Holland törpenyúl vagy MINI kosorrú?
Szia! Nekem holland törpenyuszim van, és nagyon imádom! Bújós, aranyos, rosszaság! :D A kosorrú is nagyon édes, szóval amelyik jobban tetszik azt vedd meg. Nem a fajtától függ igazán a személyisége. A hollandot az én tapasztalataim alapján csak ajánlani tudom :) Nyugodtan otthon hagyhatod őket napközben, mert ők akkor alszanak, reggel meg estefelé pedig aktívkodnak. Viszont naponta 3-4 órára ki kell engedned őket, de az sem baj ha többre. :) Az enyém pl. éjjel-nappal szabadon van. Tartásukkal kapcs. mindent megtalálsz itt: www.torpenyul.hu
Nekem sem lehetett amúgy nyuszim, de ezt is, ahogy minden mást is, amit nem engedtek, úgy oldottam meg, hogy megvettem és hazavittem :) Kitenni nem fogják, szóval nem tudnak mit csinálni, sőt az én nyuszimat nagyon megszerették, és már családtag :) Persze ez legyen az utolsó lehetőség :D
Szia!
Gyakorlatilag a nyusziknál nincs olyan különbség, mint pl. a kutyáknál fajtánként. Ugyanaz jellemző alapjába véve mindegyikre, egyéniségükben különböznek, de ez ugye nem függ a fajtától. Előttem már leírtak mindent.
Szóval, ha sikerül meggyőznöd a szüleidet, onnantól már csak azon múlik, melyik tetszik küllemre jobban :)
Nekem törpe kosorrúm van, de minden évben 2x vigyázok 2 holland törpére is. Egy a lényeg, hogy tényleg tenyésztőtől válassz nyuszit és akkor egy kézhez szokott, egészséges nyuszit kapsz :)
Nekem mini kosorrúm van.:) Mindkét fajta nagyon aranyos.
Minden leírtak már,úgyhogy én azt mondom el,hogyan vettem rá anyumat.Régi vágy volt egy kisállat,elkezdtem nézelődni neten,hogy melyik az ami nekem is jó,rátaláltam a nyuszira.Na innentől egy csomót kezdtem róluk mesélni anyumnak,mindent a tartásról,amit csak találtam.Meg képeket mutogattam.:D Aztán egy idő után annyit mondott,hogy akkor keressek egy jó tenyésztőt,ami nincs olyan messze,ha ott vannak kicsik majd visszatérünk rá.Találtam,belement.:D Ha csak úgy hazaállítottam volna egyel,repültünk volna mindketten.
Ők a legjobb a választás, egyre megy, mind a kettő. Talán a holland valamivel cukibb, gömbölyűbb, dédelgethetőbb. A tartásra mindegyik egyforma, szóval, ha majd veszel, abban akkor segítek. Egy tanácsot mindenképpen adok. Egyértelmű, hogy tenyésztőtől kell venni, ők garancia arra nézve, hogy nem kevert típust veszel. Jóllehet a bolti nyuszkók rettenetesen cukik tudnak lenni, sajnos ők a legtöbb esetben nem tenyésztőtől, hanem sima szaporítóktól vannak, azaz olyan fajtákat engednek össze, amiket lehet, hogy nem kéne. Ilyen például, ha Mini Kosorrút pároztatnak Oroszlenfejű törpenyúllal. Ennek eredménye - igaz - külsőre egy nagyon jópofa, leírhatatlanul cuki és imádnivaló kis szörnyeteg lehet, viszont ferde, rossz növésű metszőfogakat eredményezhet, sőt, az esetek túlnyomó többségében, eredményez is sajnos. Ennek oka, hogy a két típus szájberendezése méretben teljesen eltér egymástól, aminek az lesz az okozata, hogy nem úgy záródik az álkapocs, hogy az első és a felső metszőfogak pont egy helyen érjenek egymáshoz. Ennek következtében, tehát, hogy az alső és a felső metszőfogak nem érintkeznek, a metszőfogak nem kopnak! Ez mind oda vezet, hogy azok a fogak szabadon nőnek: az alső metszőfogak kifelé, a felső metszőfogak pedig lefelé, a nyelv irányába. Mondanom sem kell, hogy ez milyen következményekhez vezethet. Mindez azért van, mert a nyulak fogai nyíilt gyökerűek, tehát mindig nőnek, ezért kell kopniuk. A kopást legjobban a széna okozza, keménysége és a celluló tartalma miatt.
Na szóval, ha veszel nyuszit, kérdd a tenyésztőt, hogy mutassa meg neked a nyúl fogait. Tehát a felső és az alsó metszőfogaknak érintkezniük kell! Abban a korban, tehát kb 5-6 hetes korukban, mikor már elvihetők, ezek már láthatók.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!