Kezdőoldal » Állatok » Kisemlősök » Hogyan szelídithetném meg a...

Hogyan szelídithetném meg a dzsungáriai törpe hörcsögömet?

Figyelt kérdés
Lassan 10-11 hetes a hörim és már volt a kezembe de mindig nekem kell elő "ráncigálni" a házából és akkor is nagyon lassunak és óvatosnak kell lennem külömben elkezd ilyen fura visítós hangot kiadni és elfut... Ez megy már mióta megkaptam... Tudnátok ötleteket adni esetleg hogyan jönne ki, és mászna boldogan a kezembe magától?

2016. júl. 5. 11:36
 1/5 anonim ***** válasza:

Első és legfontosabb: ne ébresztd fel! A házikójából sem szabad kivenni akarta ellenére, hiszen neki is kell egy nyugodt kuckó. A hörcsögök alapvetően éjszakai állatok, nappal alszanak, ezt vedd figyelembe. A kézhez szoktatást mindig este, esetleg korán reggel gyakoroljátok, akkor aktívabbak. Ha látod, hogy előbújt a házikóból, éppen nem alszik, akkor lehet kivenni. Ha nagyon ellenkezik, "visít" a kezedben, tedd vissza, nehogy rossz élményként maradjon meg benne a kintlét.

Nekem úgy mászott egy idő után magától a tenyerembe, hogy először egy kis tejfölt kentem bele, elétartottam, és hagytam, hogy lenyalogassa, belemásszon. Még nem vettem ki. Aztán pár nap múlva már óvatosan megpróbálhatod kivenni, de ha nem tetszik neki, tudod mi a teendő ;)

Sok sikert, jó hörizést! Remélem picit tudtam segíteni! :)

2016. júl. 5. 12:09
 2/5 anonim ***** válasza:

nagy hiba a házából kirángatni. nem szabad piszkálni,hogyha bent van. ez neki nagyon nagy stressz,hogy ott sincsen biztonságban.

ha kint van magától,akkor tedd be a kezed. és ennyi. hagyjad hadd szagolgassa, hadd másszon rá. ha ezek már meg vannak,akkor nasikkal csalogathatod még magadhoz.

és idővel ki is veheted majd.

2016. júl. 5. 15:05
 3/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm a jó tanácsokat mindenkitől!

Remélem sikerül jobban kézhez szoktatnom a módszerekkel amiket adtatok!

2016. júl. 8. 11:23
 4/5 anonim ***** válasza:

Képzeld magad a helyébe. Békésen alszol egy olyan helyen amiről azt hiszed biztonságot, nyugalmat nyújt, és hirtelen egy hatalmas kéz kirángat...

Ne haragudj ha ellenségesnek tűnök, de nem értem az olyan állattartókat, akik nem néznek utána alap dolgoknak, mielőtt beszereznének egy kiskedvencet. Alap, hogy nem ébresztjük fel a hörcsögöt és nem rángatjuk ki a helyéről. Ez hatalmas stressz annak a pici szívének. Ráadásul az érkezése után 1-2 hétig nem is szabad zargatni, meg kell szoknia a helyét.Bár ez valószínűleg késő. Benyúlni is csak akkor nyúlj, ha enni adsz neki. A ketrecen belül adogass neki szotyit, hogy lássa, nem kell félnie a kezedtől. Ha még lehetséges ennyi "ráncigálás" uután.

De hogy tanácsot is adjak, elmondok egy bevált szelidítési módszert. A kádba teríts egy törölközőt. Ezután egy wc papír gurigába tegyél szotyit, várd meg míg belemászik a höri és tedd a kádba, majd ülj be mellé lassan. A guriga maradhat, ha akar eltud bújni benne. Amikor szaladgál tedd az útjába a nyitott tenyered, hogy átmásszon rajta. Kenyerezd le újabb szotyival, mogyoróval vagy bármit kivehetsz a tápjából. (Ne sós szotyi meg mogyoró legyen!) 1-2 alkalommal csak ezt csináld. Utána jöhet a következő szint. Mikor benne van a tenyeredbe, óvatosan emeld fel, de csak pár cm-t, hogy ha leugrik ne üsse meg magát. Amikor megy előre, mindig tedd elé a másik kezed. Így mindig a kezedben fog mászkálni. Ezt hetente többször ismételd és egy idő után már óvatosan kiveheted a ketrecből is, de csak ha magától felébredt és eleinte ő másszon a tenyeredbe.

2016. júl. 9. 13:44
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm hogy adtál tanácsot de egyáltán nem ráncigáltam ki ezt csak azért irtam hogy jellemezzem hogy milyen vissza húzódó szokott lenni, és igen utána olvastam csomó dolognak mielőtt megkaptam de azért tőletek is kértem tanácsot, türelmes voltam vele, már egyébként megszokott jobban, simán a kezembe is jön! De azért mégegyszer is köszi!
2016. júl. 31. 17:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!