Kezdőoldal » Állatok » Kisemlősök » Felnőtt degu mellé rakhatok...

Felnőtt degu mellé rakhatok picit?

Figyelt kérdés

Volt 4 testvér degum, de már elég öregecskék voltak és elpusztultak (6,7,8 évesen), egy van még, aki 8 éves. Olvastam, hogy társas lények és ha egyedül maradnak, depressziósak is lehetnek és elpusztulnak. Viszont azt is olvastam, hogy nem igen fogadják el az idegen állatokat. Kisállat kereskedésben is megkérdeztem, egy helyen azt mondták, hogy nagyon jó "pótmamák", nyugodtan tehetek az öreg mellé új picit, máshol meg azt mondták, hogy az öreg bántani fogja a picit, így várjam meg, míg ez is elpusztul és utána vegyek újakat.

Most akkor mi a helyzet velük? vennék az öreg mellé kettőt, ha nem bántja a piciket, talán még az életét is meghosszabbítanám és boldogabbá tenném, de azt nem akarom, hogy megölje őket. Vehetek újakat vagy inkább tényleg várjam meg, míg kiürül a terrárium?

2013. nov. 13. 12:22
 1/4 anonim válasza:
Ha nőstény mellé rakod, akkor nem lesz probléma. Hacsak nem egy domináns nőstényről van szó, akkor lehet bántani fogja, de még akkor sem biztos. Eddigi tapasztalataim szerint még csak egyszer fordult elő, hogy bántotta a nőstény az idegen picit. Ami a hímeket illeti, az már más, ott előfordult hogy elfogadta, de volt olyan is, hogy nekem kellett közbelépnem, mielőtt még nagyobb probléma lett volna. Remélem tudtam segíteni :)
2013. nov. 13. 20:07
 2/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen! :) Igen, sokat segítettél! :) Ha jól tudom, az enyém fiú, de ez nem biztos... Összeszoktatni esetleg nem lehet őket? Mert a terráriumba beletettem a régi ketrecét is, hogy minél több játszóhely legyen neki, ha esetleg ebbe a ketrecbe teszem be először, az sem segít, nem fogják megszokni egymást? (lehet, hogy hülyeségeket kérdezek, de eddig a 4 ami volt, ők testvérek voltak, nem merült fel ilyen probléma, csak most, hogy ez a szegény egyedül maradt...)
2013. nov. 13. 22:18
 3/4 anonim ***** válasza:

A legtöbb degut össze lehet szoktatni a társaival, és ha már egy ideje egyedül van, az is elképzelhető, hogy egyből megbarátkozik a kicsikkel (de kicsiből érdemes kettőt venni, mert ha meghal a nagy, akkor megint összeszoktatásra kerül sor, és fiatal degut egy másik fiatallal nehezebb munka összeszoktatni).

Mindenképpen ugyanolyan nemű kisdegukat hozz, mint az idős, hogy ne legyen szaporulat. Először nézesd meg valakivel a nemét, aki ért hozzá, mert ha esetleg nőstény, és jön mellé két hím, akkor ilyen idősen nagy a valószínűsége, hogy nem éli túl a szülést.

Először készítsd fel a kicsik érkezésére, pl. egy tál fürdetőhomokban fürdesd meg a kicsiket, és utána add oda a nagynak, hagy érezze a szagukat.

Utána se engedd őket össze, mert ha nem tetszik neki a fiatal degupár, akkor meg is ölheti őket. Egyébként a deguk a dominanciáért szoktak verekedni, és azért valószínű, hogy nem bántják majd egymást, mert ilyen korkülönbségnél egyértelmű a rangsor - az öregebb a domináns.

Egy fontos szabály van: csak akkor lehet őket végleg összeengedni, ha kölcsönösen csicseregnek egymásnak!

Egy olyan (semleges) terepen engedd össze őket, ahol a nagy még nem járt, nem ismeri a szagokat, stb, lehet pl. egy pokróc az ágyra terítve, vagy a fürdőkád... és el tudjanak menekülni. Legyen nálad kéznél egy rongy, ha látod, hogy verekedésre kerül sor, akkor rá tudd dobni az állatokra, mert akkor abbahagyják. Ha valamelyik degu egy helyben mocorog, és csapkodja a farkát, ha a másik közelít hozzá, az azt jelenti, hogy nincsenek valami jó indulatai a másikkal szemben, szóval ilyenkor óvatosnak kell lenni. De ha szaglásszák egymást, nem feszültek, kölcsönös a csicsergés, minden rendben van.

Ha nem csípik először egymást, akkor pedig kell egy másik ketrec, vagy a meglévőt választod ketté egy ráccsal (fél centi legyen a rácsok között, mert akkor nem tudnak átharapni, de kommunikálni tudnak). A legjobb az lenne, ha a terrárium tetejére rá tudnád szerelni a ketrecet, és alulra a piciket, felülre a nagyokat tennéd.

Nekem másfél hét volt, mire összeszoktak, de lehet, hogy beletelik 1-2 hónapba is. A lényeg, hogy ne tudják megharapni egymást, és mégis közel legyenek egymáshoz, ha ezt meg tudod oldani, akkor biztos nem kell annyira sokat várni.

Szerintem mindenképpen megéri ezt végigcsinálni, és az eredmény 3 boldog degu :)

2013. nov. 17. 14:36
 4/4 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm ezt a tartalmas választ! Remélem lesz 3 boldog degum, hamarosan kiderül! :-)
2013. nov. 30. 18:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!