Kezdőoldal » Állatok » Kisemlősök » Harap a patkányom, én meg...

Harap a patkányom, én meg tartok tőle. Mit tegyek?

Figyelt kérdés
Úgy két-három hónapja vettem meg első patkányomat, Mandarint testvérével együtt. Mindketten lányok, egymással tök jól elvannak. Mindenhol azt olvasom, hogy a patkányok nagyon aranyos, jól szocializálható állatok, bár mindegyik más és más egyéniség. Az én Mandarinom ezek szerint agresszív egyéniség? A gond ott kezdődött, hogy szépen elkezdtem kézhez szoktatni, ám egyik alkalommal minden ok nélkül megharapott. Azóta eléggé tartok tőle, és, mivel ezt ő érzékeli, Mandarin is bizalmatlan velem szemben. Ha elé tartom a kezemet, megharap; ez normális egy patkánynál? Mit tegyek?

2012. márc. 17. 10:22
 1/10 Platypus ***** válasza:

Mit jelent a harapás? Fáj, vagy csak kellemetlen, esetleg még vérzik is? Agresszívan viselkedik, felfújja a szőrét, csattogtatja a fogát? Vagy csak simán nyugodtnak látszik, és ráfog a kezedre?

A dolog mögött egyáltalán nem biztos, hogy agresszió van. A patkányok a fogaikat használják a kezük helyett. A jól szocializált patkány szépen kiveszi a kezedből a kaját, de egy tapasztalatlan gyakran az ember ujjára fog rá. Ez nem fáj, de lehet félelmetes ha nem ismered a patkányokat. Ezzel tök egyszerűen nem kell foglalkozni, ha sokat van a kezedben a patkány, idővel megtanulja magától hogy a kezed nem ehető.

2012. márc. 17. 16:02
 2/10 A kérdező kommentje:

Volt már olyan, hogy tévedésből harapott meg, amikor kaját adtam neki, az tényleg nem fáj. Ezek szerint valószínűleg nem agresszív, mert (hála az égnek :) ) az általad leírt egyik viselkedést sem mutatja. Amikor viszont egyszer (vagy kétszer?) erősebben megharapott az tudott ám fájni rendesen! Igazából nekem csak az a bajom, hogy nem tudom úgy odanyújtani elé a kezemet, hogy ne tartanék tőle. Egyszerűen nem tudok felé nyúlni. Mint már említettem, ha a fejéhez rakom a kezem, spontán beleharap. Gondolom, akkor nem agresszivitásból, hanem azt hiheti, hogy kaja. Ezért ment el az önbizalmam, és ezért nem merek már nagyon "nyúlkálni" felé.

Amúgy kösz a választ és bocs a hosszú "regényért"! :)

2012. márc. 17. 19:09
 3/10 Platypus ***** válasza:
Ha nem agresszióból harap, az a sokkal könnyebbik eset. Meg kell tanulnod a mozdulatokat, amiktől nem tud megharapni, de nem is kellemetlenek neki. Nekem volt konkrétan agresszív patkányom, felnőtten és vemhesen került hozzám, és ha volt mit, akkor harapott. De amúgy elmászkált rajtam, ült a vállamon, és ha nyugodtan, határozottan felemeltem a hóna alatt megmarkolva, akkor nem is próbálkozott. Ha megtanulod, hogy sose nyújtsd az ujjaidat felé, akkor meg tudod fogni gond nélkül, és így hozzá tud szokni az érintésedhez. Ha nincs komolyabb baja az emberekkel, akkor ez már magában elég, hogy leszokjon a harapdálásról.
2012. márc. 17. 19:34
 4/10 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm a tippet!

Próbálkoztam már kertészkesztyűvel, de azt hiszem, nem a legjobb megoldás; max a kesztyűt utálja meg... Hát, akkor majd önbizalmat gyűjtök és próbálkozok. Mandarin amúgy nagyon kíváncsi természet, hallgat a nevére és ha odamegyek a ketrechez, ő is elő szokott jönni, szaglászik (szerintem nem lát valami jól, inkább az orrával tájékozódik). Addig már eljutottunk, hogy kimászik az alkaromig, de ennyi. Ha trükkel kiveszem (bemászik egy csőbe és azt veszem ki) fölmászik a vállamra és "elvan", de sajnos magától még nem jön. De majd fog! :)

2012. márc. 17. 21:47
 5/10 anonim ***** válasza:
Ezt a problémát könnyen meg lehet oldani. Nekem már 6 patkányom volt. Amikor be akarsz nyúlni, előtte mindig moss alaposan szappannal kezet.(mindig ugyanolyan tipúsúval, hogy megszokja azt az illatot)Meg fogja szokni ezt az illatot, és ha azt akarod, hogy jó "benyomása" legyen ennek a szagnak , akkor rakj be jutalomfalatokat hozzá. SOHA ne rakj be, csak ha érzi a szappanos illatot. Így tudni fogja, hogy jó dolog ha érzi a szappant.Néhány nap múlva a kezeden rakj be finom falatokat, és meglátod el fogja venni. Fokozatosan házzá fog szokni a kezedhez és a barátod lesz. :)(nem fogja a kezedre hinni, hogy kaja, mert a kaja és a szappan illata nem hasonlít)
2012. márc. 18. 08:47
 6/10 A kérdező kommentje:
Rendben, megfogadom a tanácsod és tényleg nagyon köszönöm! Tudom, hogy a sajtért rajong ;)
2012. márc. 18. 18:54
 7/10 A kérdező kommentje:
Egy kérdés még; attól félek, hogy ha berakom a kezem a ketrecbe, kíváncsiságból beleharapnak. Ilyenkor mit érdemes tenni? (Bocs a rengeteg kérdésért. Kicsit túlreagálom a dolgot.)
2012. márc. 19. 18:45
 8/10 anonim ***** válasza:
39%
Javaslok egy alapos kézmosást. A patkányok undorító, betegséghordozó dögök. Bár ez csak személyes vélemény.
2012. okt. 16. 14:20
 9/10 anonim ***** válasza:

Nekem is volt harapós patkányom, de általában csak az ujjamba harapott, tehát ha a tenyerem oldalával vagy ökölbe szorított kézzel közelítettem akkor nem. Volt egy bő pulcsim aminek mindig bemászott az ujján ha benyúltam. Valahogy így egy pulcsiba bújva barátkoztunk össze.:D

Nem hiszem hogy agresszív a patkányod, csak még nem szoktatok össze eléggé. Hordozd magaddal többször. Pulcsiban, az alatt, vállon, zsebben, ahol akarja.

2012. okt. 16. 15:32
 10/10 A kérdező kommentje:
Sajnos erre nincs lehetőségem, mert ha ki akarom venni, ugrik a kezemre és a fogával beleakaszkodik :/ De azért köszi a választ!
2012. okt. 16. 18:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!