Mennyi havonta egy törpenyuszi fenntarartása? Mit kell neki venni? Hol a legolcsóbb?
Először is be kell szerezned egy ketrecet, ez lesz a legdrágább. Ezen kívül kell neki egy kis búvóhely a ketrecbe. Faforgácsot kell tenned alá alomnak, ami talán nagykereskedésekben a legolcsóbb, ahogy a széna is. Ezen kívül venned kell nyúltápot, amiből viszont nem éri meg a márkásat megvenni, az olcsóbban is ugyanaz van. Mellette mindenféle gyümölcsöt és zöldséget adhatsz.+ itatótál, ami higénikus. Nem tudnám pontosan megmondani mennyi egy hónapban, mert mindig változó. Évente oltásra kell vinni, mixomatózis ellen mindenképpen.
Hogy meddig él, az elég változó, de ha ivartalaníttatod, akkor elvileg tovább. Általánosan talán 6-8, de mindenhol mást írnak.
A Fressnapfban minden megtalálható ami az induláshoz szükséges:
hatalmas ketrec: min.100szor 50es), ne vegyél kisebbet mert úgy is kinövi.
Etető tál: (legyen nehéz kerámia mert akkor nem tudja majd dobálni)
Önitató: (csőrös ketrecre szerelhető) ez a leghigiénikusabb
Alomtálca: (Nora2) sarokra való kis helyet foglal
Szénatartó: (külső) így nem fog belemászni
Széna: (mindig jó illatú és zöld legyen)
Eleség:(Cuni Complet) jó minőségű minden pelletálva van így nem válogat, szőrcsomósodás gátlót is tartalmaz
Fapellet alomnak: (fresiből) mivel a forgácsra allergiás lehet illetve a légutaknak sem tesz jót.A fapellet jó szag és nedvességmegkötő, kevés kell belőle az alomtálcába.
Fésű: sűrűfogú kefe vedléshez
Karomvágó giotin:1-2havonta vágni kell a karmait
Játékok:(jutalomfalatos labda, fajátékok)szeretik a wcpapír gurigákat is.
Zöldség/gyümölcs:(csak keveset) salátát és kbetűs zöldségeket nem ehet.
Az alapcsomag minimum 20ezer forint.
Évente/félévente(a szúnyogszezon meghosszabbodása miatt) oltás kötelező
Ha ivartalaníttatod a nyuszid 6évnél biztosan tovább fog élni.
Szóval mindent leírtam csak a kérdésedre nem válaszoltam:
Havonta 1000ft körül (de változó ebből 500 a széna a többi a zöldség, ezt mikor hogy oldom meg.
Az előbb kimaradtak a fogkoptatók, ami lehet valamilyen faág (fűzfa), vagy édesített gipsz is (banános, almás)
Nyalósó: ezt nyula válogatja
A Fressnapf szerintem elég drága.
Én is miskolci vagyok és nekem is van törpenyulam, én sima kiskereskedésben vettem anno a terráriumát, mostanság a magvakat+nyúltápot a vasgyári piacon veszem, ezerszer olcsóbb kilóra kimérve, mint az előrecsomagolt dobozos tápok és így úgy állítom össze magamnak ( ill. a nyuszinak) a keveréket és azokból a magvakból amikből én akarom.
Forgácsot pedig ha van ismerősöd, tudsz szerezni telephelyről zsákszámra minimális összegért.
Nyáron meg ott a Bükk, irány a füves fennsík és szedheted a szárítani való füvet :)
Még annyi, hogy ha nem viszed ki oltani sem kell és ivartalanítani sem muszáj.
A fogkoptatók és egyéb "luxuscikkek" pedig teljesen felesleges kiadások.
(Ráadásul az enyém pl. rá sem néz a fogkoptatóra, hisz az nem kaja :DD )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!