Megharapott a nyuszim (8 hetes) mindenféle indok nélkül, miért lehetett, mit tegyek, hogy ne forduljon elő még egyszer?
Előfordul...
Bármikor megeshet minden ok nélkül
Nem lehet, hogy érzett valamit a kezeden?
Az én hörcsögöm akkor harapott meg egyszer, amikor - fura lesz leírni - kolbász szagot érzett rajta.
Lehet a tieden valami ételt szimatolt.
1. Menj el orvoshoz, kérdezd meg nem kell e tetanusz, veszettség elleni védőoltás, stb...
Egy állatharapásból származó seb könnyen fertőzés forrása lehet; akkor is, ha maga a seb kicsi.
2. A harapás oka egyes állatfajoknál veszettség is lehet. Nem tudom, hogy nyúlaknál is így van e ez, de a biztonság kedvéért javaslom ezt is kérdezd meg orvostól.
3. Van még valami.
Egy állat mindig haraphat.
Sokan elkövetik azt a hibát, hogy az állatok viselkedését emberi emberi viselkedés alapján értelmezik.
Valójában ez azonban tévedés.
Az, hogy egy állat általában barátságos Veled, nem jelent emberi értelemben vett barátságot (még kutyánál sem, nemcsak nyúlnál). Míg ha harap, sem lehet emberi értelemben agressziónak értelmezni.
Tehát egyszerűen nem reális állatokra emberi érzelmeket kivetíteni, és ennek alapján várni a viselkedésüket.
Az, hogy ugrált ide-oda nem az jelentette, hogy tetsztt neki. Épp ellenkezőleg. A nyulak rendkívül territoriális állatok, védik a területüket. A ketrec a területe. Csak akkor nyúlj be, ha nincs a közelben. A nyulak amúgy sem ketrecbe valók..
Ok nélkül nem harapnak. Az is lehet indok, hogy rosszul közelítesz, megijeszted vagy furcsa szagot érez stb.
Jól mondták előttem, védi a területét. Az én nyuszim is nagyon barátságos, jön hívásra, ha leülök akár a földre, akár a kanapéra, egy pillanat alatt ott van mellettem, és erőszakkal dugja a fejét a kezem alá, hogy simogassam. Ennek ellenére, ha felidegesítem, odakap. Ha a ketrecébe nyúlok, azért nagyon mérges, morog, és megharap (persze sosem harap erőset, még az életben nem harapott olyat, hogy vérzett volna, vagy akár látszana a helye, csak figyelmeztetőleg megcsíp). Ezért, ha takarítom, őt mindig kicsukom a ketrecből. Amúgy is mindig útban lenne ilyenkor, és nem hagy takarítani.
De ha nem a ketrecében van, és direkt idegesítem (pl, nem bírja a hirtelen, gyors mozgást. Ha jobbra-balra mozgatom előtte a kezem, az nagyon idegesíti), akkor is morog, és odakap. De hát nem kell idegelni szerencsétlent, és akkor ő sem lesz idegbeteg :D
Én is arra gondolok, hogy eddig se nagyon tetszett neki, hogy benyúlkáltál. Ők nem olyanok, mint a cicák, hogy követik a kezed és játszanak vele, valószínűleg épp ellenkezőleg - bosszantotta, hogy a területén vagy és most odáig jutott, hogy meg is harapott.
Vedd ki mindig, amikor takarítod a helyét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!