Harap a patkányom, én meg tartok tőle. Mit tegyek?
Mit jelent a harapás? Fáj, vagy csak kellemetlen, esetleg még vérzik is? Agresszívan viselkedik, felfújja a szőrét, csattogtatja a fogát? Vagy csak simán nyugodtnak látszik, és ráfog a kezedre?
A dolog mögött egyáltalán nem biztos, hogy agresszió van. A patkányok a fogaikat használják a kezük helyett. A jól szocializált patkány szépen kiveszi a kezedből a kaját, de egy tapasztalatlan gyakran az ember ujjára fog rá. Ez nem fáj, de lehet félelmetes ha nem ismered a patkányokat. Ezzel tök egyszerűen nem kell foglalkozni, ha sokat van a kezedben a patkány, idővel megtanulja magától hogy a kezed nem ehető.
Volt már olyan, hogy tévedésből harapott meg, amikor kaját adtam neki, az tényleg nem fáj. Ezek szerint valószínűleg nem agresszív, mert (hála az égnek :) ) az általad leírt egyik viselkedést sem mutatja. Amikor viszont egyszer (vagy kétszer?) erősebben megharapott az tudott ám fájni rendesen! Igazából nekem csak az a bajom, hogy nem tudom úgy odanyújtani elé a kezemet, hogy ne tartanék tőle. Egyszerűen nem tudok felé nyúlni. Mint már említettem, ha a fejéhez rakom a kezem, spontán beleharap. Gondolom, akkor nem agresszivitásból, hanem azt hiheti, hogy kaja. Ezért ment el az önbizalmam, és ezért nem merek már nagyon "nyúlkálni" felé.
Amúgy kösz a választ és bocs a hosszú "regényért"! :)
Nagyon szépen köszönöm a tippet!
Próbálkoztam már kertészkesztyűvel, de azt hiszem, nem a legjobb megoldás; max a kesztyűt utálja meg... Hát, akkor majd önbizalmat gyűjtök és próbálkozok. Mandarin amúgy nagyon kíváncsi természet, hallgat a nevére és ha odamegyek a ketrechez, ő is elő szokott jönni, szaglászik (szerintem nem lát valami jól, inkább az orrával tájékozódik). Addig már eljutottunk, hogy kimászik az alkaromig, de ennyi. Ha trükkel kiveszem (bemászik egy csőbe és azt veszem ki) fölmászik a vállamra és "elvan", de sajnos magától még nem jön. De majd fog! :)
Nekem is volt harapós patkányom, de általában csak az ujjamba harapott, tehát ha a tenyerem oldalával vagy ökölbe szorított kézzel közelítettem akkor nem. Volt egy bő pulcsim aminek mindig bemászott az ujján ha benyúltam. Valahogy így egy pulcsiba bújva barátkoztunk össze.:D
Nem hiszem hogy agresszív a patkányod, csak még nem szoktatok össze eléggé. Hordozd magaddal többször. Pulcsiban, az alatt, vállon, zsebben, ahol akarja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!