Hogy szoktassam a nyuszit a házába?
Mekkora a háza? Legyen kellően nagy, hogy kinyújtózva is kényelmesen elférjen. Viszont túl nagy se legyen, mert akkor télen nem tudná befűteni. Egyébként ilyenkor fölösleges a szalma, még egyáltalán nincs hideg. Alapjáraton a nyuszik többnyire nem szeretik, ha bármiféle alom van alattuk. Én csak akkor teszek be, ha már 5 fok alatt van a hőmérséklet. Egyébként a jelenlegi 10 és 20 fok közötti idő a legoptimálisabb a nyulak számára. Nálam egy 120x75 centis faház van felosztva két 60x75 centis részre. Az egyik rész tényleg mindenhonnan zárt, csak egy kis luk van, ahol bemehetnek. Itt nem szeretnek lenni, mert teljesen el vannak zárva a külvilágtól és elég sötét is. Viszont csak ezt tömöm ki szalmával. Télen, fagyban sokszor ott vannak, de a nap nagy részét kint töltik. Tavaly február óta szerintem egyáltalán nem voltak bent. A másik részen viszont van 2 kis ablakféle, amin bejön némi fény és ezért sokkal jobban szeretik. Ha esik az eső, mindig ott vannak. Gyakran akkor is, ha nem esik.
A kinti házikónál figyelj a huzat és a csapadék mellett arra is, hogy alulról ne ázzon be, sose legyen nedves az alom. Tehát semmiképp se a földön legyen, hanem betonon, fán, vagy olyan részen, ahol alulról nem annyira nedvesedik. A legjobb talán, ha lábakon áll. A szalmát is cseréld majd rendszeresen, főleg, ha belevizel, hiszen attól is nedves lesz és akkor semmit sem ér, sőt külön megbetegítheti.
Nagyon ajánlom, hogy vegyél mellé egy társat, ha egyedül van. Egyrészt azért, mert eleve társas lények. Olvasd el, amiket itt írtam:
http://www.gyakorikerdesek.hu/allatok__kisemlosok__7201019-a..
http://www.gyakorikerdesek.hu/allatok__kisemlosok__7221792-e..
Másrészt télen melegítik egymást, ez rendkívül fontos a kinti tartásban. Ezerszer többet ér bármilyen fűtési technikánál. A vadonban is így vészelik át a telet.
Rendben köszönöm a válaszokat! Akkor kiveszem a szénát amíg nincs olyan hideg. a háza pedig:
A ház jónak tűnik.
Egyébként most látom, hogy szénát raktál be neki, én automatikusan szalmának értelmeztem. Tulajdonképpen a széna sem olyan rossz alomnak, de inkább a szalmát javaslom. Az egyrészt jobban tartja a hőt, másrészt olcsóbb. Egy mezőgazdásznál egy bála szalma 200 Ft. A szénabála 400 Ft (ez a kisebb bála 25-30 kg). Kisállatkereskedésben 1-2 kg 600-1600 Ft. Tehát javaslom ne állatboltban vásárolj és a szalma legyen az alom, a széna táplálék.
Egyébként ha még egyszer sem ment be a házába, megpróbálhatod, hogy beteszel neki néhány finom falatot, hogy bemenjen és megismerje, de én nem tartom szükségesnek.
Arra nem igazán reagáltál, hogy a nyuszidnak társ kellene, pedig tényleg nagy szükség lenne rá alapból is, de legfőképp télen. Ha viszont ezt nem is teszed meg érte, legalább arra ügyelj, hogy télen is legyen nagy, száraz területe, ahol futkározhat. Figyelj, hogy sokat mozogjon, foglalkozz vele. Egy fajtárssal ezt is megtenné magától, de mivel begyedül van, többet ücsörög, fekszik, így esetleg meg is fagyhat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!