Kisgyermeknek aranyhörcsög vagy tengerimalac?
Én is úgy gondolom,hogy egy 3 évesnek még nem kell kisállat.Én kiskorom óta imádom az állatokat,az első saját állatom egy kutyus,8 évesen kaptam.Rágcsálót csak 10 évesen kaptam,egy hörit,mert ha előbb kaptam volna,biztos hamar megunom,és akkor a szüleim takaríthatják.Van 3 éves unokaöcsém,és teljes határozottsággal állíthatom,hogy még kicsi egy rágcsálóhoz.Ha "szeretetrohama"lesz,összenyomhatja a kisállatot(főleg ha hörcsög).És elhiheted,hogy a takarítást nem ő fogja majd elvégezni.Ne haragudj,ha ezzel megbántalak,de ezek tények!
14/L
Leptospirózis a rágcsálóktól
Egy rágcsáló tökéletes háziállat lehet a gyerkőcnek. Kis kedvencén gyakorolhatja a felelősségteljes gondoskodást, hiszen nemcsak rendszeres etetést igényel, de takarítani is kell az otthonát. A higiénia azonban nemcsak az állatnak fontos, ha ugyanis gyereked viseli gondját a hörcsögnek vagy a tengerimalacnak, arra is ügyelned kell, hogy a terrárium tisztítása után ő is alaposan mosson kezet. Természetesen a simogatás után is jó, ha első útja a mosdóba vezet, mivel a rágcsálók vizeletében található egy leptospiria nevű baktérium, ami szájon át az emberi szervezetbe jutva akár súlyos fertőzéshez is vezethet. A leptospirózis egy-két hetes lappangási idő után jelentkezik, a fertőzés pedig az egész szervezetre kiterjedhet. A betegség lázzal, fejfájással, izomfájdalommal, hányással jár, de esetenként a szem is véres lehet. Mivel a kór a vesére vagy a májra is átterjedhet, súlyosabb esetekben a kicsi bőre besárgulhat. Ha a tünetek közül többet is tapasztalsz, feltétlenül vidd orvoshoz a gyereket, hiszen akár agyhártya-, vese- vagy májgyulladás is kialakulhat. A leptospirózis esetében feltétlenül szükség van antibiotikumos kezelésre: az orvosok általában penicillin, doxiciklin vagy eritromicin hatóanyagú termékeket írnak fel.
Mikor kicsi voltam, csak kutyák voltak az udvaron meg a macskák járkáltak. Kertes házban laktam, éjjel-nappal a porban fürödtem, beültem a kutyaólba, csirkeólban csesztettem a libákat, tyúkokat és semmi bajom. Idejét sem tudom, mikor voltam utoljára beteg, nem kell a gyerekeket félteni, ha betegségről van szó. Van egy ismerősöm, aki a gyerekének folyton antibiotikumot ad, ha beteg, így ha újból beteg lesz a kisgyerek kórházba kell vinni.
Kicsit eltértem a témától. Szóval az a lényeg, hogy nem fog lelki roncs lenni, ha csak kutya meg macska van a közelében. Én is kiskoromban össze-vissza emelgettem a macskát meg folyton markoltam meg ütögettem (egy pár éves kisgyerek azért nem nagy erőre képes) és nem karmolt meg meg semmi. Vannak olyan öreg, érzékeny hülye macskák, akiket megsimogatok, dorombolt, aztán a következő pillanatban meg harap és karmol. Ez macska függő. Tényleg nincs szüksége más állatra 8 éves koráig, mert felesleges. Foglalkozz vele sokat, játssz vele sokat, segítsd a fejlődésében, játszatok ilyen logikát és egyéb készség fejlesztő játékokkal, most erre van szüksége.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!