Mitől vadulhat el/meg egy törpenyúl?
Üdv! Jó 2 hónapja vettem egy 1,5 éves holland törpenyuszit. anyanyúl, kétszer voltak kicsinyei (nem tudom, mikor volt az utolsó alom, de nem a közelmúltban, van szőr a hasán, stb).
Mikor elhoztam, elég érdeklődő, kíváncsi volt, ha kivettem, örömmel ugrándozott körülöttem, futkározott, gyakran visszajött hozzám, nyalogatta a kezem, ölembe tudtam venni, leülni úgy vele, simizni... Ez volt otthon, de ugye elkezdődött az iskola, így elhoztam magammal albiba. Lakótársamnak három tengerimalaca van, szemközt a nyuszival, egy másik ketrecben.
Mióta a itt vagyunk a nyuszival, teljesen kifordult magából. Ha hozzá akarok érni, húzódik be a házába, ha véletlen mégse, akkor ilyen "hagyj békén!" hangot ad, adott esetben felém is kap... Ha kiveszem, akkor pedig fut előlem. Korábban egy hetet már lakott itt, a vizsgaidőszak végén, akkor a malacok nem voltak itt még... Akkor lakótársammal is jól kijött, őt is nyalogatta, stb...
Nem tudom, mi változott? Én rontok el valamit?
120×60×60-as, nagy ketrece van, széna és víz mindig van előtte, illetve táp is, nyalósó, időnként körteág, fogkoptató, illetve rendszeresen kap valami lédúsat (zöldség/gyümölcs). Eddig semmi gond nem volt, de vasárnaptól kész... Reggel, otthon még nem volt vele gond, az út után, itt már igen. A malacokkal van a baj?
Nem hinném, hogy ivarzással kapcsolatos gond, hiszen ő nem most vált nagylánnyá...
Az "add el", "verd meg", "ivartalanítsd" válaszokkal lehetőleg kíméljetek, ezekkel nem szeretnék élni (és nem is fogok).
Nagyon köszönöm előre is, fontos lenne, mert lassan egy hete megy ez, és kezd aggódni...
Megijesztettem, és már lassan 1 hete folyamatosan fél...? :S Meg mivel, eddig teljesen megvolt az összhang, nagyjából 2-4 nap alatt az ki is alakult, miután elhoztam.
Azt se hinném, hogy mindig álmos, amikor megközelíteném. Kiengedni azért ki szoktam, bár eddig ilyenkor se húzott el a közelemből/közelünkből.
Nyilván soha nem bántottam, nem kiabálok vele, semmi ilyesmi... Azért vagyok ennyire tanácstalan, mert ő az első nyuszim, ráadásul amíg otthon voltunk, addig semmi gond nem volt (de még itt se, amíg nem voltak a malacok, igaz, az tényleg X héttel ez előtt volt), így nagyon nem tudom, mit csináljak, hogy ez a helyzet változzon.
Viszonylag sokat van kint, naponta minimum egy órát, általában többet. 120×60×60-as ketrece van.
Lolo Pet's-es széna van előtte, és Versele Laga Cuni Fit nyúltáp, illetve nyalósó, néha körteág.
Jutalomfalattal közelíts feléje. Aztán legyen egy pont, amikor neki kell jönnie. Mindig simizd meg!
Egyébként a napi egy óra nem sok, sőt! Minimálisan 4 órát kell kint lennie, de egy nyuszi igazából nem ketrecbe való! Egy nyúlnak folyamatosan mozognia kell, amikor akar. Illetve minden érdekességnél ott kell lennie, különben depresszióssá válik. Szóval nevelj belőle szobanyulat, és meg fogja hálálni a dolgot!
Nyilván amikor itthon vagyok, tőlem lehetne kint nyugodtan, de a szobatisztasággal például még hadilábon áll (a ketrecében minden rendben, kint meg ahova épp sikerül...). Igen, azért írtam, az 1 óra a minimum (lovagolok, plusz suli, tehát néha tényleg az én hibám, hogy agyhalott zombiként elhúzok idejekorán aludni inkább).
Szobanyuszi... Pontosan hogy álljak neki? :) A jutalomfalattal már próbálkoztam, az pozitív, hogy nem lőttem mellé :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!