Kezdőoldal » Állatok » Kisemlősök » Hogy tudnánk leszoktatni a...

Hogy tudnánk leszoktatni a törpenyuszinkat a reggeli kaparásról?

Figyelt kérdés

A barátnőmnek és nekem van egy közös törpenyuszink, aki már 1 éves, és júniusban lesz 1 éve, hogy a velünk van. Imádjuk, szeretjük őt, gondozzuk, foglalkozunk vele, etetjük /táppal és répával, nagy ritkán szénával/ és itatjuk vízzel.

Nagyon eleven, érdeklődik a külvilág iránt, bújik hozzánk, nyalogat minket.

DE!!!

Már pár hónapja tart nála az, hogy néha rájön egy őrült kaparási roham. Előtte semmi. Ez a roham mindig reggel jön, körülbelül 5-6 óra között. De menetrendszerűen, mintha be lenne programozva, hogy ebben az időpontban neki mindenképp kaparnia kell. Bemegy a ketrecében lévő kis házába, és mint az állat, úgy ás... illetve ásna, mert már nincs a házban semmi alom, csak a puszta műanyag és azt marja. :SSS

Gondoltunk rá, hogy esetleg az ösztön dolgozik benne és gödröt akar ásni. Aztán elvetettük ezt, és arra tippeltünk, a körmét akarja koptatni. Ugyanis az elég hosszú neki...

Bár azt nem értem, mindez miért mindig reggel jön rá??? Napközben szinte semmi, de reggel 5-6 között jön mindig a kaparás. Mintha akkor jutna hirtelen eszébe, hogy "na nekem most ásnom/körmöt koptatnom kell".

Mit tudnánk ezzel tenni? Egy körömvágás segítene vajon? Csak mert kiba$zott idegesítő, ahogy kapar, a párom szinte mindig felébred rá.

2012. máj. 26. 05:28
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:

7. válaszoló vagyok

Igen azt én is elfelejtettem írni, hogy az is lehet a gond, hogy ivarzik, ilyenkor sűrűbben rájuk jön a kaparás. Ivartalanítva van? Mert ha nem, akkor az is egy megoldás lehet. Már elmúlt 1 éves, így tudjátok ivartalanítani ( 8 hónapos kortól ajánlott)

A széna tényleg nagyon fontos. Megrövidítitek az élettartamát, bármikor lehet bélleállása. A répa meg nagyon hizlaló, azt csak ritkán szabad neki adni a magas cukortartalma miatt (igen tudom.. a mesékben is a nyulak salátát meg répát esznek.. de az mese..). Ajánlom figyelmetekbe ezt az oldalt, olvassátok el: [link]

"[..]Étrendjének tehát ez a legfontosabb része (a táplálék 70%-át ez tegye ki), ezért széna egész nap, korlátlan mennyiségben legyen előtte."

Amúgy bármilyen nyulas oldalra felmentek láthatjátok, hogy mindenhol írják, hogy a széna a legfontosabb. Egy csak szénán tartott nyúl is egészségesebb, mint a különböző zöldséggel meg táppal tömött nyúl, aki nem kap szénát.

2012. máj. 27. 14:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!