Kezdőoldal » Állatok » Kisemlősök » Mennyire szívósak a törpenyuszik?

Mennyire szívósak a törpenyuszik?

Figyelt kérdés
Fontolóra vettem egy törpe nyuszi tartását. Mivek panelba lakok nem igazán adatik meg a lehetőség arra, hogy kertben szaladgáljon, de megteszem ami tőlem tellik. Úgy gondoltam hogy 1-2 órára veszem ki, de mivel első nyuszi lenne, nem igazán tudok még mindent a tartásáról. A google-ben olvastam nyuszis oldalakat de az igazat megvallva nem bízok a netben mert mindegyik oldsl mást ír. Azt tudom hogy nem kevés betegség fordul elő nálluk ezért lennék kiváncsi tapasztal gazdik tanácsára! A válaszokat előre is köszönöm!

2012. szept. 17. 21:27
 1/9 anonim ***** válasza:
Hát, ismerősöméknek megbolondult az állandó ketrectől, meg hogy nem nagyon látott természetet. :S
2012. szept. 17. 22:32
 2/9 anonim ***** válasza:
A legfontosabb, hogy egy jó tenyészetből hozz el nyuszit. Amikor hozzám került a nyulam, eleinte csak akkor engedtem ki, amikor itthon voltam. Aztán már csak akkor zártam be, ha elmentem aludni. Most már egész nap kint van. Nyúlbiztossá van téve a szoba, szóval kábeleket már nem tud rágni. A dolgát alomtálcába végzi, igaz néha 1-2 bogyó a talpára ragad és ugás közbe kihozza őket, de azt könnyű koordinálni. Amíg otthon vagy, addig engedd ki mindenféleképpen a nyulat, de a tapasztalataim szerint a nyúl tulajdonosok többsége szinte egész nap szabadon tartja a nyuszit, mert kiharcolják. :)Az én szobám kb 14 m2, de néha azért átszökik a nappaliba. Szerintem minden nyúl függő, mindegyiknek más a természete és a mozgás igénye. De ajánlom a törpenyul.hu oldalt, ott sok hasznos infó van.
2012. szept. 17. 23:53
 3/9 anonim ***** válasza:
A napi egy-két óra rohangálás jó. Ahhoz képes hogy a net mennyi veszélyt ír, elég szívósak, olyan könnyen nem lesznek betegek, mondjuk azért ha te beteg vagy, ne puszilgasd, ne köhögj rá, mint ahogy olyankor emberekre se. Egy lakásban tartott nyuszinál nincs olyan sok betegség. Amire figyelj hogy olyan helyről hozd el, ahonnan nem hozhat magával betegséget, tehát ne kisállat kereskedésből, inkább vagy magánembertől, vagy méginkább tenyésztőtől, és ne tedd huzatba. az egyik nyuszim úgy fázott meg, hogy felfűtöttem a szobát kb 30 fokosra, (ne kérdezd miért, gondoltam akkor biztos nem fázik meg:D ) És ugye melege volt szegénynek, ezért mindig az ajtó mellé feküdt, meg az ablak párkányba, ahol jött rá a huzat. Persze vigyázni kell rá, de azért nem kell túlaggódni, személyes tapasztalatom szerint, ha biztonságos a szoba, és nem tud veszélyes dolgokat megrágni, nem eshet baja, nem eszik meg a mérgező növényeket vagy ilyesmi, persze azért jobb eltenni előle, de én pl. kiengedem őket az udvarra, ahol mindenféle gaz van, és nem eszik meg ami nem jó nekik. Túl magas helyekről se ugranak le, félnek, óvatosan másznak, szóval baleset sem éri őket olyan könnyen. Ha jó helyről hozod el, be oltatod, és biztonságos helye van, nem lesz beteg. És a kezelés mikor az enyém megfázott nem is került annyira sokba, kapott egy szurit 2000 Ft- ért és kész, tehát nem olyan drága hogy ne lehessen kezelni ha már beteg.
2012. szept. 18. 07:57
 4/9 anonim ***** válasza:

A nyuszik között a törpék a legérzékenyebbek, de nem a lakótelepre, hanem az emberi hülyeségre.

Származási lapos, egészséges nyuszit vegyél, valmeylik profitól, akkor nem lesz se beltenyésztett, se hibás fogállású.

Ha felkészülsz a nyuszira, oltatod, fűvel, szénával, és neki való kajákkal eteted, (ezt a tenyésztő elmondja) a szobádat nyúlbiztossá teszed, a WC-jét kitakarítod, megszerzed a főnyúl pozíciót, akkor nagyon okos, rendes, kedves szobatársad lesz.

De unatkozni nem fogsz, és nem plüss állat, bármi is a látszat. Elhanyagolni nem jó ötlet.

2012. szept. 18. 10:18
 5/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a segítséget minden válaszolónak! Mindent megteszek a nyuszi egészségért! Mostmár minden azon múlik hogy találjak egy megbízható tenyésztőt debrecenbe! :)
2012. szept. 18. 13:23
 6/9 anonim ***** válasza:

Horváth Anikó nyulait ajánlani tudom, Vadkörte utca 17.

[link]

2012. szept. 18. 16:43
 7/9 anonim ***** válasza:

1-2 óra édeskevés! A mienk szobanyúl, de így sem mozog eleget. Ketrecben tartani kínzás.

Az orvosi kezelésről meg annyit, hogy a miénknek is volt, és kb havi 10-es elment az injekciókra, mert nála nagyon masszívan tartotta magát a dolog.

2012. szept. 18. 22:37
 8/9 A kérdező kommentje:
Kezdetben 1-2 órára gondoltam mert mikor megérkezik a nyuszi szerintem először egy kicsit visszafogotabb lesz nem? Úgy értem hogy szerintem egy kicsit szokatlan lesz neki az új hely meg még nem ismer itt senkit és lehet hogy félne egy kicsit. Nem hiszem hogy örülne neki ha egész nap rohannék utána. Még nem tettük nyúl biztossá a szobámad de vannak olyan helyek ahol a kábeleket nem lehet biztonságossá tenni a kábelt.pl. állólámpa, tv stb. Magamat sem úgy ismerem h van egy csomó szabad időm és mégsem foglalkozok a nyuszival :)
2012. szept. 19. 12:51
 9/9 anonim ***** válasza:
Kezdetben, az első pár napban nem kell kivenni, a második naptól kinyitod a ketrecét, figyeled, kijön magától, elvileg fontos hogy magától jöjjön ki először. Egyébként ha kiengeded, akár öt órára is, akkor is bolond lesz a ketrecben, mert tudja hogy kint jobb, az enyémek rázták a rácsot állandóan, de megoldottam:D Azt csinálják hogy maguktól bemennek, de ha látják hogy be akarom csukni az ajtót egyből ki akarnak jönni, én megértem őket, végülis én is szeretek a szobámban lenni, de ha valaki be akarna zárni oda, egyből ki akarnék jönni:D Az egy két óra szaladgálás elég nekik, mondjuk persze boldogabbak ha többet vannak kint, én meg nem bírok ellenállni a gombszemeknek, úgyhogy muszáj kiengednem őket mikor itthon vagyok:)
2012. szept. 19. 13:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!