutya. Ilyen esetekben mindegy milyen a suli vagy a kiképző a gazdik és a kutyák sem fognak sehová sem fejlődni.

Vannak emberek akinek zsigerből megy a dolog, nekik nem kell annyi tanács vagy egyáltalán nem kell segítség, ugyan akkor itt is felmerül a kérdés, te hogy tanítod, jól kezdtél neki? Mert pl. Most szeretnél komolyabb foglalkozásra menni. OK. de egy adott sportnak nem biztos, hogy te jól indultál neki.

pl. Agility. Az egyik csoporttársam versenyre szeretne járni, a kutyájával otthon már alapoztak volt "mini" pálya csak egy kis segítségre van szükségük - így indítottak.

Kiderült, hogy a kutya totál rossz szokásokkal lett tanítva, melyet egy tréner alapból úgy épít fel, hogy ezzel a későbbiekben ne legyen baj. Ilyen volt a zóna. Rendszeresen átugrotta. Majdnem fél évbe került mire a kutyából kinevelték a zóna átugrálását. a kutya nem értette a kerülést, pedig verseny szintem ez elengedhetetlenen, a komoly képzésben ez alap, mert nem fog a kutya boldogulni. Tehát egy alapvetően kiváló adottságú kutyával kemény egy évet kellet átneveléssel foglalkozni, ami sokkal nehezebben megy mint kezdetektől "jól" alapozni.

Ha először trénerrel indul neki alsó hangon fél évvel hamarabb tudta volna elkezdeni a versenyzést.

Nálunk mindenre van példa. Akad gazdi aki fél év után rá sem ismer a kutyájára, van aki 4 foglalkozás után feladja mert úgy érzi semmi értelme, a kutya nem fejlődik.

Arra is gondolni kell, hogy nem minden kutya egyforma. Egy Német Juhász sokkal hamarabb fogja elsajátítani az alapokat, mint egy Spániel, vagy Akita.

Én meg voltam elégedve mindkét sulival ahová jártunk, járok. Német Juhászom van ezért az alapozást egy ÖV munkavonalas kiképzőnél kezdtük, ameddig nem vált nyilvánvalóvá, hogy az én Német Juhászomból sohasem lesz jó Örző-védő. Ezután egy másik mentalitású suliba mentünk ahol főleg csoportos foglalkozások vannak, ösztönkontrol, mean training, agility.... Már 3. éve járunk kisebb nagyobb rendszerességgel. A suli rengeteg közös programot szervez. Kirándulások, sulin belüli ügyességi feladatok, versenyek, bemutatók.

A suli nálunk már nem csak a kiképzésről szól, hanem egy jó és összetartó közösség akikkel közös programokat szervezünk. Mellékesen pedig heti 1x agilityn lefárad a kutya, de főleg én.

Van akinek bejön van akinek nem. Nem lehet egy skatulyába belehúzni a kutyasulikat és kiképzőket, ahogyan gazdikat és kutyákat sem.

2019. júl. 29. 10:27
 16/19 A kérdező kommentje:

Utolsó!

Én az alapvető dolgokat megtanítottam neki:

Ül, fekszik, marad, hozd, vidd, ereszd, keresd, fogd meg, tartsd, tud tárgyakat is keresni és embert is. Erre mondjuk azért volt "szükség", mert szereti és nagyon élvezi.

Már kínomban megtanítottam parancsra ásni, amikor pl.ki kell ásni egy fàt a kertből, de meg tudja különböztetni a játékait, a tárgyakat (ha pl.azt mondom neki, hogy "hozd a szatyrot!", akkor nem a labdáját hozza, de ha labdát kérek, nem a kötelét hozza stb).

Azt is tudja, hogy ha valaki megközelíti a kaput, akkor hátráljon legalább 2 métert, erre azért volt szükség, hogy ne fújják le, mint pl.a szomszéd rotiját. Tudja, hogy semmit nem ehet meg amit a kertben talál (ez folyamatosan gyakorolva is van).

Szoktam vele eljárni akadálypályára, illetve ilyen agility pályára is, igazából váltogatom a feladatokat, mert annyira a kezemre koncentrál és arra hogy mit mutatok, merre kell szaladni/mászni, mikor kell megállni, helyben maradni, hogy ezért nem mindig ugyanazt a feladatsort csináljuk, nem megszokásból megy.

A verseny nem jutott eszembe, csak hobbi szinten akartam fárasztani és új kihívás elé állítani, de most elgondolkoztam rajta, hogy írtad. :)

A kiskutyával is majd valami hasonló tervem van, nem díjakat szeretnék, meg versenyezni, hanem csak szórakozni és változatos programokat kitalálni.

Erre tudsz esetleg Pesten valami jó sulit?

2019. júl. 29. 11:57
 17/19 anonim ***** válasza:
60%

Szerintem is penzlehuzas a legtobb kutyasuli!

Bár azt sem ertem miert kell az alapengedelmesseghez suliba vinni.

Az orzo-vedo az oke azt egyedul nem tudod csinalni

bar ravezetni a kutyat igen az osztonek felebreszteni kolyok kortol kezdve ebren tartani. Sokkal jobb egy ilyen kutyaval OV menni akivel elotte kicsit rongyozgattak legalabb.

A masik szeintem kolyok korban tanuljon a kutya jutalom falattal es jatekosan-ertse meg es tanulja meg a parancsokat.

Aztan 1 evesen johetnek a fojto es szoges nyakorvek

Ezzel gyorsan megfogja tanulni a kutyad hogy ha kersz tole valamit az vegre kell hajtani

ez sokkal erosebb hatast valt belolle ki mint a pusztan pozitiv megerosites

sokkal gyorabb es biztosabb modszer

ez mukodott hosszu idok ota

Ezt meg lehet tanitani otthon is

az alap engedelmesseghez nem kell kutyasuli foleg ha csak 1 szofogado kutyat akarsz es a formalitas nem annyira szamit

(a legtobb kutyasulis ilyen es megsincs meg az eredmeny)

Jah es igen a gyakorlast nem lehet kikerulni nen 1heten 1x

2019. júl. 29. 19:54
 18/19 anonim ***** válasza:
100%

Vidéki vagyok, sajnos nem ismerem a Budapesti sulikat.

Rengeteg van az szinte biztos, lesz miből válogatod.

2019. júl. 30. 11:40
 19/19 A kérdező kommentje:

Az alapengedelmesség akkor jó, ha nem rendelkezel kutyás tapasztalattal vagy pl.nem annyira értesz az adott fajta neveléséhez. Egy VALÓBAN JÓ kutyasulinál ezzel nincs is semmi baj, de ilyen -ahogy látom-nem sok van.

Nem tudom, nálunk sosem volt szükség szöges vagy fojtó nyakörvre és nem is szeretnék élni vele, sosem kellett. Feleslegesnek tartom. Meg nem szeretem azt sem, ha a kutya félelemből teszi amit mondok neki.

A pozitív megerősítés teljesen bevált. Nem azt mondom, hogy nem volt soha egy-egy orra koppintás vagy ilyesmi, de sosem kellett fizikálisan bántalmaznom egyik kutyámat sem és nem is szeretném.

2019. júl. 30. 14:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!