El kell pusztítani a szúnyogcsípte beteg nyulat?
A szúnyogcsípés által terjesztett betegség a mixomatózis, nagy százalékban elhullást okoz, az esetleges túlélők a betegséget tovább terjeszthetik, ami nektek sem jó a jövőt illetőleg és a környező nyúltartóknak is potenciális veszélyforrás... Nyúlról nyúlra közvetlenül nem terjed, de csípéssel annál inkább.
A beteg állatokat már nem menthetitek meg (esetleg átvészelik, ám az kockázatokat rejt - lsd. fenn)
A még egészséges egyedeket egy viszonylag olcsó vakcinálással megvédhetitek (mixovac), ez, úgy tudom, fél évre nyújt védettséget. Ha esetleg húsnyulak tenyésztéséről van szó akkor a hízó nyulak oltásától el lehet tekinteni, ha tenyészállomány mentes. Megfelelő takarmányozás esetén a vágósúlyt elérik mielőtt fertőződhetnének...
Bármilyen cselekvés előtt okvetlenül meg kellene győződni arról valóban a "szúnyogcsípéses betegségről", a mixomatózisról van-e szó!!!
Talán írd le a tüneteket, de méginkább forduljatok állatorvoshoz. A vakcinálást én magam végzem a nyulaimnál de újabban -úgy tudom- nemigen adnak el oltóanyagot 'laikusnak'.
A fülkagyló varasodása egészen másik betegség, egy élősködő, a rühatka okozza, csak szélsőségesen erős fertőződés esetén okoz elhullást (akkor is szövődményeken keresztül), az ellen is lehetséges és könnyű a védekezés.
Az utólag írt tünetek alapján én valószínűnek tartom a mixomatózist. Sajnos:(
Valójában előre be kell oltatni őket, nem utólag megölni. Idén járvány van, úgyhogy aki nem oltat, azzal ez történik.
Hogy lehet ilyen analfabétán nyulat tenyészteni, istenem...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!