Csikos mókus tartása?
Minden jöhet
Ára
Mit eszik iszik ?ilyenek
Mekkora hely kell neki?
Mennyire lehet kézhez szoktatni?
Stb. :)
10-20 ezer forintért lehet őket kapni, mi ennyiért vettünk közvetlenül magánembertől.
Vizet iszik, hörcsögitatóból. Erre célszerű figyelni, mert sokat isznak, és gyorsan kiszáradnak. Van nekik speciális mókustáp, de nem mindig egyszerű hozzájutni (állatkereskedés, hipermarketek), "vészhelyzet" esetén valamilyen rágcsálótápot is kaphatnak. Külön szoktam nekik földimogyorót adni, kézből elfogadják :-)
Egy nagy ketrecben tartjuk őket (természetesen külön fakkban), amit apukám csinált. Kb. egy nagy szekrényt képzelj el, benne mászók, forgács és egy nagy farönk, amiben télen alszik. A forgácsot ebben két havonta cserélem, de nem piszkolódik el ennyi idő alatt sem, csak nagyon dugdosnak mindent, és félek berohad (mindig egy marék pucolt mogyorót szedek ki, de nem nyúlnak hozzá, csak elrakják).
Az enyémek félig szelídek. Elfogadják a kezemből a mogyit, a lány kijött a puszta kezemhez, de megfogni (különösen marokra) soha nem tudtam őket. Szerintem ha piciként már kézhez szoknak, akkor ez könnyebben megy, de én idősebbként vettem őket.
Guglizz rá, elég jó honlapok vannak a részletes igényeikkel együtt, ezek csak a saját laikus tapasztalataim :)
Az 1. válaszolónak részben igaza van.
Az ár az valóban 10-20 ezer ft között van.
Inni vizet iszik golyós itatóból.
Minél nagyobb helyet tudsz biztosítani, annál jobban fogja magát érezni a mókus és tovább fog élni.
Minden mókust meg lehet szoktatni, de legjobb, ha fiatalként veszed meg, rögtön leválasztás után. A lényeg, hogy vastagabb faágakat kell berakni a ketrecbe és akár polcot is, hogy ott tudjon enni, ne a rácson.
Odút nem ajánlok, mert ha belemegy, akkor nehezen lehet onnan előcsalogatni.
Ritkán alszanak téli álmot, főleg ha lakásban vannak.
Olyan helyre kell őket tenni, ahol nyugodtan tudnak lenni.
Ők éjszakai állatok, ami azt jelenti, hogy éjjel elég sokat mocorognak és esznek.
Nekünk is van mókusunk kb. 10 éve, azalatt sok mindent megtapasztaltam, de imádjuk őket.
Születtek kicsinyek is, pedig nem egyszerű ezeknek a mókusoknak a pároztatása.
Nekünk is kézhez szokott, mert már az ellés után, ahogy meg lehet fogni, úgy mindig fokozatosan kivesszük és szoktatgatjuk.
Meg lehet szelídíteni az idősebbeket is, csak nagyobb türelemre lesz szükség. Saját tapasztalat.
Ami az élelmet illeti, sok mindent megesznek. Lehet kapni készen csíkos mókus eleséget, de célszerű hozzákeverni aszalt gyümölcsöt, ezt külön is lehet kapni. Ebben akkor szinte a legtöbb vitamin benne van. Ezenkívül nagyon szereti az almát, körtét, banánt, dinnye, barack és egyéb másféle gyümölcsöket. Nagy kedvencük a szárított csipkebogyó. De vannak olyanok, amiket nem szabad adni, mint pl. az eper, málna,stb. A zöldségek közül az uborkát különösen szeretik.
A fogak koptatásához is nagyon jó, de nagyon szeretik a törökmogyorót.
Keressetek privátban nyugodtan, ha van kérdésetek! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!