Kezdőoldal » Állatok » Kisemlősök » Eleinte mennyi költséggel jár...

Eleinte mennyi költséggel jár egy nyuszi tartása?

Figyelt kérdés

14 éves vagyok és van egy kutyusom. Későn érek haza és sokat tanulok, keveset vagyok otthon. Az első kérdésem, hogy napi szinten mennyit kell foglalkozni egy nyuszival, illetve, hogy ez alapján bevállaljam-e? Akik tartanak nyuszit, milyen pozitívumok és negatívumok vannak? "Érdemes"-e venni? A másik kérdésem, az, az hogy körülbelül, mik kellenek a nyuszinak és azok körülbelül mennyibe kerülnek? És az oltásokról mit kell tudni? Köszönöm a választ! Én konkrétan tapasztalt nyuszitartók véleményére vagyok kíváncsi, nem szakirományokra! :) Köszönöm! Ja és az érdemest nem kell félreérteni, úgy értem mennyire szeretet adó kisállat vagy nem is tudom hogyan fogalmazzak!

Mégegyszer köszönöm!

2011. dec. 26. 21:43
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
attól függ, hogy hányat akarsz meg mire. Egy nyúl és kedvencnek? Szaporítani és vágásra? Am ketrec kaja az nem vészes.
2011. dec. 26. 21:53
 2/14 A kérdező kommentje:
1 nyuszit szeretnék, házikedvencnek, hobbitartásra :) A nyuszi ingyen lenne.
2011. dec. 26. 22:05
 3/14 anonim ***** válasza:

Napi minimum 2-3órára ki kell engedni.

(Bár szerintem ez nagyon kevés.Nálam ha itthon vagyok egész nap kint van,de ha suliba vagyok akkor is kint van 5-6órát.)

Pozitívum:nagyon aranyos,az enyém szereti ha simizem és lefekszem mellé,ilyenkor hozzám szokott bújni és nyalogatja a kezem.Erről sokat lehetne írni.

Negatív:sokat kell takarítani,főleg ha nehezebben lesz szobatiszta.Megrágcsálhatja a dolgaidat.Valamint olvastam,hogy sok nyuszi nem igazán barátkozott az új gazdival,sok időbe telt még megszokta őt és nem futott el.Ehhez türelem kell.

Szügsége van: ketrecre,minimum 100*50-es legyen.Ahol én vettem ott 12ezer volt,de új volt és volt hozzá kisház,szénatartó,itató.Ketrecbe kell még "wc",ebbe pedig alomnak jó a fapellet.(kb 800ft,ott ahol én veszem.:))

Oltás: 6 hetes kortól lehet oltatni és utána 4héttel később kell,hogy kapjon egy ismétlő oltást.Szerintem legjobb ha kombináltat kap,ez RHD ellen egy évig véd, Myxomatosis ellen hat hónapig.Utána minden évben kell oltani.Ez nálunk 2000körül volt.Valamint féreghajtózni is kell.

"Érdemes"-e venni?:Igen,de nem biztos,hogy egy "ölbenyuszit"fogsz ki.Az enyém sem az.Szereti a simit,de jól elvan,ha csak kiengedem és elszaladgál és csak néha jön oda.

A kezdő felszerelés sokba van.Utána már nem vészes.

2011. dec. 26. 22:07
 4/14 anonim ***** válasza:
Nekem összeszámolva 22ezer körüli volt a felszerelés.De mint utóbb kiderült,sok dolgot vettem meg feleslegesen.pl kaját,(tenyészőtől vettem kaptunk a nyuszi mellé egy kis kezdő csomagot és utána már csak olyan fajtát adtam neki)vagy pl faforgács.(ez sem kell alá.)
2011. dec. 26. 22:16
 5/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ, még nagyon várom a további válaszokat!
2011. dec. 26. 22:33
 6/14 anonim ***** válasza:
Amikor megvettem a nyuszim összesen(nyuszi nélkül) 33ezret költöttem minden felszerelésére, azzal együtt a kajára. A két oltása 3-3, azaz összes 6ezer Ft volt, de ez orvosonként változó. Kétszer kell beoltatni tavasszal Mixomatózis(szúnyog terjeszti) és RHD(vérzéses betegség) ellen, de az se árt, ha tavasszal és ősszel is oltatod, mivel az RHD-t télen is elkaphatja, akár ha belépsz otthonra a koszos cipővel. De állatorvos szerint egy évben elég a tavaszi oltás, de mindenki eldönti...Nálam egész nap szabadon van, de ha ketrecben tartod napi minimum 2-3-4 órát engedd ki, hiszen lételemük a mozgás, és sok mozgással egészségesebbek :) Nálunk fal széle, tapéta, parkettaszegély és mindenféle sulis könyvem, amit sunyiban elért megrágott :)Vezetékek, kábelek ne legyenek elérhető helyen, és a könyveidre is vigyázz :D Hogy ezeket ne rágja különböző játékokat adhatsz neki (doboz, faág, stb.). Én is suli mellett tartom a nyuszim, elvannak ők egyedül is, de azért igénylik az 1-2 óra foglalkozást is. A kezdetek után havonta 3-4 ezret költök a nyuszira, de ennél sokkal kevesebbel is meg lehet úszni, ha nem áruházban veszed a dolgokat (mint pl. Fressnapf), mert ott egy 2 kg-s széna 1500 kb., de tudsz szerezni akár faluról is egy bálát annyiért. Ez változó. Viszont annak ellenére, hogy mennyi gonddal jár, sokkal több örömet okoz, és imádom :) 8 hónapos koruk után "érdemes" őket ivartalaníttatni, ha bak, ha nőstény. Persze az se baj ha nem, de nyugodtabbak lesznek, és a nemi szervek betegségei is elkerülhetők.Szóval én úgy gondolom megéri, mert nagyon édes, okos kis állatok. Nekem az egy gond ami necces nálad a kutyusod, mert mondjuk nem írtad, hogy szobakutyus-e, de veszélyes lehet a nyuszira, mivel húsevő, és nem tudhatod mikor jönnek elő az ösztönei. Persze a kivétel erősíti a szabályt, vannak nyuszik és más állatok, akik a legnagyobb barátságban élnek. :) Kicsit hosszúra sikerült, de remélem tudtam segíteni...:) Ha úgy döntesz, akkor jó nyuszizást! :) (Ja és ha még egy jó tanácsot elfogadsz, ne állatkereskedésből, hanem tenyészetből vedd a nyuszid!)
2011. dec. 26. 23:05
 7/14 anonim ***** válasza:

Szia! Kinti vagy benti nyuszi lenne? Ha tényleg keveset vagy otthon, nem biztos, h. jó választás egy nyuszi, mert szabadon nem hagyhatod a lakásban, bezárva egy ketrecbe sokáig meg nem túl jó neki. Ha jó nagy teret tudsz neki biztosítani, akkor oké. Negatívum (saját tapasztalat): Mindent megrágcsikál, ajtó félfa, parketta szegő, szőnyeg (az amúgy veszélyes is lehet ránézve), virágkaspó, vezetékek (azokat egyenesen imádja), könyvek, stb. Ezen kívül, ha ivarérett lesz szeret jelölgetni. Ezt nálunk "csak" a fotelokon gyakorolja, erről állítólag ivartalanítás után leszokik, remélem, mi még előtte állunk. :) Nem szeret ölben lenni. Nem lehet úgy babusgatni, mint pl. egy cicát. Ez persze nyuszifüggő, de ált.ban ilyenek. Elég macerás a takarítása, reggel, este etetés, itatás, a zöldséget mindig megmosva, de utána szárítva odaadni. Ez nálam reggelente kb fél óra.

Pozitívumok: Nagyon hamar szobatisztává válik, nagyon aranyos, mikor eszementen szaladgál, játszik, szereti ha simizik, van mikor követeli, h. foglalkozzanak vele, ilyenkor szinte rángatja a nadrág szárat, bökdös az orrával. Ilyenkor muszáj simizni, játszani vele. :) Csendes, és azért pár órát elvan ő a ketrecében is, a nap jó részét, úgyis átpihengeti, alszik. Bocsi a sok negatívumért, de azért jó, ha tisztában vagy azokkal is. A felszerelést, oltásokat leírták már előttem. Azt írod, h. nem akarsz szakirodalmat olvasni, de hidd el jó, ha utána nézel, milyen ételeket lehet adni neki, mert elég kis kényes az ő "gyomorberendezése", és a neten nagyon sok jó oldal van, amit érdemes átolvasni, mielőtt belevágsz! Tényleg nézz utána, sok érdekességet tudsz olvasni a nyuszitartásról.

2011. dec. 27. 03:00
 8/14 anonim ***** válasza:

Szia!

Nem olvastam el a válaszokat, így biztos lesz olyan, amit előttem írtak már.

Összességében az első fél évben olyan 50.000Ft-omban volt a nyuszi.

Én a nyuszit 5eFt-ért vettem, ketrec 10eFt (min.100x50cm-es kell neki), oltások 6 és 10 hetes korában kell (kombi), majd ezt követően fél évente, én találtam egy dokit, ahol 2700Ft-ért adják be, de a felső határ olyan 8eFt is lehet/oltás.

Tápból a Versele Laga Cuni Complete és Halywood tápokat kapja keverve, ezek nagyon jó minőségűek és nem drágák.

Fél éves korában ivartalaníttattam, ez 14eFt volt.

Ezen kívül szállító doboz, furminátor és ehhez hasonló felszereléseket vettem, így állt össze nagyjából fél év alatt az 50eFt.

Nem beteges a nyuszim, csak az oltások alkalmával lát minket orvos :) Innentől már minimális összegbe van a tartása. Ismerősöm szerzett rendes, magyar szénát, 5 kg-os 2500Ft-ért vettem, imádja a nyuszim, már kb. 3,5 hónapja fogyasztja, a tápokat, amiket írtam, keverve adom neki, így 1-1 zacsi elég neki egy hónapig, ez olyan 1400Ft körül van összesen. Ezen kívül szokott kapni gyümölcsöket, zöldségeket, meg nasinak egy kis mazsolát :)

Én igazából soha nem foglalkoztam olyan szinten a nyuszimmal, mint a kutyával. Egy kutyával ugye minőségileg kell foglalkozni, míg egy nyuszi, ha kiengeded, elugrál, elheverészik, leülsz hozzá, megsimogatod, vagy ha tv-zel, feugrik hozzád és ott van veled stb. Bújik, jön utánam, stb., de akkor is más :) Én azt mondom, ha tudod neki biztosítani, hogy legalább napi 2-3 órát szabadon legyen a lakásban és ezidőben tudsz vele valamennyit foglalkozni, simogatni stb., akkor nyugodtan vállald be.

Mindenképpen nyúlbiztosnak kell lennie a helynek, ahova kiengeded, vezetékeket el kell dugni stb.

A maga módján tud szeretetet adni, egy tünemény, imádom :)

Én inkább megfordítanám a kérdést, hogy mire vágysz? Mit vársz egy nyuszitól?

Az enyém egyébként egész nap szabadon van, miután ugye szobatiszta lett :)

Ha van kérdésed, írj privit nyugodtan, 2,5 éve nyuszizom :)

2011. dec. 27. 08:35
 9/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm ezt a sok választ, nagyon jól jöttek. Majd mindenképp fogok írni privit, mert a nyuszi mellett döntöttem. Persze a kutyus kinti, a nyuszi benti lenne. Szakirományt meg már végig tanulmányoztam, ezért kértem csak véleményt, tapasztalatot. :)
2011. dec. 27. 10:37
 10/14 anonim ***** válasza:

Ja.. és még annyi, hogy ha olyan nyuszit szeretnél, amelyiknek nem hullik a szőre, akkor a törpe rex fajtát ajánlom :)

A szőrrel sajnos mi nagyon küzdünk, iszonyatosan vedlik (nekem törpe kosorrú nyuszim van, kb. 1 éve van ez így, addig semmi gond nem volt)...

2011. dec. 27. 10:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!