Miért etetik túl a sokan a hörcsögöket? Miért jó a gazdiknak hogy a hörcsögük olyan dagadt hogy alig tud moccanni?
Szerintem sokszor az inkább a baj, hogy a hörcsögketrecek kb. a lehető legtávolabb esnek a természettől, jelenleg Magyarországon még csak pár emberben merül fel, hogy törekedni kellene a természetes közegre (még ha ha elérni is ezt nyilván nem lehet). Sokan még mindig ott tartanak, hogy a hörinek elég egy 30*40-es kis börtön meg egy futókerék és annyi - és az állatfelszerelés-kínálat még rá is erősít erre:(
A hörik alapvetően nem eszik túl magukat, hanem elraktározzák a felesleget. Egy lemozgatott, aktív, elfoglalt hörinek kisi az esélye, hogy tartósan túlsúlyos legyen - kivéve talán a 4-6 hónapos korszakot, a tapasztalatom szerint akkor a "legnagyobbak" (talán mert akkor állnak meg a növekedésben, nem tudom), de utána beáll az egyensúly.
Én a dzsungijaimat 85*35-ös terráriumokban tartom, igyekszem mindenféle természetes alapú játékot kitalálni nekik, persze rendszeresen kiveszem őket, és igen, ott a futókerék is, de őszintén szólva nem nagyon használják, csak egy kicsit éjszakánként meg néha hajnalban, de nem jellemző.
Teljes értékű táp mindig van előttük, de a nagy részét eldugják, azt takarításkor "visszaveszem" és újra megkapják. Egyik sem elhízott, sőt, némelyikre inkább pár gramm hízás is ráférne (az állatorvos is ezt mondta, de betegségre ő sem gyanakszik), de nagyon stabil a súlyuk, és nem tudom "felhizlalni" őket.
"Csak van annyi esze hogy ne egyen ha nem ehes."
Lótüdőt. A természetben a ma hopp, máskor kopp elv érvényesül. Ha hozzájut, minden állat degeszre tömi magát.
Ami a kérdést illeti: sokan egy-egy jó falattal akarják kifejezni a szeretetüket. Ezért még a gyereküket is hajlamosak túletetni. Ráadásul a hörcsög alapjában véve éjszakai állat. Akkor alszik, amikor mi éppen látni szeretnénk. És mivel a legkönnyebb aktivitásra bírni? Egy falat kajával. És már meg is van a baj.
A hörcsögöt nem lehet túletetni mivel raktározó életmódot folytat, tehát annyit eszik amennyi jólesik neki és ha túl soknak találja a kaját akkor különböző sarkokban felhalmozza.
Ha egy hörcsög el van hízva az attól lehet hogy lusta és keveset szalad, vagy nem engedi ki a gazdi eleget szabadon futni vagy pedig túl kicsi helyen van tartva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!